Buitenland

Wonen en werken in Thailand

Na enkele tegenslagen maakten Joan en zijn vrouw een nieuwe start. Ze verkochten hun woning en bezittingen en vertrokken naar Thailand. Aan de rand van een groot nationaal park bouwden ze hun eigen paradijs waar ze toeristen ontvangen. Joan: “Als ik tijd heb gids ik onze gasten door de jungle, op zoek naar wilde olifanten.”

thailand ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ontslagen

Joan: “Mijn vrouw en ik verhuisden zeven jaar geleden naar Thailand na een samenloop van omstandigheden. 

Mijn contract werd na 38 jaar ontbonden als gevolg van een reorganisatie bij de federale overheid. Mijn vrouw was in die periode langdurig ziek en verloor haar werk bij een groot internationaal bedrijf in de omgeving van Gent.

Plots zaten we alletwee zonder werk. We wilden ons niet laten ontmoedigen en zochten een oplossing. Thailand! 

Alles verkocht

Mijn vrouw heeft Thaise roots en had jaren geleden alles opgegeven om naar mij in België te komen. We waren van plan om ooit terug te keren naar haar geboortestreek. Ons ontslag bracht die plannen in een stroomversnelling. 

We verkochten onze woning, de inboedel en de auto. We regelden al het papierwerk en vertrokken naar Thailand, op zo’n 10.000 km van Vlaanderen. Weg van onze tegenslagen. Klaar voor een nieuwe start.

Bouwwerf

We zijn een sociaal en ondernemend koppel. Stilzitten is niets voor ons. We besloten om onze eigen B&B uit de grond te stampen.

Dat mag je bijna letterlijk nemen. We zijn van nul begonnen. We kochten vlakbij het grootste nationaal wildpark van Thailand, Khao Yai, een groot stuk grond van zo’n 16.000 m2. De ligging was ideaal voor ons project. En de grond was spotgoedkoop. 

Mijn schoonbroer is ingenieur en hielp ons met onze plannen. Een lokale aannemer stond in voor de bouwwerken. Het was een groot project. Ik herinner me nog de vrachtwagens die honderden keren af en aan reden om het terrein te verhogen.

We vormden de moerassen op onze grond om tot een gezellig domein met vijf moderne ‘cabins’. Ze zijn zo’n 50 m2 groot en hebben een leuk dakterras met uitzicht op de bergen van het nationaal park. Verder bouwden we een centrale buitenkeuken, zwembad en grote tuin met gezellige hoeken en plekken.

Bed and Breakfast

Thailand heeft veel hotels. Er zijn ongeveer 800.000 bedden voor toeristen. Daarom vonden we het belangrijk om ons te onderscheiden van de massa. 

We proberen vooral het verschil te maken met onze persoonlijke touch. We organiseren bijvoorbeeld een check-in-gesprek om te kijken wat de gasten verwachten van hun trip. De streek biedt veel mogelijkheden zoals de jungle, watervallen, wilde dieren, fietstochten, Thaise of westerse restaurants…  We proberen iedereen een aanbod op maat te geven.

Daardoor trekken we bezoekers aan die geen interesse hebben in de typische toeristische attracties zoals de witte stranden in het zuiden, het nachtleven in Phuket en de tempels in Chang Mai. We hebben vooral Thaise toeristen of expats die graag de drukte van Bangkok of andere steden ontvluchten. Daarnaast zien we soms ook backpackers.

Hard werken

Ons huis ligt op het domein waar de gasten verblijven. We hebben een ruime woonkamer met een open keuken. Ons kookeiland is het hart van de woning want ik kook heel graag. We hebben twee slaapkamers, een ruimte voor ons bureau en een kleine fitnesskamer. Vooraan en achteraan is er een ruim terras met een mooie siervijver.

Soms voelt het alsof ik permanent op vakantie ben. Maar veel tijd voor mezelf heb ik niet. Ik ben constant beschikbaar voor de B&B. Maar ik doe het graag. Gasten ontvangen, het dagelijkse management… Soms trek ik met enkele bezoekers de jungle in. Ik ben een erkende gids van het Khao Yai-park. Als onze gasten dit wensen, neem ik ze mee voor een tocht en gaan we op zoek naar wilde olifanten. 

Ik heb twee personeelsleden in dienst en mijn vrouw helpt soms ook mee. Haar gezondheid is gelukkig veel beter. Zij werkt voor een groot internationaal bedrijf op zo’n 20 minuten rijden van hier.

Lekker klimaat en eten

Voor mij heeft Thailand twee grote troeven. Goed weer en lekker eten.

Het regenseizoen duurt gelukkig maar enkele weken. Voor de rest van het jaar is er een aangename temperatuur tussen de 20 en 30 graden, met een verkoelende plensbui tegen de avond.

Als hobbykok zit ik in Thailand op de juiste plek. Op de vele markten vind ik kraakverse producten voor weinig geld. Zongerijpte ananas, vers geplukte mango, honderden soorten bananen. En kreeften, schelpdieren en vis voor op de grill. 

Moeilijke taal 

Waar je ook leeft, er zijn altijd voor- en nadelen. Voor mij blijft de taal een hardnekkig probleem. Ik ben goed in talen maar Thai wil er niet in. Zelfs niet na al die jaren dat ik hier woon. Gelukkig helpen mijn vrouw of mijn medewerkers me als het niet lukt.

Daarnaast blijft het heel lastig om een afspraak te maken met Thaise leveranciers of partners. Zij spreken nooit een vast uur af als ze langskomen. Je ziet ze wel verschijnen in de loop van de dag.

Maar deze ongemakken zijn maar een detail. Dit is het land van de glimlach. En we zijn blij dat we die ook weer bij onszelf hebben teruggevonden.”

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Brazilië

Antonet verhuisde van het landelijke Arendonk naar de miljoenenstad São Paulo. Zo’n grote stap was best moeilijk in het begin. Maar meer dan 46 jaar later woont ze nog altijd in Brazilië.

Wonen en werken op de Filipijnen

Nico verhuisde vorig jaar naar de Filipijnen. Is dit tropisch paradijs zijn eindbestemming? Misschien wel! Nico: “Het gaat snel, ik ben nog maar net gesetteld en kreeg al groot nieuws.” 

Wonen en werken in Thailand

Trek je sportschoenen maar aan. Voor een tocht langs groene bergflanken en rijstvelden tot in de jungle. Bram getuigt over zijn hobby trailrunning en zijn leven in Thailand.