Welzijn

Dromen over het werk

Je hebt een meeting met een belangrijke klant en kan de vergaderruimte niet vinden. Als je er na eindeloze omzwervingen arriveert, merk je dat je poedelnaakt bent. Droom je ook soms over het werk? Vier medewerkers klappen uit het bed en slaapexpert Annelies Smolders geeft duiding.

dromen ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Vliegtuigcrash

Elise: “Ik droomde onlangs dat ik samen met mijn collega’s in een vliegtuig zat. Plots draaide het om zijn as en vlogen we ondersteboven. We stortten naar beneden, en landden -nog steeds ondersteboven- op het water. Er vielen geen doden of gewonden. En op geen enkel moment was er paniek. Alles gebeurde in 'slow motion'. 

Het was geen hevige nachtmerrie, eerder een rare droom. Misschien ervaar ik meer stress op het werk dan ik zelf denk en ben ik bang dat we niet alles kunnen bolwerken? Ik heb sowieso last van vliegangst, en de laatste tijd zegt mijn dochtertje geregeld dat ze met het vliegtuig op vakantie wil. Dat zal er ook wel mee te maken hebben.”

Werk herkauwen

Frederik: “Als ik met iets moeilijks bezig ben op mijn werk, herkauw ik dat soms 's nachts. Ik droom dan bijvoorbeeld dat ik een document probeer te openen op mijn computer, maar dat het niet lukt. Ik blijf tevergeefs klikken. Of ik ben een tekst aan het schrijven, en blijf haperen bij de eerste zin. Achteraf word ik wakker met een slecht gevoel. 

Als ik zo'n droom heb gehad, probeer ik het de dag erna wat rustiger aan te doen. Ik besef dan dat ik wat teveel van mezelf verg en mijn werk moet proberen te relativeren.”

Bagage kwijt

Steven: “Voor mijn job moet ik geregeld op zakenreis naar het Midden-Oosten: Saoedi-Arabië, Israël, Turkije… Ik heb een vaak terugkerende nachtmerrie die hierop geïnspireerd is. Ik droom dat ik in de luchthaven ben en mijn bagage niet meer vind. Mijn portefeuille is ook weg. Ik ben compleet in paniek en schiet wakker. 

Ik denk dat ik de oorzaak ken. Jaren geleden verstopte mijn vriend vlak voor de examens als grap mijn tas waar al mijn cursussen in zaten. Wellicht is hij dit zelf al lang vergeten, maar ik helaas niet.”

Collega verongelukt

Jana: "Ik was in mijn droom aan het wandelen met mijn collega's. Plots hoorde ik een immense klap. Mensen liepen in paniek alle kanten op. Een auto was ingereden op een mensenmassa. Op dat moment besefte ik dat ik Inge miste. Paniek overviel me. Ik dacht: nee, het kan niet zijn... Ik ging op zoek, maar vond haar niet. Een poos later kwam ik enkele collega's tegen. Zij bevestigden wat ik vreesde. Inge was een van de slachtoffers. Een immens verdriet overviel me. Ik werd benauwd wakker. 

Diezelfde dag zag ik Inge op het werk. Ik vertelde haar schoorvoetend over mijn droom. Ze lachte er hartelijk mee. De volgende dag werkten we thuis. Ik hoorde op het nieuws dat er een bestuurder was ingereden op een terras in Brussel, vlakbij ons werk. Ik mailde Inge. Zij had het ook net gehoord. We kregen het allebei een beetje koud en prezen ons gelukkig."

 

"Dromen zijn goed voor je"

Annelies Smolders, psycholoog en slaapexpert, vertelt: “Gemiddeld droom je vijf keer per nacht. In het begin is de periode waarin je droomt kort (5 minuten), maar later langer (na 6 uur slapen zelfs 45 minuten). 

De meeste dromen herinner je je niet omdat je kortetermijngeheugen niet zo goed werkt. Maar als je een droom hebt met een heftige emotionele impact, wordt een groter deel van je hersenen geactiveerd en kan je je droom wel herinneren. 

Je droomt over wat je overdag meemaakte. Aangezien je veel op je werk bent, is het logisch dat je vaak over je werk droomt. In je droom voeg je verschillende stukjes samen tot een verhaal zonder dat er een logisch verband is. Er is meestal 0% logica. Het is een mozaïek van de dag, vaak ook met elementen uit het verleden en de toekomst.”

Het heeft geen zin om dromen te analyseren want ze kunnen alle kanten uitgaan. Neem de droom van Elise over het vliegtuig. Misschien betekent haar droom helemaal niet dat ze stress ervaart op het werk, maar dat ze zich door haar team goed gedragen voelt. Of dat ze stress heeft in haar gezinssituatie.

Sommige dromen kunnen er wel op wijzen dat je de lat hoog legt voor jezelf. We spreken dan over ‘perfectionistische dromen’. Toen ik in Leuven studeerde had ik hier last van. Tijdens de examens droomde ik altijd dat mijn contactlenzen gigantisch waren en dat ik ze niet meer in kreeg. Een droom waarin je je taken herkauwt, is ook een voorbeeld van een perfectionistische droom.

Dromen zijn goed voor je: ze helpen je om gebeurtenissen en emoties te verwerken. Hoe meer prikkels je overdag hebt, hoe meer je ‘s nachts te verwerken hebt en hoe meer je dus droomt. Uit een onderzoek bij studenten, bleek dat ze twee weken na de examens nog altijd meer droomden dan gemiddeld. 

Drink je alcohol of neem je slaapmedicatie, dan onderdruk je je dromen. Dat is geen goede zaak. Weinig dromen kan ervoor zorgen je geestelijk uitgeput bent en prikkelbaar wordt.”

 

Meer over Annelies Smolders: starttosleep.com

Ook interessant

Kunst op het werk

Heeft je kantoor te weinig kleur en karakter? Via Kunst in Huis kan je kunstwerken huren tegen een voordelige prijs. Steven: "Ik ben fan. Alleen laat mijn baas het voorlopig afweten."

Meer geboorteverlof

Is je partner bevallen, dan heb je voortaan recht op 20 dagen verlof. Matteo: Wellicht wordt het in het begin 'overleven’. Hopelijk hebben we dankzij m'n verlof ook tijd om te genieten." 

Dansen in de lift

In de lift staart iedereen naar de grond of het plafond. En telkens wanneer iemand instapt, begint er een georchestreerde dans. Waarom gedragen we ons zo vreemd?