U bent hier

Eindejaarspremie

Plunderen Sinterklaas en de Kerstman dit jaar weer je portemonnee? Dan is een eindejaarspremie of ‘dertiende maand’ mooi meegenomen. We zochten uit of je er recht op hebt en hoeveel ze bedraagt.

Als je via internet op zoek gaat naar info over de eindejaarspremie, word je niet veel wijzer. Integendeel: hoe meer je leest, hoe minder je ervan begrijpt. Om licht te scheppen in de duisternis contacteerden we André Leurs. Hij werkt bij de studiedienst van ACV bouw, industrie en energie en is gespecialiseerd in deze materie. We stelden hem zeven vragen.

Zijn werkgevers verplicht om een eindejaarspremie te geven?

Dat hangt af van de sector waarin je werkt. Of een eindejaarspremie verplicht is of niet, wordt vastgelegd in de cao van je sector. De meeste sectoren -het zijn er 130 in totaal- hebben ondertussen een eindejaarspremie. Bij enkele kleinere sectoren is dit wellicht niet het geval, maar dit zijn uitzonderingen.

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

In de meeste sectoren is de premie gelijk aan een brutomaandloon. Je krijgt dan in december een zogenaamde dertiende maand uitbetaald. In andere sectoren bedraagt de premie maar een bepaald percentage van je maandloon. Hoe dit in jouw sector geregeld is, vind je terug in de sectorale cao.

Je moet er wel rekening mee houden dat de eindejaarspremie zwaarder belast wordt dan een gewoon maandloon. Dit komt omdat ze als een uitzonderlijke vergoeding beschouwd wordt. Is je brutojaarloon hoger dan 45.000 euro -wat al snel het geval is-, dan beland je in de hoogste schijf en betaal je 53,50 procent bedrijfsvoorheffing op je premie. Heb je kinderen ten laste, dan krijg je later wel wat terug via je eindbelasting.

Mogen werkgevers afwijken van de bepalingen in de sectorale cao?

Ja. Ze mogen de eindejaarspremie ook op een ‘lager’ niveau regelen: via een cao binnen het bedrijf, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst. Voorwaarde hierbij is wel dat de afwijkingen in het voordeel zijn van de werknemers. Staat er in de sectorale cao bijvoorbeeld dat de premie 60 procent bedraagt van je maandloon, dan mag je werkgever daar 100 procent van maken, maar geen 50 procent. Of werk je in een kleine sector waar de eindejaarspremie niet verplicht is, dan kan je werkgever beslissen om er toch een te geven.

Heb je recht op een eindejaarspremie als je nog maar pas in dienst bent?

Ook dat hangt af van sector tot sector en wordt beschreven in de sectorale cao. Meestal moet je al minstens een aantal maanden in dienst zijn bij je werkgever. De vuistregel hiervoor is drie maanden. Ging je aan de slag bij je werkgever in oktober, dan heb je er dat jaar nog recht op. In andere sectoren geldt er een soepelere regeling en heb je bijvoorbeeld al recht op een premie vanaf de dag dat je in dienst bent. Krijg je een eindejaarspremie, dan is het ook nog de vraag of je een volledige premie krijgt of maar een deel. Dit wordt eveneens vastgelegd in de sectorale cao.

Heb je recht op een eindejaarspremie als je minder werkte door tijdelijke werkloosheid, ziekte, moederschapsverlof of tijdskrediet?

In principe bouw je het recht op een eindejaarspremie slechts op door effectieve prestaties. Bepaalde periodes kunnen echter gelijkgesteld worden met effectieve prestaties. Is dit het geval, dan moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in de sectorale cao. Tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust of een ziekteperiode van minder dan drie maanden worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld. In die gevallen ontvang je maar een deel van je eindejaarspremie.

Heb je recht op een eindejaarspremie als je ontslag neemt of ontslagen wordt?

Als je zelf ontslag neemt, is de kans groot dat je op het eind van het jaar geen recht hebt op een eindejaarspremie. Er moet in de sectorale cao expliciet vermeld worden dat je recht hebt bij ontslag. Wordt dit niet vermeld, dan heb je er geen recht op. Is het je werkgever die je ontslaat, dan is het een ander verhaal. In dit geval moet hij je een gedeelte van je eindejaarspremie uitbetalen, ook als dit niet expliciet vermeld wordt in de sectorale cao.

Wat als je recht hebt op een eindejaarspremie, maar er geen krijgt?

Dan kan je je vakbond of de Hulpkas contacteren. Wij gaan voor je na of je inderdaad recht hebt op de eindejaarspremie en leggen uit welke stappen je kan ondernemen. Een eindejaarspremie is een wettelijke verplichting op basis van de sectorale cao. Geeft je werkgever je die niet, dan kan hij vervolgd worden.
 

Praktisch: hoe zit het met de eindejaarspremie in jouw sector?

Op de website van FOD WASO vind je alle sectorale cao’s terug. Geef op werk.belgie.be/search je paritair comité in (dit vind je terug op je loonfiche) en tik bij trefwoord ‘eindejaarspremie’ in. 

 

Barbara Peirs 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Wat betekent het als er op je gewone loonfiche een bedrag staat met daarnaast eindejaarspremie?
Beste, Vraagje ivm mijn berekening eindejaarspremie. In 2017 heb ik in ploeg gewerkt en mijn ploegenpremie gekregen. Nu is mijn vraag? wordt er bij de berekening van de eindejaarspremie rekening gehouden met de ploegenpremie? Mijn werkgever zegt van nee, terwijl de vakbond zegt van wel? Ik werk in de metaalsector PC111 mvg amaury
Ik heb 61 gewerkte dagen en daarnaast nog 9 dagen wegens werkongeval. Heb ik recht op mijn eindejaarspremie?
Ik was 7 jaar werkzaam in het metaal. Van november 2016 tot juni 2017 was ik door een operatie in ziekteverlof ....daarna ontslag gegeven en ander werk ....tellen ziektedagen mee voor eindejaarspremie ?
Beste, ik ben in november van werkgever veranderd en kreeg dus van mijn oude werkgever maar 2/3 van mijn gewoonlijk bedrag van eindejaarsgeld. Van mijn nieuwe werkgever kreeg ik ook een berekeningsfiche overhandigd die niet was ingevuld qua bedragen. Zal ik hier dan nog voor betaald worden of niet aangezien er nog 5 rustdagen in december vallen?
Krijgen alleen de werknemers eindejaarspremie?
Wij vallen zeker uit de boot onthaalmoeder onder statuut
Ik heb sinds 02/10/2017 een contract van 3 maanden en heb nu een 2de contract van 6 maanden begin 1jan tot 30juni 2018. Heb ik recht op eindejaarspremie? Zit in beschut werkplaats. Mijn broer die op zelfde werk werkt, heeft eindejaarpremie gehad. Hij werkt er 4 jaar. groetjes
Hoeveel voltijds met 1 kind ten laste?
Beste, ik werkte in 2017 van 15/05/2017 tem 31/08/2017 met een contract van bepaalde duur en van 25/09/2017 met een contract van onbepaalde duur bij dezelfde werkgever. Heb ik recht op een eindejaarspremie? Alvast bedankt!
Ben van 1 mei op pensioen. Heb ik nog recht op eindejaarspremie of dergelijk?
Wie betaalt de eindejaarspremie uit en wanneer?
Beste, hoe lang kan dit duren voor het op je rekening staat? Heb het al binnen gedaan op vakbond. Mvg
Hallo, ik heb 2x een contract van 3 maanden gekregen van januari 2017 tot 15 juli 2017 in het metaal, maar ben veel afwezig geweest door persoonlijke problemen. Ik denk dat ik ongeveer 70 dagen gewerkt heb. Heb ik recht op een premie? Ik heb geen ontslag gekregen gewoon tot de contract eind was. Mvg, David Cordy
Beste David, je kan dit best navragen bij jouw vakbond. Mvg, moderator VDAB
Ik ben op brugpensioen swt. Heb ik recht op eindejaarspremie?