Buitenland

Wonen en werken in Cambodja

Harry Buvens verhuisde 10 jaar geleden naar Cambodja voor zijn werk. Hij woont er heel graag en houdt van de gastvrije bevolking. Maar er is een keerzijde. 'Ik leef in een soort van dictatuur. Dat was even wennen."

Sourcing manager

"Ik ben sourcing manager in een Belgisch bedrijf dat handelt in voeding. Wij verkopen rijst uit Azië over heel de wereld. 

Ik heb vooral contact met onze Aziatische leveranciers en zoek nieuwe verkopers voor de Chinese afzetmarkt. Dat is een grote uitdaging als je de taal niet spreekt. Maar ook heel boeiend. Want we moeten de komende jaren de voedingsketen weer op punt stellen. Werk genoeg!

Verhuisd voor het werk

Ik werkte eerst vanuit België. Maar het tijdsverschil met China maakte het werk moeilijk. Toen de firma een nieuw kantoor opende in Cambodja, besloot ik om definitief te verhuizen.

Eerlijk? Dat was geen moeilijke beslissing. Ik reisde vaak naar Azië voor het werk en droomde al lang om hier te wonen. Ik woon er nu 10 jaar en heb geen spijt.

Stoofvlees om de hoek

Ik woon samen met mijn Cambodjaanse partner en haar dochter in een ruim en modern huis in de hoofdstad Phnom Penh.

Het leven is relaxed. We trekken soms naar de bergen of de zee. En een paar keer per week gaan we op restaurant. Daar houd ik van. Er zijn zelfs twee Belgische restaurants. Daar zie je veel Belgische expats. Genoeg stoofvlees voor iedereen!

Gastvrij, goedkoop en gemakkelijk

Ik hou van Cambodja. Vooral van de aardige en behulpzame mensen. Van het lekkere eten en de temperaturen. Het leven is ook goedkoper. Lage levenskosten, geen personenbelasting, hogere interesten bij de bank in vergelijking met België…

Veel zaken zijn hier goed geregeld. Zoals mijn visum bijvoorbeeld. Voor 283 dollar krijg ik zonder moeite een jaarvisum. Geen gedoe en weinig papierwerk. Het land verwelkomt iedereen. Voor Cambodjanen is het soms frustrerend. Want Europese landen doen veel moeilijker wanneer zij bijvoorbeeld naar Europa willen reizen.

Politieke keerzijde

Er is wel een keerzijde. Politiek is hier een gevoelig thema. Er is slechts één partij aan de macht. Dus ja, ik leef in een soort van dictatuur. Iedereen is in principe vrij en welkom zolang je maar binnen de lijntjes blijft. Dat is even wennen. 

Religies zijn bijvoorbeeld weinig zichtbaar of moeten zich aanpassen aan het systeem.

Band met België

Ondanks alle problemen valt het me op hoe fier de mensen zijn op hun land. Ik voel me trouwens ook helemaal thuis in Cambodja. 

Ik mis enkel mijn familie. Die heb ik al lang niet meer gezien door de reisbeperkingen. Maar Whatsapp en Teams maken veel goed. En ik kijk ook uit naar het einde van de coronapandemie. Als de reisdocumenten voor mijn partner in orde zijn, zullen we vaker naar België gaan.

België is trouwens nooit ver weg. Ik heb alle Belgische tv-zenders en je vindt hier zelfs diepvriesfrieten en chocolade uit ons land."

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 
Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Wonen en werken in Suriname

Juffrouw Eva nam vorig jaar afscheid van haar leerlingen in de lagere school. Haar plan? Een jaar lesgeven in Suriname. En ontdekken hoe het leven is aan de andere kant van de wereld.

Wonen en werken in de Filipijnen

Jean kan een boek schrijven over zijn leven. Van rockmuzikant in Oostende tot assistent van internationale artiesten. Nu geniet hij van eenvoud en rust in de Filipijnen. 

Wonen en werken in Maleisië

Bernard is al 15 jaar gelukkig in Maleisië. Lees zijn getuigenis over de jungle, nummertje 55 en een onverwacht huwelijksfeest.