Buitenland

Wonen en werken in Zuid-Afrika

Frank woont met zijn vrouw Anri Marais in het mooie kustdorpje Somerset West aan de voet van de Heldenberg. Hij vertelt: 'Als we op restaurant geweest zijn, delen we de restjes uit aan de mensen op straat. Hun dankbaarheid is onbeschrijfelijk. De volgende keer hebben ze gegarandeerd een zelfgemaakt kettinkje of kunstwerkje voor ons bij.'

Het begon allemaal met enkele onschuldige foto's. Frank (39) vertelt: 'Toen ik op reis was in Nieuw-Zeeland raakt ik bevriend met een paar Zuid-Afrikanen. Op de foto's die ze me lieten zien, stond toevallig een vriendin van hen. De blonde vrouw die lachend in de camera keek, viel me direct op. Haar wou ik wel eens ontmoeten. Het jaar erna bezocht ik mijn vrienden in Zuid-Afrika en zag ik haar in levende lijve. Ik viel als een blok voor haar. Een paar weken later waren we een koppel en 2,5 jaar later zijn we getrouwd.

Werkdag van 12 uur

Het was niet zo'n grote stap om naar Zuid-Afrika te verhuizen omdat ik mijn oude job gewoon kon behouden. Ik ben 'construction manager' bij een Italiaans constructiebedrijf uit de olie- en gassector. We bouwen wereldwijd 'plants' waar alle processen uitgevoerd worden om gas of olie klaar te maken voor gebruik. Ik zorg ervoor dat de bouwwerken op een veilige manier gebeuren, binnen het budget blijven en op tijd klaar zijn.

Momenteel heb ik een project in het Midden-Oosten. Ik werk er gedurende 6 weken 6 dagen op 7. Elke werkdag duurt 12 uur. Daarna heb ik 20 dagen vakantie en keer ik terug naar Zuid-Afrika. Ik hou van mijn werk, maar het nadeel is wel het lange weg zijn van huis, en het vele vliegen en wachten op luchthavens. Gelukkig heeft mijn vrouw geen probleem met m'n job en komt ze me geregeld bezoeken.

Menselijke warmte

Ik vind het fantastisch om in Zuid-Afrika te wonen. Je hebt hier alles wat een mens kan verlangen: 10 maanden zon per jaar, strand, bergen en adembenemende natuur. En nog belangrijker: menselijke warmte. Zuid-Afrikanen zijn open, vriendelijk en altijd vrolijk. Ook al hebben velen van hen geen dak boven het hoofd en weten ze niet wat de dag van morgen zal brengen. Ze blijven lachen en nemen het leven zoals het is.

Wat ook opvalt is hun liefde voor sport. Als je om 5 uur 's morgens rondwandelt op het strand zie je overal sportende mensen. En als de nationale rugbyploeg speelt, is het stadion steevast uitverkocht. De sfeer die er heerst is onbeschrijflijk. Het nationale volkslied wordt in 5 van de 11 officiële talen gezongen: Xhosa, Zulu, Sesotho, Afrikaans en Engels. Het kleinste kind kan elke letter meezingen. Als het zover is, spreek ik af met vrienden en doen we een braai (barbecue). Dat is een Zuid-Afrikaanse traditie.

Land met toekomst

We krijgen vaak de vraag hoe het hier zit met de veiligheid. Het klopt dat je in de media voortdurend onheilspellende berichten over moorden en overvallen hoort. Maar persoonlijk hebben we nog niks ergs voorgehad. Er is wel een paar keer ingebroken in de auto, maar dat was onze eigen fout: we hadden onze camera en computer zichtbaar laten liggen. We hadden dit gemakkelijk kunnen voorkomen. En het had evengoed in een ander land kunnen gebeuren.

Ik ben ervan overtuigd dat het de goede kant uit gaat met Zuid-Afrika. Ik zie veranderingen in positieve zin. Het openbaar vervoer is er bijvoorbeeld erg op vooruitgegaan. Nu nemen heel wat mensen de trein naar hun werk, terwijl dit enkele jaren geleden ondenkbaar was omwille van de criminaliteit. Ik weet zeker dat Zuid-Afrika een land met toekomst is, en ik ben blij dat ik er deel mag van uitmaken.'
 

E-mail: frankdebusscher@hotmail.com

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."