Arbeidsmarkt

Diploma opent nog altijd deuren

We volgden meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar een eerste job. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.

schoolverlatersrapport ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Slechts 6,6% vond geen werk

Het schoolverlatersrapport van VDAB volgde 64.000 jongeren die in 2020 de schoolbanken verlieten. Een jaar later was 6,6% nog op zoek naar werk. Dit is het laagste cijfer in tien jaar.

Deze jongeren kwamen op de arbeidsmarkt tijdens de vroege coronacrisis. Dat was een periode van economische onzekerheid. Maar die situatie verbeterde en vanaf maart 2021 steeg het aantal vacatures in Vlaanderen.

Een jaar na de start van de coronacrisis, waren de jobkansen voor jongeren groter dan ooit.

Hoe hoger geschoold, hoe meer kansen

Het grootste aantal werkzoekenden vind je tussen de jongeren zonder diploma. 23% van hen was na een jaar nog op zoek naar werk.

Van de jongeren die enkel een diploma of getuigschrift secundair onderwijs op zak hebben, was 8% na een jaar nog werkzoekend.

Bij de jongeren met een diploma hoger onderwijs, daalde het aantal werkzoekenden naar 2%. 

Een diploma blijkt nog altijd 'het’ toegangsticket tot de arbeidsmarkt.

Zorgopleidingen bieden de meeste garantie op werk

Diploma’s in de zorg doen het erg goed. De meeste jongeren uit die richting stroomden vlot door naar de arbeidsmarkt. Gemiddeld was slechts 3% een jaar later nog werkzoekend.

Er is al jaren een groot tekort aan verzorgend personeel, in de eerste plaats aan verpleegkundigen en zorgkundigen. En die nood neemt nog toe door de vergrijzing. 

Kies je voor een zorgopleiding? Dan kies je voor werkzekerheid.

STEM-opleidingen doen het ook goed

Met een STEM-diploma vind je ook vlot de weg op de arbeidsmarkt.

In STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ligt het accent op exacte wetenschappen, toegepaste wetenschappen, techniek, ICT en wiskunde.

Jongeren uit Farmaceutische wetenschappen, Architectuur en Toegepaste wetenschappen waren het meest in trek. Ook met een IT-profiel scoor je goed op de arbeidsmarkt.

Maak jij binnenkort je studiekeuze?

Baseer je studiekeuze in de eerste plaats op je interesses, dromen en competenties. Die bepalen voor een groot deel je slaagkansen en geven je latere loopbaan vorm. Ons schoolverlatersrapport kan je helpen om je keuze te verfijnen of bij twijfel de knoop door te hakken.

Veel succes!

 

 

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Klaar met studeren en genoten van je vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. 

Jongeren vinden sneller werk

We volgden meer dan 70.000 schoolverlaters in hun zoektocht naar een eerste job. Ze vinden sneller dan ooit een baan. Toch blijft een juiste studiekeuze belangrijk.

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. Ontdek wat en hoe.