Welzijn

Geen zin in vakantie

Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren loopt, mogen we stilaan weer dromen van vakantie. En niet langer in onze eigen achtertuin. Fantastisch, toch? Dat zou je denken. Maar niet iedereen houdt van vakantie. Lily: 'Ik weet dat het raar klinkt, maar vakantie is niet aan mij besteed. Ik ga veel liever werken.'

Lily: 'Wanneer ik ga werken, vind ik het fijn om mezelf 's avonds te verwennen door eens lekker te gaan eten, een cocktail te drinken, voor de televisie te hangen… Ik vind dat ik mezelf mag belonen voor mijn harde werk. 

Tijdens een vakantieperiode valt dat weg. Dan kan ik voortdurend genieten. Dat voelt na verloop van tijd leeg aan. Het zoveelste terrasje of ijsje kan me gestolen worden.

Wat ik ook lastig vind, is dat vakantie fantastisch móet zijn. Je leeft daar zogezegd het hele jaar naartoe en moet de tijd van je leven beleven. Dat maakt de druk erg groot. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik mijn vakantie niet goed genoeg invul, en dat andere mensen er meer van genieten dan ik.

En tot slot is het de ideale periode om aan het piekeren te slaan en alles in vraag te stellen. Je hebt te veel tijd om na te denken. Nee, geef mij maar de dagdagelijkse routine. Die voelt veilig en minder confronterend aan.'

Strakke routine

Ook Karel houdt niet van vakantie. Al is zijn reden anders. Karel: 'Het is een dubbel gevoel. Natuurlijk heb ik af en toe vakantie nodig om te bekomen van een drukke periode op het werk. Maar wanneer ik thuis ben, voel ik me regelmatig best eenzaam. En dat gevoel haat ik. 

Om hieraan te ontsnappen, plan ik m'n hele vakantie vol. Met vrijwilligerswerk, cursussen, dates met vrienden en familie… Probleem is dat ik door m'n drukke agenda niet kan recupereren en dat wreekt zich dan weer op m'n gezondheid. 

Intussen weet ik dat ik af en toe gewoon een tijdje thuis moet zitten niksen om op krachten te komen. Hoe vervelend ik dat ook vind. Een strakke routine helpt me dan wel. Bijvoorbeeld: elke dag een andere kamer poetsen, om de dag een uur gaan sporten, leuke recepten opzoeken en op ingrediëntenstrooptocht gaan...'

Tips

Ben jij ook niet tuk op vakantie? Dan helpen onderstaande tips van Lily en Karel misschien wel.

 • Probeer te weten te komen waarom je er tegenop kijkt. Pas dan kan je er iets aan doen.
 • Neem losse dagen in plaats van een lange periode na elkaar.
 • Zorg dat je iets te doen hebt tijdens je vakantie.
 • Probeer te relativeren: je vakantie hoeft niet fantastisch te zijn. Het leven kent nu eenmaal hoogtes en laagtes. Dat is met vakantie niet anders.
 • Weet dat je lang niet de enige bent die het soms moeilijk heeft, ook al lijkt het op Facebook en Instagram alsof iedereen elke minuut aan het genieten is.
 • Aanvaard het. Je bent niet raar omdat weekends of vakanties je minder liggen.

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

 • Onvergetelijke vakantiejobs

  Hilde, Stefaan en Anna deden alledrie een vakantiejob die ze niet snel zullen vergeten. Over rondvliegende croissants aan de lopende band, slapen tussen de muizen en diepvriesboontjes met rat.

 • Vakantie in Brussel

  Werk je in een stad, en heb je geen inspiratie voor een vakantiebestemming? Boek een trip naar de plek waar je werkt. Zo leer je je werkomgeving op een heel andere manier kennen. Dat is wat Lore vorige zomer deed, en het is haar goed bevallen. Ze getuigt.

 • Tips voor een groene vakantie

  Hoera, de zomervakantie is in zicht! Tijd om het werk even achter je te laten en de wijde wereld in te trekken. Helaas is reizen en de wereld ontdekken niet altijd goed voor het milieu. Wil je dit jaar een ecologisch verantwoorde trip maken? Vijf tips.