Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

Lening voor ondernemers

Goed nieuws als je geen lening kan krijgen van de bank om je eigen zaak op te starten. Niet genoeg eigen middelen? Geen vast inkomen? Sta je op de zwarte lijst? Met behulp van een microkrediet kan je alsnog je eigen zaak beginnen of uitbouwen.

Wat is het?

Microkredieten zijn kleinschalige leningen voor ondernemers die geen krediet van de bank kunnen krijgen. Iedereen komt in aanmerking. Van studenten over werklozen tot gepensioneerden. De enige voorwaarde is dat je een zaak start of uitbouwt in België en dat je niet in een collectieve schuldenregeling zit.

Een van de twee instellingen die in Vlaanderen microkredieten aanbieden, is microStart. Lens Lapauw van microStart: 'Bij ons kan je van 500 tot 15.000 euro lenen en heb je maximum vier jaar tijd om je lening terug te betalen. Microkredieten zijn doorgaans iets duurder dan een lening bij de bank. De intrestvoet bij microStart bedraagt 8,95% en de dossierkosten zijn 5%. Daar staat tegenover dat je bij ons beroep kan doen op heel wat gratis voorbereiding en begeleiding door coaches en experten. Indien gewenst stellen we de kredietaanvraag samen op met je. Hierdoor heb je een beter inzicht in je zelfstandige activiteit en weet je beter waar je op moeten letten. Dit zorgt ervoor dat de slaagkansen bij ons hoger liggen dan bij een bank.'

Je microkrediet aanvragen

Wil je graag een microkrediet voor je project aanvragen bij microStart? Een aanvraag doen verloopt snel en eenvoudig. Je kan je microkrediet meteen online aanvragen of eerst een afspraak maken om de ondersteunende diensten van microStart te leren kennen. Je dossier wordt voorgelegd aan een kredietcomité. Zij beslissen of je een krediet krijgt of niet. Hiervoor houden ze rekening met je ervaring, de haalbaarheid van je idee, je omgeving en netwerk, je eventuele schulden en je ondernemersgeest.

Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan verschijnt het geleende bedrag meteen op je rekening. Je betaalt je lening maandelijks af en je kan gratis ondersteuning blijven krijgen van een persoonlijke coach. Indien je daar nood aan hebt, blijft die je na de opstart van je zaak maandelijks opvolgen om je te helpen een oplossing te zoeken bij vragen of bedenkingen.

Werkzoekend koppel start glazenwasserij

Ilse en haar man Erik waren allebei werkzoekend maar wilden graag terug aan het werk en een eigen glazenwasserij beginnen. Eén probleem: ze hadden zelf geen kapitaal om te investeren.

Ilse: 'Mijn man zat al vrij lang zonder werk en zag het gat in zijn cv groter worden terwijl zijn sollicitatiekansen slonken. En ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik niet meer wilde zoeken naar jobs als commercieel bediende, en was toe aan een carrièreswitch. Het was dus voor ons beiden het uitgelezen moment om het heft in eigen handen te nemen en het tij te doen keren. We dienden een aanvraag in bij microStart en het lukte ons om het kredietcomité te overtuigen. We konden zo'n 13.000 euro lenen. Dit bedrag is voldoende om ons voort te helpen tot wanneer we winst zullen maken. Dat hadden we samen met microStart berekend voor onze kredietaanvraag.'

'We zijn nu een goeie zeven maanden bezig met onze glazenwasserij 'Zonneklaar Pajottenland' en alles gaat goed. Momenteel geniet ik van de maatregel 'springplank naar zelfstandige'. Dit betekent dat ik een jaar als zelfstandige in bijberoep kan werken zonder dat ik mijn werkloosheidsuitkering verlies. In augustus is dat jaar voorbij en moet ik kiezen of ik fulltime voor mijn zaak ga of terug wil keren naar de werkloosheid. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het tegen augustus zeker lukken en we blijven er dan ook met volle overtuiging voor gaan.' glundert Ilse.
 

Ben je geïnteresseerd in een microkrediet?

Naast microStart kan je in Vlaanderen ook terecht bij Impulskrediet. Op hun site vind je alles over hun aanbod en staat ook duidelijk uitgelegd hoe je een aanvraag kan doen.

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Test je ondernemersidee

Wil je je ondernemersidee onder professionele begeleiding uitbroeden tot een echte zaak? Doe een beroep op Starterslabo.

VDAB is er voor ondernemers

We helpen je als ondernemer om nieuwe medewerkers te vinden, je personeel bij te scholen en leggen uit hoe je van interessante tewerkstellingsmaatregelen kan genieten.

Boost je omzet

Heb je een eigen zaak en wil je je omzet verhogen? Sluit je aan bij de netwerkorganisatie BNI. Je ontmoet er ondernemers uit eigen streek die jouw business mee promoten. Lingerieverkoopster Veerle is fan.