Buitenland

Wonen en werken in Genève

Koen (37) snuift elke dag de gezonde berglucht op, heeft vrienden uit 12 verschillende landen en werkt net als zijn Mexicaanse vriendin voor een internationale organisatie. Welkom in… Genève! De mooiste stad van Zwitserland, waar de sfeer zo bruisend is als ‘le jet d’eau’ en de ijsjes het lekkerst smaken langs de oevers van het meer.

Koen vertelt: “Ik kwam in Zwitserland terecht door de liefde. Mijn vriendin is een Mexicaanse en verhuisde twee jaar geleden van Mexico naar Genève omdat ze voor de Verenigde Naties ging werken. Van toen af pendelde ik wekelijks tussen België en Zwitserland om in het weekend bij haar te kunnen zijn. Ondertussen zocht ik intensief werk in Genève. Ik solliciteerde vooral naar jobs bij internationale organisaties. Zwitsers hebben een eigen wereld waarin je niet zo gemakkelijk kan binnendringen. Een internationale omgeving leek me daarom gemakkelijker en aangenamer.

Het solliciteren heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar het loonde de moeite. Enkele maanden geleden vond ik werk. Ik ben nu grafisch designer bij de Wereldhandelsorganisatie. Concreet leid ik de ‘prepress-unit’ die uit vier mensen bestaat: een Roemeen, Spanjaard, Fransman en ikzelf. Samen verzorgen we de lay-out van alle papieren documenten die onze organisatie verspreidt (folders, posters, nieuwsbrieven, uitnodigingen…) en ook van ‘grote objecten’ zoals evenementborden en vlaggen.

Verfrissende plons

Als je het mij vraagt is Genève de mooiste stad van Zwitserland. Vooral omwille van de prachtige locatie: tussen het Juragebergte en de Alpen in, en vlakbij het meer van Genève. Dit meer is beroemd omwille van ‘le jet d’eau’: een van de grootste fonteinen van de wereld, met een waterstraal van 140 m hoog. In de zomer is het heerlijk om langs de oever van het meer te picknicken, een ijsje te eten of om een plons te wagen in het heldere water. Wat verfrissing is overigens meer dan welkom, want Genève heeft een submediterraan klimaat: de temperaturen lopen ’s zomers op tot 35°C en hoger.

Nu ik toch promotie maak voor mijn stad, wil ik graag nog een toeristische tip meegeven voor wie hier ooit belandt. <lacht> Je kan het oude stadsgedeelte ook al ‘golfend’ verkennen. Met een club die wat minder weegt dan een echte en een golfbal uit soepel rubber, volg je een parcours en ontdek je alle leuke plekjes van de stad in één namiddag.

Slechte chocolade

Genève is echter méér dan een mooie prentbriefkaart. Door de vele internationale instellingen die hier zijn, bruist en leeft de stad. Je waant je in een mix van culturen en komt als vanzelf in contact met mensen vanuit de vier hoeken van de planeet. Voor wie denkt dat ik overdrijf: ik heb intussen vrienden uit Roemenië, Korea, China, Canada, Spanje, Duitsland, de Filippijnen, de Verenigde Staten, Brazilië, Nederland, Frankrijk en Peru.

Je hoort het: ik ben enorm enthousiast over mijn nieuwe leven en kan eigenlijk geen minpunten bedenken. Of ja: toch één. De Zwitserse chocolade. <lacht> Die vind ik te zoet en te calorierijk. Gelukkig kom ik af en toe nog eens naar België om inkopen te doen.”

 

E-mail: macbeaver@gmail.com

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Spanje

Katrien heeft een job bij Toerisme Vlaanderen en woont in Barcelona. "Werken voor m’n thuisland vanuit de stad van m’n dromen, dat is echt 'the best of both worlds.'"

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”