Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

Ontevreden op het werk

Voel jij je niet meer gelukkig in je job? Vertel je dit aan je werkgever of zoek je ander werk? Volgens een onderzoek van Robert Walters wil 94% van de werkgevers graag dat hun werknemers hen laten weten dat ze niet tevreden zijn. Toch gebeurt dat in de praktijk zelden.

Veel werkgevers herkennen het. Een werknemer komt op een dag aankloppen en dient zijn ontslag in. Als een donderslag bij heldere hemel. Nooit kwam er een signaal dat hij niet meer gelukkig was in zijn job.

Intimiderend

Voor veel werknemers is het intimiderend om bij hun werkgever problemen aan te kaarten. Ze vrezen voor een negatieve reactie en zijn bang dat het hun carrière binnen het bedrijf op het spel zet.

Ook sommige werkgevers gaan niet altijd het gesprek aan als ze zien dat een van hun werknemers ontevreden rondloopt, uit vrees dat dit tot een negatieve sfeer leidt. 

Toch is het voor beide partijen belangrijk om dit te doen. 

Voor jou als werknemer kan een gesprek met je werkgever leiden tot nieuwe mogelijkheden. Misschien kan je wel naar een andere afdeling binnen het bedrijf of krijg je er nieuwe, uitdagende taken bij.

En voor de werkgever kost het veel tijd en geld om op zoek te gaan naar een geschikte vervanger voor jou en om hem op te leiden. Ontevreden werknemers zijn vaak ook niet de meest productieve. Een gesprek kan ervoor zorgen dat je terug gemotiveerd bent om voor hem te werken.

Hoe vertel je het?

Veel ontevreden werknemers zitten met een pak frustraties. Toch is het belangrijk om die zo rustig en professioneel mogelijk aan te kaarten.

Wees eerlijk en open, maar gebruik duidelijke argumenten waarom je niet gelukkig bent in je job en stel zelf oplossingen voor.

Is er een gebrek aan doorgroeimogelijkheden? Vraag om samen een duidelijk carrièreplan uit te stippelen.

Verdien je naar jouw gevoel te weinig? Gebruik een salariswijzer om aan te tonen dat je loon niet marktconform is.

Mis je uitdaging in je functie? Vraag om nieuwe doelstellingen voor je op te stellen.

Kom je er niet uit?

Ondanks een open gesprek kan het zijn dat jij en je werkgever er toch niet uitkomen. Dan kan je ervoor kiezen om op zoek te gaan naar een andere job.

Op het moment dat je het bedrijf verlaat, kan je tijdens een exitgesprek iets vrijer uitleggen wat er volgens jou beter kan. Deze informatie is interessant voor je werkgever. Zo kan hij de bedrijfsprocessen optimaliseren.

 

Bron: Robert Walters

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Gezond trakteren

We gebruiken 'gezond' en 'trakteren' niet vaak in dezelfde zin. Toch kan je je collega’s verwennen, zonder een aanslag te plegen op hun gezondheid. Lekkere en originele ideeën.

Jij thuis en je collega's op kantoor

Werk je afwisselend thuis en op kantoor? Dan bestaat de kans dat je sommige collega’s minder ziet. Zes tips om niet van elkaar te vervreemden.

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!