Voordelig treinticket om te solliciteren

Moet je de trein nemen om naar een sollicitatiegesprek te gaan? Misschien heb je recht op een voordelig treinticket. Voor een enkel treinticket betaal je een euro en voor een treinticket heen en terug twee euro.

Wanneer heb ik recht op een voordelig treinticket?

Je hebt recht op een voordelig treinticket als je aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je gaat binnenkort met de trein op sollicitatiegesprek bij een werkgever of je gaat met de trein naar Selor of een openbaar bestuur om er een examen af te leggen. Opmerking: je komt ook in aanmerking als je op sollicitatiegesprek gaat bij een uitzendkantoor of wervings- en selectiekantoor. Voorwaarde is dan wel dat het om een uitnodiging gaat voor een specifieke vacature of werkgever. Het kantoor moet dit duidelijk op de uitnodiging vermelden.
  • Je hebt geen werk of werkt deeltijds.
  • Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.
  • Je vraagt aan de werkgever waar je solliciteert of aan Selor een bewijs dat je aanwezig was.

Bovendien moet je het treinstation nemen dat het dichtst bij jou in de buurt ligt.

Hoe vraag ik een voordelig treinticket aan?

Wil je een voordelig treinticket aanvragen? Dit kan ten vroegste vijf dagen vóór je gesprek of examen. Ga hiervoor met de uitnodiging voor je sollicitatiegesprek of examen naar een VDAB-locatie. Dit hoeft niet noodzakelijk je eigen VDAB-locatie te zijn.

De bemiddelaar gaat na of je er recht op hebt. Is dit het geval, dan krijg je twee attesten:

  • Het eerste attest geef je af aan de loketbediende in het station of -als er geen loket aanwezig is- aan de treinbegeleider. In ruil ontvang je een reductieticket.
  • Het tweede attest houd je bij je tijdens de treinreis, voor het geval de conducteur ernaar vraagt.

Is je VDAB-locatie nog gesloten door de coronamaatregelen? Vraag voor je op sollicitatiegesprek gaat een terugbetaling van je treinticket aan via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). We bekijken tijdens het telefoongesprek ook of je aan de voorwaarden voldoet en geven je sollicitatietips.

Wil je meer info?

Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).