Welzijn

Vakantie!

4 weken vakantie met als hoogtepunt een huttentocht in de Dolomieten en een snuifje cultuur? Of doorwerken tijdens de zomermaanden en enkel een paar dagen vrijaf nemen om te klussen? Collega’s Hilde en Rowan verklappen hun vakantieplannen. Rowan: “Onze verbouwing krijgt dit jaar voorrang.”

dolomieten
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Vakantie om te verbouwen

Rowan (SEO-expert) neemt deze zomer geen vakantie, enkel wat losse dagen. Hij getuigt: “Mijn vriendin en ik kochten een appartement in Brussel dat we aan het verbouwen zijn. Net zoals de voorbije maanden ga ik af en toe een dag vakantie nemen, maar dat is om te klussen, niet om uit te rusten.

Er is nog veel werk aan ons appartement. We hebben nog geen schakelaars en verlichting, moeten dringend binnendeuren en plinten kiezen en hebben een oud, gietijzeren bad dat we willen laten emailleren. Daarnaast wil ik enkele muren verven en de garage leegmaken. Die ligt propvol bouwafval. Dat worden talloze ritten naar het containerpark.”

Meer plaats op de trein

Rowan vindt het niet erg om door te werken tijdens de zomermaanden. Hij legt uit: “Het is kalmer op het werk, er is meer plaats op het openbaar vervoer en het blijft langer licht ‘s avonds. Dat maakt het best aangenaam.

Het enige nadeel is dat je hoofd niet tot rust kan komen. Maar goed, ik wil onze verbouwing voorrang geven. En wie weet lukt het om deze zomer alles af te krijgen en te verhuizen! Dat zou een mooie beloning zijn."

Reizen staat niet op het programma, maar gelukkig is er Brussel. Rowan: “Tijdens de zomer is het hier fijn vertoeven. In onze toekomstige wijk zijn er heel wat toffe plekjes: het Ter Kamerenbos, een goede bakker om de hoek waar je een koffie kan drinken... 

Verder ga ik graag op zoek naar dingen die ik nog niet ken: verborgen parken, boeken- en platenwinkels, opmerkelijke straten... En, ik heb recent mijn oude hobby analoge fotografie herontdekt. Niets zo leuk als rondwandelen en foto's maken.”

Heimwee naar studententijd

Bij Hilde (webdesigner) zijn de verbouwingen al lang achter de rug. Ze vertelt: “Ik neem -zoals elk jaar- 4 weken vakantie. Dat hoort er gewoon bij. Ik heb lang gestudeerd en bijgevolg ook lang genoten van 3 maanden vakantie. Soms heb ik daar heimwee naar. 3 maanden vakantie… Heerlijk! Niets hoeft, alles kan. Maar ik besef ook dat het nooit meer helemaal hetzelfde zal zijn als toen.

Mijn vriendin en ik trekken jaarlijks naar het buitenland met onze camper en zijn een perfect voorbeeld van slow travelling. We nemen onze tijd. Zowel op weg naar de bestemming en ter plaatse. Dit jaar plannen we een huttentocht in de Dolomieten. We nemen onze koersfietsen mee en we hopen ook nog op een snuifje cultuur. We hebben genoeg inspiratie."

Snel weer gelanceerd

Na 4 zalig lange weken vakantie is Hilde klaar om opnieuw aan de slag te gaan. Ze vertelt: “Het is dan nog altijd zomer en er wordt van alles georganiseerd in onze buurt. De zomersfeer blijft nazinderen. Dat maakt het extra leuk.

De ervaring leerde me wel dat ik vooraf best enkele taken inplan voor als ik terugkom. Zo ben ik ineens gelanceerd. Doe ik dit niet, dan duurt het enkele dagen om opnieuw op tempo te geraken.”

Ook interessant

Vakantiegeld

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Wanneer heb je er recht op? En hoeveel krijg je? We maken je wegwijs.

Eerste hulp bij vakantie

Eindelijk vakantie! Zalig toch? Niet altijd, volgens stressdokter Luc Swinnen. "Als je te snel overschakelt, kan het fout gaan. Het leven is geen sprookje."

Zomerdip op kantoor

Tijdens de zomer is het rustiger op het werk. Merk je dat je te weinig te doen hebt en regelmatig zit te niksen? Geen leuk gevoel. Grijp de rust aan om nuttige dingen te doen.