Solliciteren

Je zwakke eigenschappen

Tijdens een sollicitatiegesprek zet je volop je talenten in de verf. Maar wat als de werkgever plots informeert naar je minder goede eigenschappen? Hoe antwoord je op deze vraag zonder je kans op de job te vergooien?

Alvast niet door in clichés te vervallen zoals 'ik ben een perfectionist' of 'ik werk te hard'. Zo'n standaardantwoord krijgt de werkgever al te vaak. Bovendien omzeil je zijn vraag door een positieve eigenschap als negatief te verkopen.

Aan welk antwoord heeft een werkgever wel iets? Aan een eerlijke, goed onderbouwde bekentenis. En aan informatie over jouw strategie om met je zwakte om te gaan. Zo toon je dat je over voldoende zelfkennis beschikt, en dat je bereid bent om aan jezelf te werken.

Hieronder enkele tips om je voor te bereiden, en concrete voorbeelden van goede antwoorden.

Ga rustig zitten en schrijf op waar je niet goed in bent

Denk aan vorige jobs, studies, vrijwilligerswerk… Op welke moeilijkheden ben je daar gestoten? Welke feedback kreeg je van collega's, bazen, leerkrachten, begeleiders? Noteer de situaties die je te binnen schieten.

Voorbeeld 1: "Mijn vorige baas wees me erop dat ik tijdens teamvergaderingen nooit iets zei. Daardoor kwam ik ongeïnteresseerd over, terwijl dat helemaal niet het geval was. Ik doe gewoon niet zo makkelijk mijn zegje in groep."

Voorbeeld 2: "Ik ben nogal ongeduldig. Het liefst gaat alles goed vooruit bij mij. Maar soms ga ik te snel, en sluipen er foutjes in mijn werk. En dat is geen goede zaak."

Voorbeeld 3: "Van nature ben ik een chaoot. Als er veel werk op me afkomt gebeurt het dat ik het bos door de bomen niet meer zie en daardoor deadlines niet haal."

Beschrijf hoe je met die slechte eigenschap omging

Voorbeeld 1: "Om mijn schroom om te spreken in groep te overwinnen, neem ik tijdens elke meeting minstens één keer het woord. Ik stel een vraag, geef een opmerking of vertel waar ik de voorbije week aan gewerkt heb. Binnenkort start ik ook met een assertiviteitscursus. Daar hoop ik meer strategieën aan te leren om te durven spreken in groep."

Voorbeeld 2: "Als ik in een ongeduldige bui ben, stop ik waar ik mee bezig ben en focus me even op iets anders. Zo neem ik afstand van de situatie. Als ik later terugkeer naar mijn taak, heb ik een heldere kijk en werk ik rustig verder. Nog altijd aan een goed tempo, maar niet meer overdreven."

Voorbeeld 3: "Op mijn vorige werkplek volgde ik verschillende workshops om mijn planningskills te verbeteren. Ik ervaarde dat werken met een goede planning makkelijker is. Voor mezelf én voor m'n collega's. Ik vroeg ook een wekelijks 1-op-1-gesprek met mijn baas om mijn weekplanning te overlopen. Zo bleef ik de chaos een stapje voor."

Blijf on topic

Is je voorbereiding klaar? Kies dan die negatieve eigenschap die relevant is voor de job waarvoor je solliciteert, maar die niet doorslaggevend is. 

Een slechte eigenschap kiezen die niets te maken heeft met de baan die je op het oog hebt lijkt veilig, maar je maakt er niet per se een goede indruk mee. De werkgever wil inschatten of jij geschikt bent voor het werk of niet. Aan info die niet ter zake doet heeft hij niets.

Vertel ook meteen hoe je omgaat met je slechte eigenschap. Zo sluit je het antwoord op deze lastige vraag af met een positieve noot en kom je beter over.

Oefen je antwoord een paar keer hardop, zodat je tijdens het gesprek vlot uit je woorden komt.

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Op de rooster

Sollicitanten moeten een goede indruk maken tijdens het jobinterview, maar dat geldt evengoed voor jou als rekruteerder. Acht tips om kandidaten voor je te winnen.

Met de trein op gesprek

Heb je een sollicitatiegesprek? Neem de trein in plaats van de auto. Goed voor het milieu én je portemonnee. Je kan bij VDAB een gratis treinticket bestellen.

Gat in je cv

Door Australië getrokken? Een tijd zonder werk gezeten? Zo ga je om met een gat in je cv.