Solliciteren

Solliciteren met ChatGPT

Hoe kan de digitale assistent ChatGPT je helpen om te solliciteren? En wat zijn de valkuilen? We vroegen het aan sollicitatiecoach Tine Draeck. “Als je ChatGPT gebruikt om je brief en cv te schrijven, schep je misschien verwachtingen bij de werkgever die je niet kan waarmaken.”

ChatGPT
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

ChatGPT is een gratis chatbot die op basis van artificiële intelligentie vragen beantwoordt en teksten schrijft. Het computerprogramma doet dit door uit miljarden online teksten af te leiden welke formulering het meest logisch is. 

Heel eenvoudig

Gebruik je ChatGPT voor het eerst? Surf naar chat.openai.com en klik op ‘Sign up’. Om een account aan te maken, moet je je mailadres en telefoonnummer ingeven. Heb je een Google- of Microsoft-account, dan kan je hier ook mee inloggen. 

Eens je ingelogd bent, kan je meteen je vraag intikken in het venster onderaan je scherm. Je krijgt na enkele seconden antwoord. Als de site overbelast is, duurt het langer. Dan probeer je het beter later opnieuw.

Van brief tot gesprek

Sollicitatiecoach Tine Draeck heeft gemengde gevoelens bij ChatGPT. “Het is een gemakkelijkheidsoplossing en je wordt er minder zelfredzaam door. Maar dit gezegd zijnde: technologie kan je niet tegenhouden. Mijn zonen bijvoorbeeld zijn stomverbaasd dat ik kan hoofdrekenen. En wie vindt er nog de weg zonder gps en Google Maps?”

Tine erkent dat het erg verleidelijk is om ChatGPT in te schakelen bij het solliciteren. "De digitale assistent is beleefd, vriendelijk en geeft vliegensvlug antwoord op tal van vragen."

Concreet kan je de chatbot op verschillende manieren gebruiken.

 • Je kan ChatGPT vragen om een motivatiebrief te schrijven. 
  Vermeld voor welke job je solliciteert en geef de link door naar de vacature waarvoor je solliciteert of plak de inhoud van de vacature in de chat. Voeg eventueel ook je cv toe.

 • Je kan je motivatiebrief of cv laten nalezen. 
  De chatbot haalt er fouten uit en geeft concrete suggesties. Soms werkt hij op basis van de suggesties een nieuw voorstel uit. Je kan ook gerichte vragen stellen. Bijvoorbeeld: “Welke vaardigheden vermeld ik best in mijn motivatiebrief voor vacature X?” Of: “Mijn cv is wat lang. Kan je me tips geven om hem in te korten?”

 • Je kan vragen stellen over het sollicitatiegesprek.
  Bijvoorbeeld: “Wat antwoord ik best op de vraag naar mijn goede en slechte eigenschappen?”. 

De valkuilen

“Gebruik je ChatGPT om te solliciteren, dan is het best dat je je bewust bent van een aantal minpunten,” aldus Tine. 

 • Niet up-to-date.
  De informatie die ChatGPT geeft is niet up-to-date. De chatbot baseert zich op tekstgegevens tot en met september 2021.
 • Persoonlijke toets ontbreekt.
  Je kan ChatGPT vragen om een sollicitatiebrief te schrijven, maar je moet er zelf nog een persoonlijke toets aan geven. De brief moet uitstralen wie jij bent en moet duidelijk maken waarom je bij dat specifieke bedrijf aan de slag wil. 
 • Stroeve taal.
  Op het vlak van taal is de chatbot niet helemaal mee. Zijn taalgebruik is soms verouderd. Hij gebruikt in motivatiebrieven bijvoorbeeld een formele aanspreking: ‘Geachte’ in plaats van ‘Beste’. In de meeste gevallen is ‘Beste’ beter.
 • Hoge verwachtingen.
  Misschien word je dankzij ChatGPT uitgenodigd voor een gesprek. Aangezien je zo’n sterke kandidaat op papier bent, liggen de verwachtingen van de werkgever hoog. Tijdens het gesprek is je digitale assistent echter in geen velden of wegen meer te bekennen en moet je het zelf waarmaken.

Conclusie: de tool kan je zeker op weg helpen en als inspiratie dienen, maar vertrouw er niet blindelings op. Lees de antwoorden en teksten kritisch na en leg je eigen accenten.
 

Nood aan meer hulp?

Contacteer gratis een sollicitatiecoach van VDAB. Tine legt uit: “Bij ons krijg je een totaalpakket. We geven je tips en feedback waarmee je aan de slag kan. Op basis hiervan leer je zelf een authentieke brief en cv schrijven. Bovendien oefenen we samen met jou je gesprek in. Zo leer je in je eigen woorden te overtuigen en ontdek je ook hoe je non-verbaal overkomt en wat beter kan. Op die manier ga je zelfverzekerd het gesprek aan en ben je niet alleen een sterke kandidaat op papier, maar ook in het echt!”

Ook interessant

Over 5 jaar...

"Waar wil je staan over 5 jaar?" De kans is groot dat je deze vraag krijgt tijdens een jobinterview. Hoe antwoord je er best op? Moet je tonen dat je een vat vol ambitie bent, of net niet?

Scoor tijdens je gesprek

Wil je de rekruteerder omverblazen tijdens je sollicitatiegesprek? Oefen online met een sollicitatiecoach van VDAB. Zo begin je vol zelfvertrouwen aan het echte werk!

Wat rekruteerders niet graag lezen

Staat in je sollicitatiebrief dat je een teamplayer bent? Daarmee scoor je weinig punten. Zeker als de anderen dit ook claimen. We verzamelden de belangrijkste valkuilen en geven tips.