Buitenland

Wonen en werken in Mexico

“Elke dag naar het parelwitte strand, cocktails drinken en genieten van de paradijselijke omgeving. Mijn vrienden denken dat ik niets anders doe. Soms klopt het wel hoor. Maar we zitten vooral lange dagen in ons kantoortje. Werken aan ons project rond duurzaam reizen.”

Anthony Janssens (36 jaar) verhuisde twee jaar geleden naar Mexico. Hij woont er samen met zijn vriendin Karla. Het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

Dertigersdip

Anthony: “In 2019 was ik halverwege de dertig. Ik was het dagelijks leven, mijn job en de sleur beu. Ik had een ‘break’ nodig.

Ik kende iemand in Mexico en besloot om er even naartoe te trekken. Het werd een boeiende reis van zeven maanden waarin ik mezelf opnieuw ontdekte. In de laatste maanden van mijn trip leerde ik Karla kennen. Die ontmoeting veranderde alles.

Knoop doorgehakt

Karla was de liefde van mijn leven. Maar de reis zat erop. Zij bleef daar en ik ging naar huis. Weer aan de slag als ‘product manager’ voor een groothandel in kantoorbenodigdheden. Maar we hielden contact. Vooral online omdat reizen in 2020 moeilijk was door de coronapandemie. 

Ik ging dat jaar één keer naar Mexico. We voelden meteen weer die klik. Een gevoel dat je volgens mij maar zelden ervaart in je leven. Daar heb ik de beslissing genomen om naar Mexico te verhuizen en onze nieuwe relatie een kans te geven.

Een nieuw jaar, een nieuwe start

Ik verhuisde op 31 december 2020. Karla en ik huren een woning in Puerto Morelos. Dat ligt 5 km van de Caraïbische kust en op 30 minuten van Cancún. Iedereen is hier vriendelijk en warm. Ik voel me echt welkom. 

Ondernemen met veel respect

Ik geef les als freelancer. Ik geef Nederlands, Engels en Frans aan studenten en ook aan Mexicanen die dit nodig hebben voor hun job bij internationale bedrijven. Zoals Janssen Pharmaceutica, Mondelez... Heel uiteenlopend dus. 

Samen met mijn vriendin werk ik ook aan een project rond duurzaam reizen, ‘Sustainable Tribu’. Er is heel veel massatoerisme in Mexico. Dat is niet goed voor het milieu en de kleinere dorpjes in het binnenland. Wij bieden reizen op maat aan met een lage impact op de natuur en de lokale gemeenschappen.

Momenteel hebben we vooral klanten in België. Dankzij mond-tot-mondreclame van vrienden. Maar we zien het groter en sluiten geen enkele markt uit.

Mexicaanse pizza’s en parels

Als startende ondernemer is vrije tijd schaars. We proberen in de ochtend te sporten voor het te warm wordt. Joggen, yoga, krachttraining of zwemmen. 

We koken ook graag. Ik experimenteer veel met pasta’s en curry’s. Karla kookt dan weer typisch Mexicaans en maakt heerlijke pizza’s ‘from scratch’. Het ontbijt is hier stevig. Dat was een aanpassing. Van getoaste tortillas met avocado tot omelet met spinazie. Van smoothies tot cakes met een mix van vrucht, yoghurt en granola. En veel eieren. 

We trekken er graag op uit. Dat moet wel als je reizen organiseert. Zo hebben we recent nog een ‘cenote’ ontdekt. Dat is een grot of poel gevuld met zoet water. Het water is gefilterd door de kalkstenen in de grondlaag. Een plek waar je de rust en sereniteit van de jungle ervaart. Een pareltje.

We houden ook van het strand. Maar veel tijd hebben we niet. Soms zien we de zee weken niet terwijl we er zo dichtbij wonen.

Handige (en grappige) harry’s

Mexicanen zijn creatief en trekken goed hun plan. Mijn vriendin bijvoorbeeld vervangt zelf de batterij van de auto, installeert deurknoppen,... 

Mexicanen zijn ook heel grappig en wat sarcastisch. Die humor zit ook in hun spreekwoorden. Niet makkelijk om te leren. Maar eens je er een paar kent maak je hier veel indruk. 

mexico ©Shutterstock

Corruptie

Er zijn ook minpunten. Mexico kent corruptie en drugsbendes. Ik ben er gelukkig nog niet mee in aanraking gekomen. Maar er zijn buurten waar je best niet komt.

Wees niet bang en maak een plan

Mijn persoonlijke tip voor wie ook naar het buitenland wil? Informeer je goed op voorhand. Noteer welke stappen je moet zetten voor een legaal verblijf. Zoek lokale mensen waar je raad aan kan vragen. En verken op voorhand al eens de buurt, faciliteiten, winkels, ziekenhuizen, scholen…

Voor mij was het een pak makkelijker. Ik had iemand naast me die de taal sprak en vertrouwd was met de wetgeving. Daar ben ik heel blij om.”


Voorlopige website: solo.to/sustainabletribu

 

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 
Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Wonen en werken in Suriname

Juffrouw Eva nam vorig jaar afscheid van haar leerlingen in de lagere school. Haar plan? Een jaar lesgeven in Suriname. En ontdekken hoe het leven is aan de andere kant van de wereld.

Wonen en werken in de Filipijnen

Jean kan een boek schrijven over zijn leven. Van rockmuzikant in Oostende tot assistent van internationale artiesten. Nu geniet hij van eenvoud en rust in de Filipijnen. 

Wonen en werken in Maleisië

Bernard is al 15 jaar gelukkig in Maleisië. Lees zijn getuigenis over de jungle, nummertje 55 en een onverwacht huwelijksfeest.