Welzijn

Winterslaap

Ook zin om in een warm, donker holletje te kruipen en je ogen pas te openen als de narcissen bloeien? Tijdens de winter lijken we aan de lopende band moe. Toch is extra slapen geen oplossing. Professor Johan Verbraecken legt uit wat wel helpt om meer energie te krijgen.

winterslaap
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Volgens professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum UZA, helpt extra slaap niet tegen wintermoeheid.

Oppervlakkige slaap

Johan legt uit: “In de winter zijn we eigenlijk niet vermoeider dan in de zomer. Het lijkt alleen maar zo omdat we -door het gebrek aan daglicht- minder gestimuleerd worden om wakker te blijven.

Slaap heeft alleen maar een herstellende functie als je echt moe en slaperig bent. Je slaapt dan dieper en droomt meer. Ben je niet meer moe, dan is je slaap oppervlakkiger en minder zinvol. Bovendien krijg je een loom gevoel als je te lang in bed ligt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.”

Johan raadt aan om je bedtijd in de winter te beperken tot je normale aantal uur.  “Hoeveel uur slaap je nodig hebt, is afhankelijk van persoon tot persoon. Het is de hoeveelheid slaap die zorgt dat je ‘s morgens wakker wordt met een fris, uitgeslapen gevoel. Ben je iemand die meestal 7 uur slaapt, dan kan je desnoods een paar dagen een uur extra slapen, maar maak er geen gewoonte van.”

Vier tips die wel helpen tegen wintermoeheid

1. Ga voor natuurlijk licht

Probeer zoveel mogelijk in contact te komen met daglicht. Zet je bureau bij een raam en kijk geregeld naar buiten terwijl je werkt.

2. Kom buiten

Schep regelmatig een luchtje, ook als de zon het laat afweten. En ga zeker ‘s middags eens naar buiten: dan is de lichtintensiteit het grootst.

3. Doe een powernap

Doe na je lunch een dutje van 15 à 20 minuten. Dit geeft een energieboost. Let wel: het mag zeker niet langer duren. Anders kom je in je diepe slaap terecht en voel je je net suf als je wakker wordt. Bovendien slaap je dan ‘s nachts minder diep.

4. Beweeg

Tot slot nog een klassieker: sport of wees fysiek actief. Werk in de tuin, maak een wandeling, ga joggen, fiets naar de bakker… Het maakt niet uit wat je doet: als je maar beweegt. Door te bewegen maak je adrenaline aan waardoor je je energieker voelt.

Ook interessant

Stoïcisme op de werkvloer

Het stoïcisme kent een revival. De eeuwenoude filosofie is hot onder topsporters, politici en jongeren op TikTok. Terecht: de principes zijn nog relevant.

Sociale-media-detox

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Scroll je doelloos op je telefoon? En word je ongelukkig van het perfecte plaatje op sociale media? Probeer een detox.

Passie overwint

Gwen kwam in een rolstoel terecht. Dankzij doorzetting en ondersteuning lukte het om opnieuw les te geven. “Ik ben nog altijd dezelfde. Alleen rol ik nu door het leven.”