Solliciteren

Het solliciteren beu? Zo krijg je nieuwe moed!

‘Solliciteren is een fulltime job.’ Als je intensief werk zoekt, weet je dat. Solliciteren kost niet alleen tijd, maar ook energie. Het is heel menselijk dat je motivatie na een tijdje vermindert. Je voelt je wat neerslachtig en moedeloos. Met onze tips krik je je motivatie weer op!

Man die het solliciteren beu is
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

1. Hou je doel voor ogen

Wat is je ultieme motivatie om werk te vinden? Wil je jezelf ontplooien, je gezin onderhouden of sparen voor een verre reis? Het kan helpen om je doel neer te schrijven, desnoods in de notitie-app van je smartphone. Als je een visuele denker bent, kan je een moodboard maken.

Het is eens iets anders dan cv’s of motivatiebrieven opstellen en zeker nuttig. Als je weet waarom je precies werk zoekt, ben je enthousiaster. Dat straal je uit tijdens je gesprekken en het werkt aanstekelijk. Iedereen is op zoek naar een gemotiveerde kandidaat!

2. Besef dat je zoektocht naar werk leerzaam is

Solliciteren kan soms voelen als ‘gratis werken’. Je telkens opnieuw bewijzen en dan horen dat een werkgever voor een andere kandidaat koos… Toch zijn sollicitatiegesprekken zonder gewenste uitkomst ook nuttig.

Je zal merken dat je op de duur minder stress ervaart voor een gesprek, waardoor je gemakkelijker de beste versie van jezelf kan laten zien. Werkgevers stellen vaak dezelfde sollicitatievragen: stel jezelf eens voor, waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor de job, wat zijn je sterke punten en werkpunten...? Na een aantal gesprekken, ben je vertrouwd met die vragen. Dat helpt je om rustig en volledig te antwoorden.

3. Neem het niet persoonlijk

Dat is moeilijk, want zo voelt het wel. Maar weet dat een afwijzing bij het solliciteren niet persoonlijk is. Er kan maar 1 kandidaat de job krijgen en een werkgever zal zich altijd baseren op een combinatie van factoren: je ervaring en skills, of je in het team past, je voeling met de sector...

Begrijp je de beslissing niet, vraag dan om feedback. Het staat professioneel en het antwoord kan je helpen om je voor te bereiden op een volgend gesprek.

4. Gebruik je netwerk

Open zijn over je zoektocht naar werk, kan onverwachte kansen creëren. Onthou dat werk zoeken iets is om trots op te zijn. Het betekent dat je een doel voor ogen hebt en wil bijdragen aan de samenleving.

Als je praat over je zoektocht naar werk, kan je omgeving je steunen. Je kennissen kunnen je bijvoorbeeld op de hoogte brengen van interessante vacatures in hun eigen bedrijf. Wist je dat veel bedrijven zelfs een aanwervingsbonus hebben? De medewerkers krijgen dan een premie als ze een nieuwe werknemer aanbrengen.

5. Vraag en aanvaard externe hulp

Belangrijke dingen verwezenlijken, doet niemand alleen. Hulp vragen kan moeilijk zijn, zeker als je dat niet gewoon bent. Maar het kan écht opluchten als je merkt dat je er niet meer alleen voor staat.

Bij VDAB weten we hoe belangrijk persoonlijke begeleiding en aanmoediging zijn. We gaan met plezier samen op zoek naar de passende job! 

Graag begeleiding? Schrijf je dan meteen in. Zo, dat is weer een stap dichter bij je nieuwe job.

6. Overweeg een carrièrewending

Als je altijd een bepaalde job deed, is het logisch dat je een nieuwe job zoekt in dezelfde richting. Maar als de zoektocht je ontmoedigt, is het de moeite waard om alle opties open te gooien.

Is er een andere job die je interessant lijkt, maar die je om één of andere reden niet eerder overwoog? Zou je graag iets studeren? Wil je een knelpuntberoep uitoefenen en nooit meer lang naar werk moeten zoeken?

Het kan een hoge drempel zijn om voor de eerste keer - of na jaren ineens weer - een opleiding te volgen. Dat begrijpen we. Maar je bent niet de enige die de stap overweegt. En de meeste mensen die de uitdaging aangaan, zijn nadien terecht trots op zichzelf en tevreden met hun nieuwe job, zo blijkt uit onderzoek.

Via VDAB kan je gratis en voordelig leren. Het aanbod is enorm, je vindt zeker iets dat je interesseert. Ontdek onze gratis opleidingen, woon een opleidingsevenement bij of kom langs voor leerwegadvies.

Nieuwe moed

Hopelijk geeft dit artikel je nieuwe moed. Het belangrijkste is dat je weet dat er opties zijn en dat je er niet alleen voor staat. En de moed eens verliezen is niet erg, zolang je maar niet opgeeft. 

Veel succes!

Ook interessant

Sollicitatietips van werkgevers

De VDAB-sollicitatiecoaches vroegen 100 werkgevers wat ze belangrijk vinden in een cv, brief en gesprek. “Taalfouten in een brief of cv zijn een absolute dealbreaker!” 

Sollicitatietips van werkgevers

De VDAB-sollicitatiecoaches vroegen 100 werkgevers wat ze belangrijk vinden in een cv, brief en gesprek. “Taalfouten in een brief of cv zijn een absolute dealbreaker!” 

Nutteloze sollicitatievragen

"Vergelijk jezelf met een dier." Leuk bedacht, maar wat leer je ervan als werkgever? Je komt hooguit te weten dat je kandidaat ‘zo trouw is als een hond’. Sommige vragen laat je beter vallen.