Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Welzijn

Stuur je werknemers het bos in

"Ons aanbod: een aantrekkelijk loon, gratis treinabonnement, maaltijdcheques… en een bedrijfsbos." Ooit al zo'n vacature gezien? Met een bedrijfsbos toon je als werkgever waar je echt voor staat.

Een wat???

Het is best eenvoudig. Een bedrijfsbos is een bos van een bedrijf. Als werkgever bestel je een nieuw of bestaand bos bij een gespecialiseerde firma. Die richt het bos in en zorgt voor het onderhoud. 

'Forest Fwd' uit Beringen is zo'n firma die op vraag van bedrijven bossen creëert in Vlaanderen. Dajo Hermans van Forest Fwd vertelt: "Een bedrijfsbos is ideaal voor werkgevers die bewust willen omgaan met natuur en ruimte. En die hun maatschappelijke rol willen tonen in daden. Niet alleen in woorden.

Naast het maatschappelijk engagement is een bedrijfsbos ook een stukje marketing en public relations. Sommige bedrijven zien het als een manier om jongeren of geëngageerde profielen aan te trekken. In dat opzicht is een eigen bedrijfsbos een belangrijke HR-tool." 

Vergadering? Boek het bedrijfsbos

Voor werknemers is zo'n bedrijfsbos een leuke aanwinst. Ze genieten van een groene omgeving en het bos kan dienen voor vergaderingen, brainstorming, teambuilding, coaching, middagpauzes… Maar ook als stilteplek of om te ontstressen

Dajo: "Je voelt dat bedrijven niet gewoon boompjes willen planten, maar het bos in hun bedrijfsvoering integreren. We hebben een bedrijf dat er een uitdaging aan koppelt. Als de medewerkers samen 100.000 km gesport hebben, krijgen ze een bedrijfsbos. Na drie weken staat de teller ondertussen op 60.000 km! Een ander bedrijf betrekt hun werknemers dan weer bij de ontwikkeling en groei van het bos."

Hoe begin je eraan?

Als werkgever heb je de keuze. Ga je voor een nieuw of bestaand bos? Groot of klein? Dichtbij het bedrijf of elders in Vlaanderen? Welke beplanting? Wil je extraatjes zoals een boshut, 'wildcam' om wilde dieren te spotten...? Het is allemaal bespreekbaar. Maar duurzaamheid en respect voor de natuur komen op de eerste plaats.

Het lijkt complex, maar het kan snel gaan. Dajo: "We zoeken samen met het bedrijf een geschikte grond. Dit kan via leasing of aankoop. We kunnen ook het eigen bedrijventerrein ecologisch opwaarderen. Daarna vragen we de vergunning aan. We moeten enkel rekening houden met het plantseizoen dat loopt van november tot maart."

Alles wordt geregeld: administratie, vergunningen, verzekeringen, deskundige beplanting en het beheer van het bos. "We helpen bedrijven ook om hun bos te tonen aan de buitenwereld via marketing, pers, events, dronebeelden..."

Kostprijs

De prijs van zo'n bedrijfsbos hang af van verschillende factoren: de grootte, het beheer, de noden en het eigenaarschap van de gronden.

"We hebben 'super-de-luxe-bossen' met twintig jaar onderhoud, twintig jaar communicatie, alles erop en eraan. Maar ook 'tiny forests' van 100 m² die tien keer zo snel groeien en minder kosten."

Groeiende markt

Forest Fwd startte in het najaar 2020. In het komende plantseizoen zullen ze ongeveer tien hectare bedrijfsbos aanplanten. Dajo: "Het gaat snel in de positieve zin. Ons verhaal ligt momenteel op tafel bij zo'n honderd bedrijven die hun beslissing nog moeten nemen."

 

www.forestfwd.be

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Gezond trakteren

We gebruiken 'gezond' en 'trakteren' niet vaak in dezelfde zin. Toch kan je je collega’s verwennen, zonder een aanslag te plegen op hun gezondheid. Lekkere en originele ideeën.

Jij thuis en je collega's op kantoor

Werk je afwisselend thuis en op kantoor? Dan bestaat de kans dat je sommige collega’s minder ziet. Zes tips om niet van elkaar te vervreemden.

Energiezuinig thuiswerk

Werk je een dagje thuis? Verlucht ‘s morgens je werkplek en vul een thermos met koffie of thee. Elf tips om energie te besparen.