Loopbaan

Ochtendrituelen

Sommigen zweren bij een vaste ochtendroutine, anderen laten de dag op zich afkomen. Hoe ziet de ochtend eruit van werkende mensen? En is dat veranderd sinds er meer van thuis wordt gewerkt? Wij legden ons oor te luisteren bij enkele medewerkers.

ochtendrituel ©Shutterstock

Rolf (47) gaat joggend de dag tegemoet

"Ik rol tussen 6u en 6u30 uit mijn bed, spring in mijn loop-plunje, drink een glas water en ga dan een rondje joggen. 

Ik vind het heerlijk om 's ochtends, nog voor de dag zich op gang trekt, te sporten. Terug thuis neem ik een douche, maak ik een ontbijtje en lees ik de krant. En dan begin ik vol energie en goede moed te werken.

Ik hou van structuur en regelmaat. Zo vermijd ik chaotische ochtenden. Het ideale ochtendritueel zorgt voor energie en inspiratie en een zekere rust. En dat lukt voor mij door 's morgens te gaan rennen.

Maar dat is niet altijd even simpel. Soms twijfel ik, en vraag ik me tijdens de eerste koude kilometers af waar ik mee bezig ben. Maar uit ervaring weet ik intussen dat dat opeens omslaat. Ik heb me achteraf nog nooit beklaagd dat ik ben gaan lopen.

Door thuis te werken kan ik mijn pendeltijd gebruiken om te gaan sporten. Nu ik weer meer naar kantoor moet, zullen mijn ochtenden er ook weer anders uitzien. Ik heb onlangs geprobeerd om te gaan joggen én op tijd te trein te nemen, maar dat was toch te veel van het goede. (lacht)"

Riet (42) is geen ochtendmens

"Mijn ochtendritueel ziet er niet elke dag hetzelfde uit. Meestal is het zaak van op tijd gewassen en gestreken te verschijnen op de eerste vergadering.

Maar de laatste weken heb ik een nieuwe adem gevonden. Misschien nu de lente in de lucht hangt? Ik start met een yoga-sessie van een 20-tal minuten, neem dan een douche en geef onze kat eten.

Daarna maak ik een ontbijt klaar en is het hoog tijd om naar onze digitale stand-up te gaan. Ontbijten doe ik aan de computer, maar dat was op kantoor ook al zo.

Toen ik nog dagelijks naar Brussel ging, was het een kwestie van de trein te halen. Mijn ochtend beperkte zich tot douchen, in mijn kleren springen en een sprintje trekken naar het station.

Ik ben nooit een ochtendmens geweest. Als kind al moest ik naar school racen terwijl de andere kinderen al in de rij stonden voor de klas. Uiteindelijk breng ik het er momenteel nog goed vanaf."

ochtendrituel ©Shutterstock

Hanane (40) plant haar ochtend tot op de seconde

"Mijn ochtendroutine is echt een routine. Elke handeling ligt vast en is getimed. Ik word er al moe van als ik eraan denk. (lacht) 
 
Kort gezegd komt het erop neer dat ik om 7u30 opsta, mezelf klaarmaak, mijn zoontje klaarmaak, de kippen eten geef (de haan staat aan de deur te kraaien tot hij maïs krijgt) en om 8u20 in de auto stap om mijn kind naar school te brengen. 
 
Als ik terug ben, start ik mijn computer op om aan mijn werkdag te beginnen. 
 
Gelukkig is er ook een variant op deze routine. Soms brengt mijn man ons zoontje naar school. Dan heb ik zo'n 25 minuten extra tijd helemaal voor mij alleen. Hemels! 
 
Meestal drink ik dan op mijn gemak een koffie en lees ik De Tijd. Soms doe ik ook snel mijn knie-oefeningen. Ik ben aan het trainen om 20 km te lopen en doe elke dag knieversterkende oefeningen. 
 
Als ik die 's morgens al achter de rug heb, heb ik het gevoel dat ik mijn dag goed begonnen ben."

Julia (38) heeft een menselijke wekker in huis

"Ik heb niet echt een vast ochtendritueel, omdat niet elke dag er hetzelfde uitziet.

Op maandag werkt mijn man niet, op woensdag werk ik niet. Daartussen zitten thuiswerkdagen maar ook dagen dat ik vroeg vertrek om op kantoor te werken. Er zit zoveel variatie in dat ik eigenlijk niet de kans heb om een ritueel te ontwikkelen. Al zit er wel een rode lijn in mijn ochtenden.

Zo word ik nóóit wakker door de wekker. Mijn dochtertje is mijn wekker, en die staat héél vroeg. (lacht) Op thuiswerkdagen (en zeker in het weekend) is dat spijtig, maar op dagen dat ik uit ga werken is dat best handig. Want dan moet ik toch vroeg op.

Nadat ik gewassen en gekleed ben, heb ik een koffie nodig. Daarna ben ik gewapend om in de frisse lucht mijn fiets buiten te zetten, en mijn dochter naar school te brengen of zelf naar het werk te fietsen."

Mathieu (33) zweert bij een ochtendwandeling

"Ik werk nog altijd van thuis. Dus mijn ochtendritueel begint met een half uurtje extra snoozen in bed terwijl ik luister naar Radio 1. Je wordt er niet altijd vrolijk van, maar je bent wel mee met het laatste nieuws. 

Als ik opsta, maak ik me klaar en ga ik een half uurtje wandelen. Daarna start ik de computer op. Ik ontbijt terwijl ik mijn mails lees.

Toen ik nog niet thuis werkte, was het echt een rush. Snel opstaan, klaarmaken, rugzak maken en naar de trein. Als ik thuiswerk, verloopt elke ochtend veel rustiger.

Die ochtendwandeling deed ik vroeger niet. Ook niet als ik af en toe van thuis werkte. In het begin van de coronacrisis stond ik op en begon ik te werken. Maar ik werd daar onrustig van. 

Plots was mijn leefwereld zo klein geworden.  Zeker omdat ik alleen woon. Ik kreeg tijdens een webinar van mijn werkgever over thuiswerken het advies om 's morgens even naar buiten te gaan. 

De eerste dagen was dit echt een opdracht. Het voelde aan als tijdverlies. Maar nu kan ik het niet meer missen. 

Ik kijk er echt elke ochtend naar uit. Het dwingt je om je goed aan te kleden, de frisse lucht doet wonderen en tijdens de wandeling krijg je rust in je hoofd. De ideale start van mijn dag.'

 

 

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief