Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

Bijna afgestudeerd

Zit je in je laatste jaar en hoop je in de zomer je diploma te behalen? Schrijf je alvast in bij VDAB. Zo geniet je van drie handige voordelen. En de nadelen? Die zijn er niet.

Studeer je af, dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven als werkzoekende bij VDAB. Doe je dit, dan helpen we je in je zoektocht naar werk en start je beroepsinschakelingstijd van een jaar. Heb je na dat jaar geen werk, dan kan je een uitkering aanvragen als je aan de nodige voorwaarden voldoet. 

Je hoeft echter niet te wachten met je inschrijving tot je afgestudeerd bent. Schrijf je je al in tijdens je laatste jaar, dan geniet je van drie interessante voordelen.

 1. Je ontvangt jobsuggesties.
  Dat zijn vacatures die aansluiten bij je profiel of die andere werkzoekenden met een profiel zoals het jouwe interessant vonden. Verhelderend om er al eens in te snuisteren. Zo krijg je een goed beeld van welke jobs je kan doen met je diploma. 

 2. Je kan je cv publiceren in onze cv-databank.
  Wil je nog een stapje verder gaan? Publiceer alvast je cv in onze cv-databank. Op die manier kunnen werkgevers je profiel bekijken en je contacteren als ze geïnteresseerd zijn. Wie weet vind je al een job voor je afgestudeerd bent!

 3. Je beroepsinschakelingstijd start automatisch.
  Studeer je af in juni of juli? Dan hoef je je niet meer in te schrijven bij VDAB om je beroepsinschakelingstijd te laten starten. We schrijven je automatisch in als werkzoekende en je beroepsinschakelingstijd begint te lopen op 1 augustus.

Je inschrijving verplicht je tot niets en heeft ook geen negatieve gevolgen.

 • Het is niet omdat je je ingeschreven hebt, dat je al moet solliciteren tijdens het schooljaar. Je kiest zelf of je dit wil of niet.

 • Beslis je op het einde van het schooljaar om toch verder te studeren? Geen probleem. Schrijf je dan gewoon weer uit. 

Hoe schrijf ik me in?

Je kan je op twee manieren inschrijven bij VDAB.

 • Maak een account aan op vdab.be en kies bij 'Je werksituatie' voor 'Ik studeer nog en beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit schooljaar'.
 • Bel naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). 
Kom je pas van school en zoek je werk? We maken je wegwijs.

 

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Klaar met studeren en genoten van je vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. 

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. We geven tekst en uitleg.

Diploma opent nog altijd deuren

We volgden meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar werk. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.