Buitenland

Wonen en werken in Noorwegen

Kwinten werkt sinds 2021 in Noorwegen. En daar heeft hij het erg naar zijn zin. “Noorwegen is een ontzettend mooi land. De natuur is van een ongekende schoonheid. Elke ochtend wanneer ik naar mijn werk rijd, passeer ik langs fjorden met adembenemende uitzichten. Er is echt geen fijnere manier om de dag te starten.“

Noorwegen
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Kwinten (35): “In 2021 zat ik werkgewijs wat op m’n honger. Ik werkte als teamleider in de technologiesector. Maar mijn ambities reikten verder dan wat België te bieden heeft. Dus ben ik bij verschillende internationale bedrijven beginnen solliciteren. Een van die bedrijven was Cognite. Zij boden me een job aan in Noorwegen. De rest is geschiedenis.

Werkbalans

Mijn officiële titel is Director of Engineering. Ik leid 3 teams van software engineers. Momenteel zijn dat ongeveer 10 mensen. Mijn dagen zijn vooral gevuld met vergaderingen, 1 op 1 gesprekken met mijn ontwikkelaars, presentaties en technisch bijbenen.

Zelf heb ik de neiging om lange dagen te maken. Ik werk makkelijk 60 à 70 uur per week. Maar de Noren doen dat niet. De meeste van mijn collega’s beginnen tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends en stoppen voor 16 uur. Reden? De crèches sluiten om 16 uur en je moet verplicht je kinderen ophalen voor de crèche dicht is. 

Verhuizen

Ik huur een huis in Saetre. Dat is een klein dorpje, ongeveer 40 minuten ten zuiden van Oslo. Hoe dichter bij Oslo, hoe drukker en duurder. Voor een studio van 35m2 betaal je er makkelijk 250.000 euro. Een appartement met een slaapkamer van 60 à 70m2 kost rond de 500.000 euro. 

Dat is de reden waarom ik net een huis gekocht heb in Sarpsborg, richting de Zweedse grens. Een stad met ongeveer 55.000 inwoners. Qua sfeer kan je het een beetje vergelijken met Lier. Het is de eerste grote stad als je over de grens met Zweden rijdt. Aangezien vlees en alcohol in Zweden veel goedkoper zijn, is Sarpsborg een beetje de uitvalsbasis daarvoor. 

Winterdip

De winters zijn ijskoud. Het wordt makkelijk -20 graden. Maar dat stoort me niet. De duisternis daarentegen, dat vind ik moeilijker. Het feit dat het pas licht wordt na 9 uur ‘s ochtends en donker vanaf 15 uur, is serieus wennen. Winterdips zijn dan ook een bekend fenomeen in Noorwegen. Zelfs onder de Noren. 

Nochtans leven ze heel gezond. Ze eten degelijk, ‘echt’ eten. Fast food zie je niet veel. En iedereen sport! In de winter cross country skiën. In de zomer wandelen. Ze profiteren van al het zonlicht dat er is. 

Sociaal leven

Het is niet makkelijk om hier een sociaal leven uit te bouwen. Noren zijn erg gesloten. Zeker als je geen Noors spreekt. Ze spreken wel Engels, maar ze stellen zich niet open in het Engels. Mijn vriendenkring bestaat dan ook voornamelijk uit internationale contacten. 

Het feit dat hier geen cafécultuur is, helpt niet. Daardoor zijn de sociale cirkels ook kleiner. Wat ze wel doen is samen hiken of skiën. Na mijn verhuis ga ik beginnen roeien. Ik hoop dat ik op die manier nog wat Noren leer kennen. 

Thuis

Ondanks een wat moeizame integratie voel ik me hier absoluut thuis. Er is weinig dat ik mis buiten familie en vrienden. Wat cultuur en samenleving betreft heeft Noorwegen alles wat België heeft. Bovendien doe ik m’n job heel graag en kijk ik ernaar uit om de komende maanden in mijn huis te werken.

Wat ik iemand zou aanraden die hier ook van droomt? Doe het zo snel mogelijk. Eens je een partner en kinderen hebt, is het moeilijker om de stap te zetten. Zorg daarnaast dat je je onderscheidt. Bedrijven nemen enkel mensen uit het buitenland aan als in eigen land datzelfde expertiseniveau ontbreekt. Zorg dus dat je de gemiddelde groeicurve overstijgt.” 

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Nederland

Cato geeft les in een internationale school in Amsterdam. “Vreemd genoeg was de taal een aanpassing. Sommige woorden hebben hier een andere betekenis." 

Wonen en werken in Frankrijk

De liefde bracht Jacintha naar Parijs. “Er schuilt een filosoof in elke Fransman. Literaire uitweidingen over alledaagse bezigheden zijn hier gewoon.”

Wonen en werken in Engeland

Annelies: “Engeland heeft nog zoveel ongerepte natuur! Er is echt niets fijner dan een lange wandeling in de natuur gevolgd door een pint bier en een maaltijd in een lokale pub.”