Buitenland

Wonen en werken in Thailand

David is elektrotechnicus op een baggerschip. Hij vaart de wereld rond en werkte voor de kusten van Europa, Zuid-Amerika en Azië. Eén plek is zonder twijfel zijn favoriet: Thailand. Hij woont er al 15 jaar. David: “Soms mis ik de leuke zomeravonden in Antwerpen, maar hier is zoveel meer om van te genieten.”

thailand ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

De wereld rond

David Van Den Bogaert: “Voor mijn verhuis woonde ik in Antwerpen. Tijdens de zomer hing er altijd een leuke sfeer in de stad. Ik zat er graag en was niet meteen van plan om alles achter te laten. 

Maar dat veranderde toen ik 18 jaar geleden solliciteerde bij DEME. Zij zijn gespecialiseerd in baggeren, landwinning, haveninfrastructuur en windenergie op zee. Ik kon er beginnen als elektrotechnicus op een baggerschip. Ik was heel blij met die kans want ik had op dat moment nog niet zoveel technische ervaring.

Door mijn werk kwam ik op verschillende plekken in de wereld en begon ik in mijn vrije tijd ook meer te reizen. Tijdens een van mijn trips bezocht ik Thailand. Het werd een van mijn favoriete reisbestemmingen.

Gezin

Mijn leven veranderde na een bezoek aan het Thaise eiland Koh Samui. Een prachtig eiland met fijne stranden, gezellige dorpjes en ongerepte natuur. Tijdens die reis leerde ik mijn ex-vrouw kennen. Het klikte meteen. Binnen het jaar waren we getrouwd en verhuisde ik naar Thailand. 

We woonden enkele jaren samen in het westen van het land en kregen een kindje. Maar aan onze relatie kwam een einde. 

Na onze scheiding verhuisde zij met onze zoon naar Australië. Ik was niet blij met die beslissing. Want ik heb onze zoon al meer dan drie jaar niet meer gezien. We houden gelukkig wel online contact. Zo blijft ik toch een beetje op de hoogte van zijn leven. Hij is ondertussen 14 jaar, doet het goed op school en voetbalt graag!

Pikante gerechten

Ik woon in Nong Prue. Dat is een stad vlakbij de badplaats Pattaya op zo’n anderhalf uur rijden van de hoofdstad Bangkok. Ik heb een huis met drie slaapkamers en een eigen tuin.

Nong Prue heeft zo’n 50.000 inwoners en telt veel expats. Dat merk je aan de voorzieningen in de stad. Er zijn veel bars en clubs. En de restaurants bieden veel meer aan dan enkel de Aziatische keuken. Je vindt hier gerechten uit de hele wereld. Dat is niet overal in Thailand het geval.

Zelf eet ik het liefst Thais, net zoals de lokale inwoners. Ze eten héél veel rijst, tot drie keer per dag. En het eten is best pikant. Maar ik kan er ondertussen goed tegen. Een aanrader is ‘tom yam koeng’ met ‘khao pad Kai’. Dat is een soep met verse garnalen en daarbij een soort streetfood-gerecht van gebakken rijst, kip en groenten. Heerlijk.

Zes weken werken

Ik werk telkens zes volle weken op zee. Op dit moment zit ik op een baggerschip in India. We maken een kanaal in een grote rivierdelta dieper zodat schepen gemakkelijker een staalbedrijf kunnen bevoorraden. Ik zorg ervoor dat de elektrische installaties aan boord goed werken. Maar ik help ook mee met andere opdrachten, zoals IT en de automatisering van bepaalde processen.

Na mijn verblijf op zee heb ik zes weken verlof. Dan keer ik terug naar mijn huis in Thailand. Zo’n lange verlofperiode is ideaal om rond te reizen in het land. Ik ga vaak naar Kho Samed, een eiland in een kleine baai omringd door schitterend helder water. Dat ligt op nog geen 80 kilometer van waar ik woon! Een ideale plek om alles even los te laten.

Taal

Ondanks de scheiding woon ik nog graag in Thailand. Het moeilijkste blijft de taal. Ik spreek enkel Engels en de lokale inwoners vooral Thai. Dat is soms een uitdaging. Maar op een of andere manier lukt het wel om te communiceren. Je plan trekken hoort er een beetje bij als je in het buitenland woont. Dat kan ik gelukkig goed”

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."

Wonen en werken in de Dominicaanse Republiek

Eva was nog maar net terug van Suriname of ze voelde het alweer kriebelen. Toen ze een vacature zag met de titel 'Avontuurlijke leerkracht in de Dominicaanse Republiek’, was ze verkocht. 

Wonen en werken in Thailand

Steven pendelt al enkele jaren tussen Hongkong en Thailand en verloor er z’n hart. En ook bijna een been. “Als je langs een oprit wandelt in Thailand, riskeer je een hondenbeet in je kuiten."