Buitenland

Wonen en werken in Vietnam

Quizvraag: noem drie producten van Vietnam. Naast rijst, koffie en thee mag je ook chocolade vermelden. Want de chocoladeproductie groeit er al enkele jaren. We spraken met Marc Vanborren. Directeur van zijn eigen chocoladefabriek in Vietnam. Een getuigenis om van te smullen!

Verwonderd door Azië

Marc is een wereldburger. Hij is geboren en getogen in Congo. Had tien jaar een exportbedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten. En verhuisde in 2016 naar Vietnam.

"Tijdens mijn verblijf in de Verenigde Arabische Emiraten zag ik een ongelofelijke transformatie. De woestijn veranderde voor mijn ogen in een moderne metropool. Er hing een andere dynamiek dan in de Afrikaanse wereld. Dat trok me aan. Ik wou meer ontdekken van Azië en kwam zo in Vietnam terecht."

Gat in de markt

Op een vakantie in het zuiden van Vietnam ontmoette Marc toevallig een cacaoboer. Hij kreeg als toerist een rondleiding op een cacaoplantage in de provincie Ben Tre.

"Dat bracht me op het idee om iets met chocolade te doen. Blijkbaar was Vietnam daarvoor het ideale land. Door zijn kwaliteitsvolle cacaobonen met een specifieke smaak en een chocoladeproductie die er nog in de kinderschoenen stond."

Leerschool

Marc ging er helemaal voor. Hij beëindigde zijn activiteiten in het Midden-Oosten en verhuisde naar Vietnam om er zijn eigen chocoladefabriek op te starten. Eén probleem, hoe doe je dat?

"Ik ben bouwkundig ingenieur en wist eigenlijk niets over chocolade. Maar met passie en doorzetting kom je ver. Ik ben er gewoon aan begonnen en heb het volledige proces van chocoladeproductie bestudeerd. Vooral via zelfstudie in boeken en op internet. En door te experimenteren natuurlijk."

BELVIE chocolate

Vandaag is Marc de trotse eigenaar van 'BELVIE chocolate'. "Die naam staat voor BELgium en VIEtnam. We doorlopen het hele proces. Van het kweken van cacaobonen op de plantages tot het produceren van afgewerkte chocoladerepen. We doen alles lokaal. Ik heb momenteel vijf Vietnamese werknemers."

"In mijn bedrijf leg ik de nadruk op kwaliteit, ecologie en respect voor de boeren. Grote multinationals drukken hun kosten door grondstoffen zo laag mogelijk aan te kopen. Daardoor blijven lokale boeren in armoede. Dat wil ik anders doen. Onze boeren krijgen een correcte prijs voor hun cacaobonen."

Internationale erkenning

BELVIE won ondertussen al enkele awards van de 'London Academy of Chocolate'.  Marc legt uit: "De 'London Academy of Chocolate' organiseert elk jaar blinde smaaktesten. Experten proeven chocolade van verschillende producenten. De beste chocolade krijgt een award. BELVIE was de eerste Aziatische chocoladefabriek die een gouden award kreeg. Dat was een aangename verrassing. Een beloning voor het harde werk."

Zelf vind ik mijn donkere chocolade met fruitige rode vruchten het lekkerste. Die zijn gemaakt van bonen afkomstig van vulkanische gronden en zitten boordevol heerlijke aroma's."

Het leven in Vietnam

Marc woont dicht bij zijn chocoladefabriek in een buitenwijk van Saigon. "Dat is gemakkelijk. En ik heb er minder last van de verkeersdrukte en opstoppingen. Het verkeer is hier een ramp. Bestuurders houden zich amper aan de verkeersregels.

De natuur is adembenemend. Ik reis regelmatig naar de cacaoplantages van de boeren waarmee we samenwerken. Tijdens die werkbezoeken geniet ik van de omgeving. Van de 'Mekong delta' tot de eindeloze uitzichten over de rijstterrassen in het noordelijke Sapa."

Tip: kom uit je bubbel

Marc raadt iedereen met buitenlandse plannen aan om zich zo goed mogelijk aan te passen. "Hou rekening met lokale gewoontes en de cultuur. Probeer niet te leven zoals in België. Anders blijf je in je bubbel en haal je niet alles uit je nieuwe omgeving. En dat zou jammer zijn, want andere culturen zijn inspirerend."

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 
Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Wonen en werken op zee

Olivier vaart de wereld rond op een baggerschip. Momenteel spuit hij een strand op in Brazilië. “Heel bijzonder is de ‘evenaarsdoop’. Daar kijken we al van bij ons vertrek naar uit.”

Wonen en werken in Suriname

Juffrouw Eva nam vorig jaar afscheid van haar leerlingen in de lagere school. Haar plan? Een jaar lesgeven in Suriname. En ontdekken hoe het leven is aan de andere kant van de wereld.

Wonen en werken in de Filipijnen

Jean kan een boek schrijven over zijn leven. Van rockmuzikant in Oostende tot assistent van internationale artiesten. Nu geniet hij van eenvoud en rust in de Filipijnen.