Collega's en bazen

Wat je baas haat aan jou

Het is onder collega's ‘bon ton’ om op de baas te kappen. Verdiend uiteraard, want je baas waardeert je niet, vraagt het onmogelijke en geeft je lang niet de kansen die je verdient. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je baas sommige van jouw gewoonten ook onuitstaanbaar vindt?

baas ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Niemand gaat zo over de tong als de baas. We ergeren ons collectief een pleuris. Maar wat blijkt? Ook de baas is wel eens geïrriteerd. Meer bepaald door jou. Benieuwd wat storend is aan jouw gedrag? We geven een bloemlezing. 

  • Te laat komen. Natuurlijk is het mogelijk dat je trein wordt afgeschaft, je kelder onder water staat, of je wekker dienst weigert. Maar het wordt een probleem wanneer dit meermaals per week gebeurt.
  • Gebrek aan initiatief. Je baas wil niet lastiggevallen worden met vragen waar je -mits wat ondernemingslust- zelf het antwoord op kan vinden. Trek je plan.
  • Te veel initiatief. Ja, ook dat is irritant. Zet je regelmatig zaken in gang die geen meerwaarde hebben voor de organisatie, dan ben je eigenlijk gewoon een stoorzender en een bron van onrust. Te mijden dus!
  • Ondankbaarheid. Nadat je baas jou en je collega’s mee uit eten nam, klagen jullie steen en been: het restaurant was brak, het eten niet lekker en de service abominabel. Wat denk je? Leuk om te horen? 
  • Ontrouw. De kans is groot dat je baas zich verantwoordelijk voelt voor jou. Als jij dat gevoel niet beantwoordt, valt dat niet in goede aarde. Niet-loyaal zijn is voor elke baas een probleem.
  • Gebrek aan passie. Jij verwacht dat je baas positief en gemotiveerd is, niet? Het is tenslotte de baas! Wel, als jij op jouw beurt geen betrokkenheid toont tijdens vergaderingen, en zegt dat het niet uitmaakt of die mail vandaag of morgen vertrekt, kan dat wel eens in het verkeerde keelgat schieten.
  • Te veel informatie. Je baas wil niet weten met welke 38 kwaaltjes je kampt of wat jouw kinderen op school is overkomen. En al helemaal niet wat er tussen jou en Rita op het personeelsfeest is gebeurd.
  • Kleine leugens. Je baas haat leugens als: “Die e-mail heb ik niet gekregen.” of “Net op het moment dat ik dat rapport wilde doorsturen is m’n mail gecrasht.” En weet je wat je baas nog het ergste vindt? Dat jij denkt dat je ermee wegkomt.

Ook interessant

Toxisch leiderschap

Anna was dolgelukkig met haar eerste job, maar merkte snel dat er iets mis was. “Mijn baas vertelde vreselijke dingen over mijn collega’s, terwijl ze me net heel sympathiek leken.” 

Omgaan met je baas

Je relatie met je baas bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt op het werk. Zit dat bij jou niet snor? Ontdek onze tips!

Welk type baas heb jij?

Bazen. De ene moeit zich te veel, de andere hoor je nooit. De ene weet niks, de andere heeft enkel oog voor zijn eigen ideeën. Welke baas heb jij en hoe ga je er best mee om?