Welzijn

Digitaal dieet

Het is vastentijd. Tegenwoordig geven we steeds meer een eigen invulling aan deze periode. Geen alcohol in februari, 40 dagen zonder vlees of wat dacht je van een digitaal dieet? Leg na het lezen van dit artikel je smartphone maar aan de kant. Want minder digitale afleiding zorgt voor meer focus en een ontspannen gevoel. We geven vijf tips en spraken met Bas die sinds kort bewuster omgaat met zijn telefoon.

dieet ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Drie uur per dag scrollen en klikken

Eindeloos scrollen, liken, updates volgen… Uit recent onderzoek blijkt dat we geen afstand meer kunnen nemen van onze smartphone. We zijn er elke dag gemiddeld 3 uur en 8 minuten mee bezig. En we vinden dat problematisch. 27 procent voelt zich verslaafd.

Dat komt omdat apps, sociale media, nieuwsfeeds… worden gemaakt om zoveel mogelijk je aandacht te trekken. De verleiding naar afleiding is groot. En dat is slecht voor je concentratie.

Digitale balans 

Herkenbaar? Dan helpt het als je de balans tussen je online en offline activiteiten herstelt. Door te minderen met sociale media en andere apps die je voortdurend afleiden.

Met enkele eenvoudige ingrepen geef je jezelf meer rust in je hoofd en creëer je meer tijd voor je werk.

Vijf tips tegen digitale afleiding 

1. Motiveer jezelf

Ga na hoeveel je bezig bent met je smartphone. Via ‘schermtijd’ kan je dit terugvinden op de meeste telefoons. Zo zie je meteen dat je boven of onder het gemiddelde zit van 3 uur en 8 minuten per dag. 

Je schermtijd is een goed startpunt voor je digitaal dieet. Probeer die te verminderen en check elke week of het gelukt is. Dat motiveert je om verder te doen.

2. Blokkeer meldingen en verwijder apps

Hoor je een ‘ping’, dan is de verleiding groot om ‘even’ te kijken wat er aan de hand is. Neem die verleiding weg op momenten dat je je wil concentreren.

  • Schakel ‘focus’ in. In deze modus kies je welke belangrijke personen of apps je mogen storen. 
  • Schakel vliegtuigmodus of ‘niet storen’ in als je helemaal niet gestoord wil worden.
  • Zet meldingen van storende apps definitief uit. 
  • Of ga nog een stapje verder en verwijder storende apps.

3. Gebruik een app in je strijd tegen apps

Als je op je smartphone apps zoekt om te downloaden met het trefwoord ‘focus’, krijg je een lijst met applicaties die je helpen om minder met je smartphone bezig te zijn. Probeer er eens eentje uit. 

Sommige apps belonen je en dagen je uit. Hoe langer je je telefoon niet gebruikt, hoe meer virtuele bossen je plant, of hoe meer ingrediënten je krijgt om virtuele taarten te bakken. Er zijn ook apps die storende applicaties blokkeren en je alleen toegang geven als je bijvoorbeeld met je telefoon schudt of 1 minuut wacht. Dit zorgt ervoor dat je minder ‘snel’ even je telefoon checkt. 

4. Hou je smartphone uit de buurt

Klaar voor een volgende stap? Geef je smartphone een vast plekje in huis of leg hem in je locker als je op het werk geconcentreerd wil werken. Uit het oog, uit het hart. 

Gun jezelf ook digitale rust als je je ontspant. Houd de smartphone uit de slaapkamer zodat je beter inslaapt en ‘s morgens meer tijd hebt voor jezelf. Laat je apparaat thuis als je gaat wandelen of sporten. 

5. Laat afleiding ‘een beetje’ toe

Plan vaste momenten waarin het niet erg is om afgeleid te worden. Dat zijn momenten waarop je de smartphone bij je houdt en meldingen laat binnen komen.

Op het werk is dat bijvoorbeeld een half uur in de ochtend, rond de middag en voor je vertrekt. Doe op die momenten kleine taken, beantwoord je e-mails, ruim op… Houd andere momenten van de dag voor taken die meer concentratie vragen. 
 

Ook interessant

Slechte gewoontes

Je bent altijd te laat, drinkt meer wijn dan goed voor je is en luiheid is je tweede natuur. Stuk voor stuk vervelende gewoontes waar je liever mee breekt. Alleen, hoe doe je dat?

Een beter LinkedIn-profiel

Op 5 mei wordt LinkedIn 18 jaar. Intussen is de netwerksite populairder dan ooit. Hoe haal je het meeste uit je LinkedIn-profiel?

Wat je beter niet zegt over je werkgever

Je hebt een frustrerende dag achter de rug op kantoor. In een baldadige bui post je ‘s avonds op Facebook "Mijn bedrijf is een kutbedrijf". Kan je ontslagen worden door een kritische Facebook-post of tweet over je werkgever? Jazeker!