Solliciteren

Wat rekruteerders niet graag lezen

Staat in je sollicitatiebrief dat je een teamplayer bent? Jammer, daarmee scoor je weinig punten. Zeker als de andere sollicitanten dit ook claimen. En zo zijn er nog uitspraken die weinig bijdragen aan je sollicitatie. We verzamelden de belangrijkste valkuilen en geven tips waarmee je jezelf wél onderscheidt van alle andere ‘teamplayers’.

sollicitatiebrief
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Te algemeen

“Ik ben een echte teamplayer, ik ben klantgericht, ik ben flexibel, ik ben leergierig, ik kan zelfstandig werken, ik heb een proactieve houding…”

Dit zijn allemaal vage omschrijvingen. Ze zeggen wel iets, maar vertellen weinig over jezelf. Geef toe, daarmee val je toch niet op? Tip: omschrijf je belangrijkste troeven voor de functie aan de hand van een concrete situatie. Zo maak je meer indruk bij de rekruteerder.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: Ik ben een echte teamplayer.
  • Wel: In mijn vorige job als dossierbehandelaar werkte ik goed samen. Als ik bijvoorbeeld een beslissing nam over een dossier, vroeg ik enkele collega’s altijd om hun mening. Zo maakte ik betere beslissingen.

Clichés

“Geen 9-tot-5-mentaliteit, creatieve duizendpoot, hands-on-mentaliteit, mijn grootste valkuil is mijn perfectionisme…”

Clichés hebben weinig kracht omdat ze veel gebruikt worden. Ze zijn niet alleen afgezaagd maar ook onduidelijk. Wat bedoel je met ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’? Elke dag tot 22 uur werken? Tip: maak je boodschap persoonlijker en specifieker.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: Ik heb geen 9-tot-5-mentaliteit.
  • Wel: Ik vind het niet erg om af en toe wat langer te blijven als dat nodig is, bijvoorbeeld om een deadline te halen of voor een meeting met een belangrijke klant.

Overdrijven

“De functie is perfect op mijn lijf geschreven, ik beschik over alle competenties voor uw vacature, projectmanagement heeft geen geheimen meer voor mij…”

Ben jij ook allergisch voor verkooppraatjes? Overdreven positieve beweringen kunnen je geloofwaardigheid aantasten of zelfs arrogant overkomen. Zeg niet dat je ‘perfect’ bent, maar zorg ervoor dat de rekruteerder zelf tot dit oordeel komt. Tip: omschrijf je sterktes eerlijk en onderbouw ze met feiten.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: Projectmanagement heeft geen geheimen meer voor mij.
  • Wel: In mijn vorige job leerde ik veel over projectmanagement. Ik volgde een opleidingstraject en deed ervaring op tijdens verschillende projecten. 

Formele taal

“Naar aanleiding van uw vacature op vdab.be bezorg ik u deze mail, ik wens me kandidaat te stellen voor de functie van x. Graag licht ik mijn cv en sollicitatiebrief toe tijdens een persoonlijk gesprek…”

Tijden veranderen, gelukkig ook de manier waarop we schrijven. Dus geen stijve woordenschat meer. Daarmee komt je brief afstandelijk en ouderwets over. Schrijf gewoon zoals je spreekt, maar op een beleefde toon. Tip: heb je moeite met een openingszin of afsluiter? Bedenk een origineel alternatief zoals een quote, vraag of stelling.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: Naar aanleiding van uw vacature voor een management assistant bezorg ik u deze mail.
  • Wel: Mag ik een deel van uw werk overnemen? Als management assistant heb ik al vijf jaar ervaring met agendabeheer en administratieve ondersteuning van bedrijfsleiders.

Bedrijfsjargon

“Proactief, multitasker, out of the box, bilateraal, scope, co-creatie, gamechanger, finetunen, agile, core business…"

Irritant hé? Mensen die zich slimmer willen voordoen dan anderen. Bijvoorbeeld door moeilijke of Engelse begrippen te gebruiken. Tip: vervang catchy uitdrukkingen door betekenisvolle termen en geef een voorbeeld.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: Ik denk graag out of the box.
  • Wel: Ik hou ervan om creatieve oplossingen te bedenken. Als vrijwilliger bij de voedselbank vond ik recent een manier om producten goedkoper aan te kopen door…

Ook interessant

Sollicitatietips van werkgevers

De VDAB-sollicitatiecoaches vroegen 100 werkgevers wat ze belangrijk vinden in een cv, brief en gesprek. “Taalfouten in een brief of cv zijn een absolute dealbreaker!” 

Solliciteren met ChatGPT

Hoe kan de digitale assistent ChatGPT je helpen om te solliciteren? En wat zijn de valkuilen? We vroegen het aan Tine Draeck, sollicitatiecoach bij VDAB.