U bent hier

Vertel eens iets over jezelf

Vertel eens iets over jezelf! Het is een populaire opener tijdens sollicitatiegesprekken, maar een instinker voor veel sollicitanten. De reden? De vraag is erg vaag. Wat vertel je in een sollicitatiesetting over jezelf? Wat wil de werkgever weten, en wat doet helemaal niet ter zake? Zes tips om gevat te antwoorden, en meteen een goede indruk te maken.

Begin bij het begin

Je begint best met je naam, je leeftijd en eventueel de plaats waar je woont. 'Ik ben Bram, 26 jaar en ik woon in Koekelberg, een deelgemeente van Brussel bekend om zijn mooie basiliek.' Tot zover het evidente gedeelte. Maar wat vertel je daarna?

Gebruik je cv als leidraad

Ongetwijfeld kan je heel wat leuke dingen over jezelf meedelen. Toch beperk je je in deze setting best tot informatie die relevant is voor de job. Eens aangeworven heb je tijd genoeg om het over je hond, kind of moestuin te hebben. Hoe blijf je bij de les? Door je cv als leidraad te gebruiken. De informatie erop is relevant.

Kruid bij

Vermijd dat je antwoord louter een opsomming is van de gegevens uit je cv. Pik er enkele zaken uit die je in de kijker wil zetten, en kruid ze bij met extra informatie. We geven enkele voorbeelden.

  • Zeg welke opleiding je volgde, maar leg ook uit waarom die je klaarstoomde voor de job. Bijvoorbeeld als je solliciteert voor onderzoeker: 'Ik behaalde een master in de geschiedenis. Tijdens mijn studies bracht ik veel tijd door in archieven en bibliotheken. Daardoor ben ik vertrouwd met heel wat andere bronnen dan Google om informatie bijeen te sprokkelen.'
  • Vermeld je werkervaring, en ga er dieper op in. Door bijvoorbeeld over een project te vertellen waar je trots op bent. Zeg niet alleen wat je hebt verwezenlijkt, maar spreek ook over de moeilijkheden die je had en hoe je ermee omging. Zo maak je duidelijk hoe jij problemen aanpakt, en toon je dat je een doorzetter bent.
  • Staat er in je cv dat je dol bent op het volgen van de actualiteit? Benadruk dit dan door te zeggen welke onderwerpen je vooral interesseren -politiek, wetenschap, sport…- en op welke kranten en tijdschriften je geabonneerd bent.

Vind je dit moeilijk? Vraag dan advies aan mensen uit je omgeving: welke aspecten uit je cv zouden zij in de verf zetten, en welke extra informatie zouden zij geven?

Hou het kort

Vergis je niet: de vraag om iets over jezelf te vertellen, is geen uitnodiging om uitgebreid het woord te nemen. Hou het kort! Een goede richtlijn: één minuut volstaat, twee minuten is het maximum. Wil de werkgever meer over jou weten, dan zal hij dit ongetwijfeld vragen.

Verzorg je houding

Niet alleen wat je vertelt is belangrijk, ook hoe je iets zegt is van belang om een goede indruk te maken. Verzorg daarom je houding -recht je rug en maak oogcontact- en steek vol vertrouwen en enthousiast van wal.

Oefen luidop

Heel belangrijk: oefen je antwoord vooraf luidop. Zo weet je wanneer het op punt staat, en krijg je een realistisch idee van hoelang je aan het woord bent.
 

stepstone.be

express.be

quali-tijd.nl

werkstudent.nl

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in