Andere job

Welkom terug

Afscheid nemen van je baas en je collega’s voor een nieuwe job, om een poosje later terug bij hen aan te kloppen als… nieuwe collega. Het overkomt zo’n 9% van de Belgische werknemers, zo blijkt uit onderzoek van Acerta. Enkele feiten op een rij, en drie tips voor als je een terugkeer naar je ex-werkgever overweegt.

Hr-dienstverlener Acerta becijferde onlangs dat 9% van de Belgische werknemers ooit terugkeert naar een vroegere werkgever. Dat gebeurt vooral:

 • bij werknemers tussen 25 en 34 jaar oud,
 • binnen de twee jaar na hun vertrek, en
 • in bedrijven met meer dan 100 medewerkers.

Speel je ook met de gedachte om terug te keren naar je ex-werkgever? Met deze drie tips zorg je voor een geslaagde terugkeer:

Denk twee keer na

Neem eerst even de tijd om je te herinneren waarom je vertrok bij je ex-werkgever. Ergerde je je aan bepaalde mensen of procedures? Stootte je op hinderissen waardoor je niet naar behoren kon functioneren?

Probeer te weten te komen of de ergernissen of hindernissen er vandaag nog zijn. Steek je licht op bij de contacten in je netwerk die banden hebben met je ex-werkgever. Praat met hen over je plan om terug te keren, en over de huidige sfeer in het bedrijf. Heb je het gevoel dat de werksituatie er vandaag gunstig voor je is? Ga er dan voor!

Vertel een sterk verhaal

Wil je terug aan de slag bij je ex-werkgever? Dan passeer je net als iedereen langs de HR-dienst voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dat gesprek moet je uitpakken met een verhaal dat je vroegere werkgever ervan overtuigt om je terug in dienst te nemen. Hoe bereid je je daarop voor? Door op voorhand een positief antwoord te bedenken op de volgende vragen:

 • Waarom ben je vertrokken?
  Bijvoorbeeld: “Dit bedrijf was mijn eerste werkgever. Na al die jaren wilde ik eens proeven van hoe het er elders aan toe gaat, in een soortgelijk bedrijf in dezelfde branche.”
 • Waarom wil je terugkomen?
  Bijvoorbeeld: “Ik ben heel blij met de ervaring die ik bij bedrijf X heb opgedaan, maar eens ingewerkt bleef ik er op mijn honger zitten. De doorgroeimogelijkheden bleken minder interessant dan ik had gedacht.”
 • Welke nieuwe vaardigheden breng je mee naar het bedrijf?
  Bijvoorbeeld: “Bij bedrijf X leerde ik met een aantal handige computerprogramma’s werken, die hier ook hun nut kunnen bewijzen. Ook bepaalde werkprocedures die er gebruikt werden, kunnen het werk hier eenvoudiger maken.”
 • Benadruk dat je:
  • sneller ingewerkt zal zijn dan nieuwe medewerkers omdat je al het klappen van de zweep kent, 
  • een nieuwe wind kan doen waaien in de organisatie, dankzij de ervaring die je opdeed.

Onderhandel

Als je van werk verandert, ben je vaak op zoek naar iets: een hoger loon, meer verantwoordelijkheid, betere doorgroeimogelijkheden… Dat is niet anders als je solliciteert bij je ex-werkgever, en het is je recht om hiervoor te gaan. Blijf niet op je honger zitten en sleep uit de brand wat er voor je inzit. 

 

De studie van Acerta: acerta.be/voormalig-werkgever 

Ook interessant

Over 5 jaar...

"Waar wil je staan over 5 jaar?" De kans is groot dat je deze vraag krijgt tijdens een jobinterview. Hoe antwoord je er best op? Moet je tonen dat je een vat vol ambitie bent, of net niet?

Afscheid in stijl

Geef je je ontslag? Doe dit op een professionele manier en blaas geen bruggen op. We geven 6 tips voor een mooi afscheid. Stijn: “Ik organiseerde een picknick."

Zo word je zichtbaar

Wil je dat jouw baas aan je denkt bij een promotie of salarisverhoging? Dan is het belangrijk om uit te pakken met je successen. Negen tips om zichtbaar te worden.