Solliciteren

Ging mijn sollicitatie goed?

“En? Hoe is het gegaan?” Dat is meestal de eerste vraag die je krijgt na een sollicitatiegesprek. Niet eenvoudig om daarop te antwoorden. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je begint te twijfelen. Wij helpen je om die onzekerheid weg te nemen in afwachting van je resultaat.

Negatieve blik

Google eens ‘liking gab’. Blijkbaar onderschatten we instinctief wat anderen van ons denken. Wanneer we mensen voor de eerste keer ontmoeten, denken we vaak dat ze ons minder aardig vinden dan ze in werkelijkheid doen. En dat klopt niet altijd met de realiteit. 

Die psychologische kronkel beïnvloedt ons ook na een sollicitatiegesprek. Het maakt niet uit hoe gemotiveerd je bent of hoe goed je was voorbereid. De twijfel slaat toe en je denkt dat het niet goed ging.

Zes positieve signalen 

Probeer die negatieve blik om te buigen. Hieronder vind je enkele signalen die er op wijzen dat je sollicitatiegesprek goed verliep. Misschien helpen ze om je onzekerheid weg te nemen.

1. Fijn gesprek

Het ideale jobinterview is eigenlijk een fijn gesprek. Ontstond er tweerichtingsverkeer? Een vloeiend gesprek? Ging de jury dieper in op wat je zei? Werd de sfeer geleidelijk aan informeler? Dat zijn positieve signalen.

Of was er geen klik met de jury? Kreeg je vooral oppervlakkige vragen op je afgevuurd? En heb je jezelf niet echt kunnen tonen? Dan zit het minder goed.

2. Extra tijd

Sollicitatiegesprekken verlopen meestal volgens een strakke planning. Duurde je gesprek langer dan gepland? Dan was de jury waarschijnlijk geïnteresseerd. Het is een goed teken als ze extra tijd aan jou besteden.

3. Betrokken houding

Sollicitatiegesprekken zitten boordevol subtiele aanwijzingen. Je kan veel informatie afleiden uit de houding van je gesprekspartners. Was er oogcontact? Luisterde de recruiter aandachtig? Knikte de manager terwijl jij iets vertelde? Zag je soms een glimlach? Noteerde de jury wat je zei? Allemaal signalen dat ze jou interessant vinden.

4. Referenties

Referenties zijn de namen en contactgegevens van mensen die jou kennen in een professionele context. Referenties helpen om een beeld van jou te vormen. Werkgevers vragen niet snel referenties aan kandidaten die niet interessant zijn. Want het checken van referenties kost tijd en energie. Vragen ze er toch naar? Beschouw dat maar als een positief signaal.

5. Blik achter de schermen

Vertelt de manager spontaan over het team? Hoe fijn de sfeer is? Welke leuke gewoontes ze hebben? Of word je uitgenodigd voor een rondleiding op de werkvloer? Misschien is het een poging om je te overtuigen en om de functie en het bedrijf aan jou te verkopen.

6. Vragen over je beschikbaarheid

Stelt de jury toekomstgerichte vragen? Bijvoorbeeld of je nog deelneemt aan andere sollicitatieprocedures? Wanneer je zou kunnen starten? Of hoe lang je opzegperiode duurt? Dan is dat een goed teken.
 

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Op de rooster

Sollicitanten moeten een goede indruk maken tijdens het jobinterview, maar dat geldt evengoed voor jou als rekruteerder. Acht tips om kandidaten voor je te winnen.

Niet geselecteerd? Kop op!

Iedereen maakt het mee: slecht nieuws na een sollicitatie. Vijf tips om positief om te gaan met een afwijzing.

Met de trein op gesprek

Heb je een sollicitatiegesprek? Neem de trein in plaats van de auto. Goed voor het milieu én je portemonnee. Je kan bij VDAB een gratis treinticket bestellen.