Solliciteren

Solliciteren en stotteren

Ongeveer 1 procent van de bevolking stottert. Zo ook burgerlijk ingenieur Robert. “Hoe meer m'n eindexamen naderde, hoe meer last ik had van stotteren. Solliciteren leek een onmogelijke opgave, dus studeerde ik nog een jaar bij. Ik hoopte dat het probleem vanzelf zou overgaan. Niet dus.” 

Hoe solliciteer je met succes als je stottert? Als iemand het antwoord kent op deze vraag, zijn het logopedisten Gert Reunes en Caroline Moerenhout. Ze zijn vrijwilligers bij vzw BeSt (Belangengroep Stotterende Mensen) en geven sollicitatietraining aan mensen die stotteren. Gert is trouwens ervaringsdeskundige, want hij stottert zelf. Dit zijn hun zeven gouden tips.

Tip 1: sta open voor jobs waarin je veel moet praten

Door jobs waarin je veel moet praten uit te sluiten, beperk je je mogelijkheden. Bovendien moet je in de meeste jobs sowieso spreken. Een 'praatbaan', zoals leraar, verkoper of journalist, is in het begin lastig, maar biedt je de kans om je spreken te oefenen en hindernissen te overwinnen. 

Caroline: 'Praatbanen zijn haalbaar als je ontspannen en positief omgaat met je stotteren. Wij organiseren praatweekends en infoavonden waarop je kennis kan maken met mensen die stotteren en toch werken als arts, callcentermedewerker, reisleider, acteur en zelfs logopedist. Dit is heel inspirerend.'

Tip 2: vertel in het begin van het gesprek dat je stottert

Zo begrijpt de interviewer wat er aan de hand is en kijkt hij niet vreemd op als je plots stottert. Licht het stotteren kort toe.

  • Leg bijvoorbeeld uit dat het erger wordt tijdens stressvolle situaties zoals een sollicitatiegesprek en dat je er in gewone werksituaties minder last van hebt.
  • Vertel in welke werksituaties het zich kan voordoen. Bijvoorbeeld tijdens het telefoneren, bij het spreken voor een groep…

Heb je het stotteren grotendeels onder controle en heb je er bijna geen last van? Dan is het toch een goed idee om het ter sprake te brengen. Je hebt dan niet het gevoel dat je je stotteren moet verbergen, eens je de job hebt. Je kan dan gewoon jezelf zijn.

Tip 3: benadruk je sterktes

Vraagt de werkgever naar je positieve eigenschappen? Leg dan uit dat het leren omgaan met stotteren je heel wat opgeleverd heeft. Bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen, wilskracht, een sterke motivatie, empathie…

Tip 4: vermeld dat je stottertherapie volgt

Volg je stottertherapie of ben je van plan om er te volgen? Vertel dit tijdens het gesprek. Leg uit dat je hierdoor meer controle krijgt over het stotteren en er makkelijker en meer ontspannen mee omgaat.

Veel werkgevers ervaren het als positief dat je iets aan je situatie probeert te doen. Bovendien biedt het je een extra zekerheid. Misschien krijg je in je nieuwe job een terugval hebben omdat spreken plots erg centraal staat. Stottertherapie kan dit opvangen.

Tip 5: verzorg je non-verbale communicatie

Een groot deel van de communicatie gebeurt non-verbaal. Dat zijn de dingen die je niet uitspreekt: lichaamshouding, gelaatsexpressie, gebaren…

Ook je niet-verbale communicatie bepaalt welke indruk de werkgever van jou krijgt. Besteed er dus voldoende aandacht aan. Zo kom je bijvoorbeeld positief en zelfverzekerd over als je mooi recht zit en de rekruteerder in de ogen kijkt terwijl je spreekt. 

Tip 6: verlies de moed niet wanneer je wordt afgewezen

Ook niet-stotterende mensen krijgen net als jij een beleefd bedankje. Bel of mail de werkgever en vraag waarom je niet bent geselecteerd. Misschien krijg je feedback waar je in de toekomst rekening mee kan houden.

Tip 7: schakel hulp in

Durf je de stap niet zetten om te solliciteren of dreig je de moed te verliezen? Oefen je sollicitatiegesprek met mensen uit je omgeving.

Voel je je daar niet comfortabel bij? Dan kan je vzw BeSt contacteren voor tips. Je kan er ook een workshop volgen rond solliciteren en stotteren.

Caroline: 'Tijdens zo'n workshop oefenen we aan de hand van een rollenspel het sollicitatiegesprek in. Zo ben je meer op je gemak eens het zover is. Daarnaast leren we je ook hoe je op een positieve manier kan uitleggen aan de werkgever dat je stottert en geven we tips om het spreken te vergemakkelijken tijdens het interview.' 

Burgerlijk ingenieur Robert getuigt

Hoe verging het Robert na z'n studies? Robert: 'Toen mijn extra studiejaar voorbij was, had ik geen excuus om het solliciteren nog langer voor me uit te schuiven. Ik besteedde bijzonder veel aandacht aan mijn cv. Het was een juweeltje. Ik verstuurde het en kreeg al snel telefoontjes van bedrijven voor een gesprek. Bij de helft van de telefoontjes durfde ik niet op te nemen. Ik liet hen een boodschap inspreken. Dit betekende dat ik zelf moest terugbellen. Veel van die uitnodigingen heb ik gewoon laten schieten. Doodzonde, besef ik nu.'

Uiteindelijk kwam er toch een eerste sollicitatiegesprek. 'Ik had een lijstje gemaakt met mogelijke vragen. De antwoorden had ik uitgetikt en vanbuiten geleerd. Ik was waarschijnlijk een van de best voorbereide kandidaten ooit. (lacht) Maar natuurlijk ging het niet over wat ik had voorbereid. Ik begon zwaar te stotteren en klapte dicht.'

Na het eerste gesprek volgden nog andere gesprekken. 'Ik vertelde nu altijd in het begin van het gesprek dat ik stotter. Dat werkte: de rekruteerders reageerden positief en het zorgde ervoor dat ik meer ontspannen was. Na een tijd was het eindelijk raak: ik mocht aan de slag bij een klein consultancybedrijf als onderzoeker.

Meer info:

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Generatie Z

Generatie Z -ook de Zoomers genoemd- is geboren tussen 1996 en 2010. Wat typeert deze jongeren? En hoe kan je hen als werkgever verleiden?

Empathisch zijn

Ben je zenuwachtig als je baas een moeilijke presentatie geeft? Word je triestig als je collega huilt? Empathie is een kracht, maar er zijn ook valkuilen.

Eentonig is fijn

Heb je een autismespectrumprofiel en een passie voor ICT? Misschien kan je aan de slag bij consultancybedrijf Passwerk. Passwerk zendt je uit naar bedrijven om software te testen.