Welzijn

Energiezuinig thuiswerk

Werk je een dagje thuis? Verlucht 's morgens je werkplek, vul een thermos met koffie of thee en trek alle stekkers van je computer uit op het einde van je werkdag. Elf eenvoudige tips om energie en elektriciteit te besparen zonder kou te lijden.

Thuiswerk bespaart je pendeltijd en geeft je meer vrijheid, maar stuwt wel je gas- en elektriciteitsfactuur de hoogte in. Deze tips helpen je om energiezuinig thuis te werken.

Spreek af met je partner

Mogen jij en je partner enkele keren per week thuiswerken? Werk op dezelfde dagen thuis. Zo druk je je energiekosten en heb je gezelschap tijdens je middagbreak.

Verlucht 's morgens

Begin je dag goed: open gedurende 20 minuten een raam en zet de deuren van de verschillende ruimtes open zodat de frisse lucht circuleert. Frisse lucht zorgt voor een efficiëntere verwarming.

Kies voor natuurlijk daglicht

Zet je bureau bij een raam. Zo geniet je van natuurlijk daglicht en hoef je niet zo snel het licht aan te doen. Heb je toch nood aan bijkomende verlichting, ga dan voor led-lampen.

Gebruik een laptop

Een laptop van het werk gekregen? Gebruik die in plaats van je computer. Een laptop verbruikt… 70% minder energie dan een desktopcomputer!

Laad je laptop ook enkel op als hij volledig leeg is. Dat is goed voor je energiefactuur en voor je batterij.

Verhoog je verwarming langzaam

Zet je snel de verwarming een paar graden hoger als je het koud hebt? Niet doen. Een snelle stijging van de temperatuur vraagt veel energie. Begin met één graad en laat de kamer rustig opwarmen. Verhoog daarna met nog een graad. Of wie weet ontdek je dat de verwarming toch niet hoger hoeft.

Ontkalk je koffiezet en waterkoker

Niks zo gezellig als een kopje lekkere koffie of thee terwijl je aan het werk bent. Vergeet niet om je koffiezetapparaat en waterkoker op tijd te ontkalken. Anders duurt het langer voor het water heet wordt en verbruik je meer energie.

Vul je waterkoker ook alleen met de hoeveelheid water die je echt nodig hebt. Hoe meer water, hoe meer energie je verbruikt.

Ga voor een thermos koffie of thee

In plaats van telkens een nieuwe kop koffie of thee te zetten, is het handiger om een thermos te vullen met je favoriete drank. Je verspilt minder energie en hebt minder werk.

Zet je computer in slaapstand

Tijd voor een verkwikkende pauze? Zet je computer in slaapstand in plaats van je screensaver te gebruiken.

Was zuinig

Het is verleidelijk om tussen twee meetings door snel een was te draaien. Geen probleem, maar zorg er wel voor dat je niet te enthousiast met de was aan de slag gaat. Zet alleen de wasmachine aan als ze vol zit en was niet te warm. 

Trek alle opladers uit

Heb je je telefoon, laptop of elektrische tandenborstel opgeladen? Trek onmiddellijk de oplader uit het stopcontact. Anders blijf je stroom verbruiken.

Gun jezelf en je computer rust

Schakel je computer uit als je werkdag erop zit en trek alle stekkers uit. Ook die van je beeldscherm. Computers behoren tot de de apparaten die het meest energie verbruiken in stand-by. 

Je computer uitschakelen is bovendien en goede manier om te deconnecteren van het werk en te vermijden dat je opgebrand raakt.

 

Bronnen:

pricewise.nl/hoger-verbruik-werken-vanuit-huis

energids.be//energiezuinig-thuiswerken-hoe-doe-je-dat

totalenergies.be/7-tips-voor-energiezuinig-thuiswerk 

 

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Gezond trakteren

We gebruiken 'gezond' en 'trakteren' niet vaak in dezelfde zin. Toch kan je je collega’s verwennen, zonder een aanslag te plegen op hun gezondheid. Lekkere en originele ideeën.

Jij thuis en je collega's op kantoor

Werk je afwisselend thuis en op kantoor? Dan bestaat de kans dat je sommige collega’s minder ziet. Zes tips om niet van elkaar te vervreemden.

Dat heb je goed gedaan!

Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn gemotiveerder en presteren beter: vier tips om je medewerkers te complimenteren!