Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Welzijn

Relatie op het werk

Cupido kan overal toeslaan, dus ook op het werk. Het is zelfs logisch dat je vroeg of laat gevoelens krijgt voor een collega. Maar relaties op het werk kunnen ook voor de nodige problemen zorgen. Hoe pak je het best aan?

Je spendeert veel tijd met je collega's en werkt nauw samen. Je zit in dezelfde sector en hebt dus vaak gelijkaardige interesses. Je deelt professionele successen en mislukkingen met elkaar en dikwijls vertel je hen als eerste over problemen of leuke gebeurtenissen in je privéleven.

Soms ontstaat er een hechte band tussen collega's. Je voelt je op het gemak bij elkaar en het is onvermijdelijk dat de vonk dan al eens overslaat.

Verboden liefde?

Maar mag dat wel, een relatie op het werk? En moet je het melden?

Wettelijk gezien kunnen werkgevers relaties op het werk niet verbieden. Iedereen heeft namelijk recht op een liefdesrelatie. Je bent ook niet verplicht om je werkgever te vertellen dat je iets hebt met een collega.

Wel is het belangrijk om op de juiste manier om te gaan met je relatie, zodat die geen negatieve gevolgen heeft voor de werking of de sfeer binnen het bedrijf. 

Enkele tips

Liefde op de werkvloer vereist gezond verstand. Dat is niet simpel, maar wel noodzakelijk. Het feit dat je een relatie hebt met een collega kan niet tot je ontslag leiden. Maar als je je niet op een gepaste manier gedraagt, kan je wel je job kwijtraken.

 1. Hou je aan de gedragscode

  Op het ene werk wordt er al wat meer casual omgegaan met elkaar dan op het andere.

  Lees het arbeidsreglement zodat je goed weet hoe je werkgever denkt over relaties op het werk en hou je aan de regels.

 2. Maak duidelijke afspraken

  Spreek duidelijk af met je geliefde hoe jullie zich gaan gedragen op het werk.

  Zitten jullie 's middags samen om te lunchen? Bespreken jullie bepaalde privézaken wel of niet met de collega's? Zorg ervoor dat je op 1 lijn zit.

 3. Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privé

  Op het werk zijn jullie collega's, thuis zijn jullie geliefden. Bewaar die duidelijke scheidingslijn.

  Zit je constant te konkelfoezen en te flirten met elkaar? Dan heeft dit een negatieve invloed op jullie productiviteit, en werk je hiermee ook de andere collega's op de zenuwen.

  Hou ook de passie voor thuis. Je klanten zouden raar opkijken als er ineens een koppel hartstochtelijk staat te kussen in de gang.

 4. Pas op voor vriendjespolitiek

  Heb je een relatie met je baas? Dan kunnen je collega's denken dat je wordt voorgetrokken.

  Net om dit te vermijden kan ook het omgekeerde gebeuren. Je baas geeft jou nooit opslag of promotie om een zweem van favoritisme te vermijden. Een relatie met je leidinggevende kan dus ook nefast zijn voor je carrière.

  Wil je op veilig spelen? Ga op een andere afdeling aan de slag bij een andere baas.

Wat als het fout gaat?

Relaties blijven niet altijd duren, en dat geldt ook voor relaties op het werk.

Als je moet samenwerken met je ex-partner, kan dit pijnlijk zijn. 

Toch is het belangrijk om professioneel te blijven. Maak geen ruzie, zet elkaar niet voor schut en deel geen vertrouwelijke informatie over elkaar met andere collega's. Je werkgever mag niet het slachtoffer worden van jullie relatiebreuk.

Is het toch te lastig om dagelijks samen te werken met je ex? Dan kan je proberen om van afdeling te veranderen, of op zoek gaan naar een andere job.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Ergernissen tijdens videomeetings

Videomeetings zijn een uitstekende manier om te communiceren met je collega’s, maar ze zorgen helaas ook voor de nodige ergernis.

Bewegen als je thuiswerkt

Werk je thuis, dan zit je veel stil. Ontdek onze tips om te bewegen. Van de planten water geven tot dansen.

Wat mis je het meest?

Zes collega’s vertellen wat zij het meest missen nu ze niet meer naar hun werk mogen.