U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Noorwegen

Wonen en werken in Noorwegen
© Shutterstock

Ellen volgde haar man tien jaar geleden naar Stavanger, een rijk oliestadje in Noorwegen. Ze werkt er als manager bij een oliebedrijf. Ze vertelt: 'Werken is hier veel relaxter dan bij ons. Soms iets té. Niemand kijkt ervan op als je tijdens je werkuren gaat fitnessen of shoppen. Zolang je je job goed doet, is er geen probleem.'

Ellen (38) woont samen met haar man in Stavanger. Ze getuigt: 'Noorwegen is rijk geworden door zijn olie-inkomsten, en dit geldt nog meer voor Stavanger: het centrum van de olie-industrie. Het stadje wordt wel eens smalend 'het Qatar van het Noorden' genoemd, maar het is al bij al vrij eenvoudig gebleven. Net zoals alle steden in Noorwegen. Er is hier vrijwel geen hoogbouw, de meeste wegen hebben maar één rijstrook en internationale winkelketens zijn zeldzaam. Een H&M lukt nog net. Door de eenvoudige infrastructuur vinden veel buitenlanders Noorwegen saai. Zelf heb ik er geen last van. Als ik genoeg heb van de rust en drukte wil, ga ik enkele dagen op vakantie naar België.

Emotieloze blik

Ik had tijdskrediet toen ik naar Noorwegen vertrok, maar na vier maanden niks doen en een cursus Noors, had ik terug behoefte aan een job. Ik solliciteerde en kon via interim aan de slag bij Baker Hughes, een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd olieboringen doet. Ondertussen kreeg ik een vast contract. Ik ben nu 'asset manager' en zorg ervoor dat de nodige machines naar Noorwegen getransporteerd worden zodat er naar olie kan geboord worden. Hiervoor overleg ik met andere vestigingen van Baker Hughes over heel de wereld: van Alaska tot Tanzania. Een heel leuke job.

In het begin was het wel wennen aan de Noorse mentaliteit. Als ik mijn Noorse collega's een vraag stelde, keken ze me eerst tien seconden emotieloos en suf aan. Ik dacht dat ze me niet begrepen en herhaalde mijn vraag, duidelijker articulerend. Na een tijdje wist ik beter. Ze begrepen me wel, maar reageren gewoon trager. Dat is typisch Noors. Wat me ook opviel is dat Noren minder hard werken en niet per se hogerop willen geraken. Wellicht komt dit doordat ze sowieso een hoog loon hebben. Hun rijkdom maakt hen een beetje lui.

Zonder doktersbriefje

Het fijnste aan Noorwegen is dat het leven hier zorgelozer is. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om werk en privé te combineren. Niemand kijkt raar op als je tijdens je werkuren snel een boodschap doet, en de arbeidswetgeving is soepeler. Je kan elk jaar twaalf dagen ziekteverlof opnemen zonder doktersbriefje. Zijn je kinderen ziek, dan mag je tien dagen thuisblijven om voor hen te zorgen. En als je bevallen bent, heb je niet minder dan een jaar zwangerschapsverlof.

Wat het leven ook zorgeloos maakt, is de geringe administratieve rompslomp. Je kan bijna alles online regelen via de 'Altinn'-database ('Alles in'). In de tien jaar dat ik hier woon, kan ik het aantal keer dat ik naar een overheidsdienst ging op één hand tellen.

Of neem de manier waarop de overheid met energie omgaat. Het is ongelooflijk, maar ik heb minder last van de kou dan in België omdat alle gebouwen zo goed geïsoleerd zijn!

Liefste Billy

Hoe mijn vrije tijd er hier uitziet? Wel, momenteel gaat bijna al mijn tijd naar mijn eigen zaak. Ik ben een parfumlabel aan het oprichten voor de Noorse markt met Belgische merken. Het gaat 'Billy X Club' heten. Billy is het koosnaampje dat mijn man voor me gebruikt. Als alles goed gaat, start ik dit najaar online. Wat het concept precies inhoudt kan ik nog niet verklappen, maar je kan je nu al registreren op billyxclub.com. Je krijgt dan een uitnodiging als mijn online shop van start gaat. Al mijn collega's bij Baker Hughes zijn enthousiast en staan vol ongeduld te trappelen. Als dat maar goed komt.'
 

E-mail: ellendeveirman@gmail.com

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in