Solliciteren

Gat in je cv

Zes maanden door Australië getrokken? Een tijd zonder werk gezeten? Of een jaar vrijaf genomen om voor je kinderen te zorgen? Het is belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met een gat in je cv. Vijf tips.

Geef aan wat je hebt gedaan

Een gat in je cv hoeft geen probleem te zijn. Het is de uitleg die je eraan geeft die het verschil maakt. Laat de interpretatie niet zomaar over aan de verbeelding van je toekomstige werkgever.

Heb je een goede reden voor het gat? Vermeld die dan en belicht het positieve van wat je tijdens deze periode hebt gedaan. Zo zet je meteen ook je sterktes in de verf.

Bijvoorbeeld:

 • vrijwilligersprojecten: zo toon je jouw maatschappelijke betrokkenheid
 • wereldreis: zo toon je dat je je plan kan trekken
 • zorg voor ouderen of kinderen: zo toon je jouw zorgzame karakter

Eerlijk duurt het langst

Tijdens een sollicitatie wil iedereen indruk maken. Het is dus begrijpelijk dat je een beetje bluft. Maar bluffen is niet hetzelfde als liegen. Zelfs kleine onwaarheden worden niet geapprecieerd door werkgevers.

Maskeer het gat in je cv dus niet door de begin- en einddata van je jobs te vervalsen, lieg niet over diploma's en verzin geen activiteiten. Als een werkgever merkt dat je liegt, verlies je meteen alle geloofwaardigheid. 

Eerlijk zijn betekent niet dat je alle details moet blootgeven. Omschrijf kort je periode zonder werk.

Bouw je cv op de juiste manier op

Een gat in je cv betekent geen gat in je ontwikkeling. Ga op zoek naar waar je wél mee kan uitpakken. En zet die troeven bovenaan je cv.

Zo leg je de nadruk op je kwaliteiten en competenties in plaats van op je werkverleden en ziet een werkgever meteen wat je te bieden hebt.

Bereid je goed voor

Het kan altijd dat je tijdens een sollicitatiegesprek vragen krijgt over het gat in je cv. Wees hierop voorbereid. Schrijf op wat je precies gaat vertellen en oefen je verhaal vooraf in met je partner, een vriend of een online sollicitatiecoach van VDAB.

Maakte je een moeilijke periode mee in je leven? Dan voorkomt een goede voorbereiding dat je emotioneel wordt. 

Probeer een positief verhaal te putten uit die negatieve ervaring. Focus op wat je wél kan en laat je eerlijkheid en inzicht in je situatie in je voordeel spelen.

Als je een ziekte of blessure hebt overwonnen, kan je je doorzettingsvermogen in de verf zetten. Door je burn-out heb je vast inzichten gekregen over jezelf, het soort job dat je kan en wil doen en de bedrijfscultuur die bij jou past. Wees niet bang om te zeggen wat er fout ging, maar vertel wat je eruit leerde. 

Niemand is perfect

Sommige gaten blijven lastig om uit te leggen. Zit er niet te veel mee in: werkgevers weten dat niemand perfect is. Je bent zeker niet de enige met een gat in je cv.

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

 • Op de rooster

  Sollicitanten moeten een goede indruk maken tijdens het jobinterview, maar dat geldt evengoed voor jou als rekruteerder. Zeker nu de arbeidsmarkt krapper is dan het muiltje van Assepoester. Acht tips om kandidaten voor je te winnen.

 • Met de trein op gesprek

  Heb je een sollicitatiegesprek? Neem de trein in plaats van de auto. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kan bij ons een gratis treinticket bestellen. Ontdek wie, wat en hoe.

 • Ging mijn sollicitatie goed?

  “En? Hoe is het gegaan?” Dat is meestal de eerste vraag die je krijgt na een sollicitatiegesprek. Niet eenvoudig om daarop te antwoorden. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je begint te twijfelen. Wij helpen je om die onzekerheid weg te nemen in afwachting van je resultaat.