Buitenland

Wonen en werken in Duitsland

Jonas (27) werd verliefd in Gent op een Duitse studente. Acht maanden geleden besloten ze tijdens een rondreis in Australië om er helemaal voor te gaan. Omdat hij in België moeilijk een job vond met zijn diploma LO, was de keuze snel gemaakt. Hij verhuisde naar Duitsland. Jonas: “Hier vonden ze het een voordeel dat ik gewerkt had in fitnesscentra. Mijn eerste sollicitatie was meteen raak!”

“Ik werkte in Gent in een fitnesscentrum en zag op een avond een mailtje binnenkomen in het Engels. Een buitenlands studente wilde graag komen sporten, maar sprak geen Nederlands. Ik was meteen nieuwsgierig en nodigde haar uit. Zo hebben we elkaar leren kennen. Na een aantal maanden keerde zij terug naar Duitsland en hadden we een langeafstandsrelatie. 11 maanden geleden heb ik dan de stap gezet om te verhuizen naar Beieren in Duitsland.

Niet simpel

De rekruteerders in België vielen over mijn gebrek aan ervaring. Hier in Beieren keken ze vooral naar m’n competenties. Contact met klanten was een belangrijk onderdeel van de job waarnaar ik solliciteerde. De rekruteerder vond het een pluspunt dat ik bij een aantal fitnesscentra gewerkt had. Hij oordeelde dat de sociale ervaring en mensenkennis die ik er had opgedaan, van pas zouden komen. En zo werd ik aangeworven als internationale sales verantwoordelijke bij Musikhaus Thomann in Burgebrach.

Samen met 10 collega’s ben ik verantwoordelijk voor de onlinebestellingen van muziekinstrumenten en -accessoires. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat alle prijzen correct worden weergegeven. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Elk land heeft immers z’n eigen btw-bedrag en verzendkosten. Verder zorg ik ervoor dat de juiste gegevens aanwezig zijn om het pakket te kunnen bezorgen. Ook dat verschilt per land. Een adres in Ierland kent bijvoorbeeld geen huisnummer of postcode. Daarnaast zoek ik uit wat er gebeurd is als een bestelling niet bij de klant toekomt. Zo zijn er dagen dat ik contact heb met China, Amerika én Qatar.

Tanden poetsen

In onze afdeling werken meer dan 15 nationaliteiten en dat zorgt voor een aangename mix. Ik deel een 'eiland' met een Spanjaard, Deen, Engelsman en Portugees. Ik leer er ongelofelijk veel bij over cultuurverschillen. Geweldig vind ik dat. Wist je dat Spanjaarden allemaal een tandenborstel hebben liggen op kantoor? Tussen 13 en 15 uur poetsen zij hun tanden. Blijkbaar is een tandverzekering in Spanje erg duur en leren ze op jonge leeftijd 3 keer per dag hun tanden poetsen. Engelsen worden dan weer gek als je je paraplu laat openstaan op de grond om te laten drogen. Dat breng ongeluk, zeggen ze.

Uiteraard komen we soms ook grappige toestanden tegen met onze klanten. Zo zijn er mannen die elke gitaar die ze kopen een vrouwennaam geven. Onze vrouwelijke collega’s blijken een grote inspiratiebron. En onlangs was er een vrouw die een kist had besteld om muziekmateriaal in te vervoeren. De vrouw belde helemaal overstuur en boos omdat de kist geen verluchtingssysteem had en haar kat zou stikken. Bleek dat ze een mandje wou kopen om haar kat in te vervoeren en ze zich van website had vergist. <lacht>

Geld terug

Wat ik positief vind aan Duitsland, is het systeem van de ziekteverzekering. Je werkgever sluit je aan bij een maatschappij en er gaat elke maand een klein bedrag van je salaris naartoe. In ruil krijg je een kaart met een chip waarop al je gegevens staan. Die geef je af wanneer je bij de dokter of tandarts komt. Je hoeft er niet te betalen. Je krijgt jaarlijks ook een boekje met een aantal afspraken: controle bij de tandarts en dokter, bloedafname enz… Kom je die afspraken na, dan krijg je een bedrag terugbetaald van de verzekering omdat je moeite doet om gezond te blijven. Super toch!


Verder is Beieren een heel mooie streek. Er zijn tijdens de zomer heel wat wijnfeesten in en rond de wijngaarden. Heel leuk en gemoedelijk. Rond de kerstperiode worden er dan weer ongelofelijk veel kerstmarkten georganiseerd, zelfs in de kleinste dorpjes. Best gezellig. Om nog maar te zwijgen van het Oktoberfest! Daarnaast is dit als autoliefhebber het paradijs. Op de autostrade is het de normaalste zaak van de wereld om sneller dan 160 km per uur te rijden.

Vleessaus

Natuurlijk zijn er ook mindere kanten. Ik ben een familiemens, dus weg van huis betekent gemis. En de Duitse keuken is niet meteen mijn ding: veel vlees en zware sausen. Ik heb ook wat moeten wennen aan het feit dat echt wel alles gesloten is op zondag en er weinig tot geen nachtwinkels zijn. Ook verrassend is de manier van tanken. Je kan hier enkel betalen bij de bediende van het tankstation. En overdag zijn de prijzen goedkoper. ’s Avonds zijn niet alle tankstations open, dus profiteren ze ervan om hogere prijzen te vragen.

Voorlopig zijn we tevreden hier. Wat de toekomst brengt? Daar liggen we nu nog niet van wakker. We zullen wel zien.”

 

E-mail: jonas_rasschaert@hotmail.com

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."