Loopbaan

Schitter in je nieuwe job

Een nieuwe baan? Dat is altijd een beetje spannend. Je wil indruk maken en tonen wat je waard bent. Maar tegelijk word je overspoeld met informatie en indrukken. Je zou voor minder zenuwachtig worden. Met onze tips hou je het hoofd koel en overleef je de eerste weken zonder kleerscheuren.

nieuwe job
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Niet te strak in het pak

Het is een cliché, maar de eerste indruk telt! Dus zorg dat je op tijd komt, glimlach, maak oogcontact, begroet iedereen vriendelijk en zit niet te veel op je gsm. Toon vanaf dag 1 je positieve en sympathieke kant, ook al ben je zenuwachtig. Zo stellen je nieuwe collega’s zich ook sneller open naar jou.

Het klinkt misschien vreemd, maar bereid de eerste dag voor alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat. Bedenk hoe je jezelf wil voorstellen, en zorg dat je goed kan uitleggen in welk team je zit en wat je gaat doen. Ga nog eens door de bedrijfswebsite, check LinkedIn en leer de namen van je baas en enkele collega’s. Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress.

Indruk maak je ook met je outfit. Dat wil niet zeggen dat je alles uit de kast moet halen. Elk bedrijf heeft een eigen dresscode. Probeer daar achter te komen. Denk bijvoorbeeld aan het sollicitatiegesprek, wat had iedereen toen aan? Of vraag het op voorhand. Een strak pak of chique jurk op je eerste werkdag is niet zomaar de beste keuze.

Spreken is goud

Het is best spannend om te praten in een groep die je niet kent. Maar als je gerichte vragen stelt over je werk en je taken, kan je niks verkeerd doen. Je laat zien dat je geïnteresseerd bent en snel wil leren. Je komt gemotiveerd over.

Je mag kritisch zijn. Als nieuweling heb je een frisse blik op de gang van zaken. Stel de dingen gerust in vraag: “Waarom doen jullie het zo? Is dit de meest efficiënte werkwijze? …” Bedrijven met een open mindset vinden dit niet erg. Het toont dat je betrokken en assertief  bent.

Maar let op, probeer niet meteen alles te veranderen of te suggereren hoe het beter kan. Dat komt niet sympathiek over. Naarmate je meer leert en begrijpt, vind je vanzelf de juiste momenten om je eigen ideeën, suggesties en oplossingen voor te stellen.

Noteer noteer noteer

In de eerste weken krijg je veel informatie. Luister daarom goed en schrijf zoveel mogelijk op. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt, want het is onmogelijk om alles te onthouden.

Neem ook notities na vergaderingen. Plan een kort moment na elke meeting om afspraken te noteren en even op adem te komen. Want in het begin komt er veel op je af.

Daarnaast zijn lijstjes een must. Maak een lijst met namen en functies van de mensen die je ontmoet, een lijst met logins voor toepassingen, een to-do-lijst…

Doe mee

Het is normaal dat je niet van de ene op de andere dag je plekje vindt in het team. Laat je hierdoor niet ontmoedigen.

Stel jezelf open voor initiatieven van je nieuwe collega’s. Ga ‘s middags mee eten of blijf wat langer voor een drankje na het werk. Zo leer je hen op een andere manier kennen.

Je kan ook verbinding zoeken door mee te helpen aan de voorbereiding van teamdagen of andere evenementen op het werk. Of zet je naam op de beurtrol om de afwasmachine leeg te maken, de planten water te geven… Zo hoor je er sneller bij!

Wees lief voor jezelf

De verleiding is groot om de eerste weken 200% te geven. Je blijft bijvoorbeeld elke dag wat langer, je zegt nooit nee, je probeert alles sneller af te werken dan nodig. Overdrijf niet, want je houdt dit niet vol. Zoek een ritme dat je aankan. Doe wat je belooft en zeg het eerlijk als iets niet lukt.

Plan na je werk tijd voor ontspanning. Sport, kook of geniet van een gezellige avond met vrienden. Reflecteer op de eerste dagen en wees mild voor jezelf. Het is helemaal oké dat je nog niet alles onder de knie hebt.

Ook interessant

Eerste weken in een nieuwe baan

Een nieuwe baan is niet evident. We vonden drie moedige mensen die het afgelopen jaar van werk veranderden. Liesje: “De eerste weken heb ik een paar keer gehuild ‘s avonds.”

Namen onthouden

In een nieuwe job of op netwerkevenementen kom je veel mensen tegen. Gelukkig bestaan er trucs om namen te onthouden.

Een bijzondere start

Op 30 maart ging Job aan de slag bij VDAB als UX-designer. Hoe is het om te starten in een nieuwe job als je je huis niet uit mag?