Buitenland

Wonen en werken in Dubai

Zes maanden geleden verhuisde Lena (36) naar Dubai. Reden? Ze wou haar langeafstandsrelatie met Joe, haar Engelse vriend die in Dubai woont, aan een duurbaarheidstest onderwerpen. "Ik heb niks te verliezen. Mocht blijken dat we niet voor elkaar gemaakt zijn, dan kan ik altijd met de staart tussen de poten terugkeren."

"Ik werk voor een Engels bedrijf als IT-consultant. De verschillen tussen werken in Dubai en België zijn minder groot dan ik dacht, maar er zijn er toch wat. Alles is hier gloednieuw en daardoor is er veel minder bureaucratie dan in België. Ik krijg zelfs geen loonbrief, mijn baas stort elke maand een bedrag op mijn rekening. Netto, want niemand betaalt belastingen of sociale zekerheid. De keerzijde is dat je bijna geen bescherming hebt als werknemer: pensioen en ziekteverzekering kennen ze hier niet.

Het gebrek aan bureaucratie zorgt er ook voor dat alles aan een geweldige snelheid gebeurt. De regering en sjeik steunen die drive om vooruit te gaan. Om een voorbeeld te geven: als er zich ergens een file ontwikkelt, dan bouwen ze wel snel een autostrade of een brug om dat probleem op te lossen. Een brug over een rivier bouwen duurt hier trouwens maar een paar maanden. In België een paar jaar.

Slechte evaluatie

Ik dacht dat ik als vrouw sterk gediscrimineerd zou worden, maar dat valt goed mee. Ik bekleed natuurlijk ook geen toppositie, dus misschien is dat de reden dat ik het niet zo aanvoel. Bovendien werk ik ook niet voor een Arabisch bedrijf. Vreemd genoeg zien de Arabische vrouwen me minder graag komen dan de mannen. Toen ik laatst een cursus gaf aan twaalf mannen en drie vrouwen gaven alle mannen me een goede evaluatie. De vrouwen daarentegen ... De Arabische mannen lijken een blanke vrouw zonder burka best leuk te vinden -zolang hun eigen vrouwen die gewoonte maar niet overnemen. <lacht>

De typische inwoner van Dubai bestaat eigenlijk niet, slechts een op vijf inwoners is afkomstig van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE). De rest zijn expatriates. Die expats komen voornamelijk uit Zuid-Afrika (veel blanke gediplomeerden vluchten weg uit hun land omwille van het geweld en de discrimatie die hén nu treft), het Verenigd Koninkrijk, de buurlanden van de UAE en Oost-Europa. Er wonen naar verluidt 1700 Belgen. Degenen die ik tot nu toe ontmoet heb, zijn heel tevreden.

Geen werkloosheid

En waarom zouden ze ook niet? Er is geen werkloosheid en dus ook geen armoede en criminaliteit. Dit komt omdat je hier enkel mag blijven als je een job hebt, of als een familielid je sponsort. De Indiërs en Pakistani die het vuile werk opknappen worden erg slecht betaald, maar nog altijd beter dan in hun eigen land en dat is dan ook de reden dat ze blijven. Bega je een misdaad, dan word je onmiddellijk na het uitzitten van je straf gedeporteerd. Verder zijn de zomerse temperaturen iets te hoog, maar nog altijd te verkiezen boven onze winterse koude.

Een nadeel? In de supermarkt vind je niet altijd het eten dat je wilt. Logisch ook, meer dan honderd nationaliteiten moeten er hun gading vinden. Daarnaast heeft Dubai iets artificieels, een beetje vergelijkbaar met Las Vegas. Eeuwig blijven doe ik hier niet, maar tot nu toe kan ik best aarden. Wellicht omdat ik m'n verblijf als een lange vakantie beschouw, zelfs al werk ik. En zolang alles tussen Joe en mij snor zit ..."

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Spanje

Katrien heeft een job bij Toerisme Vlaanderen en woont in Barcelona. "Werken voor m’n thuisland vanuit de stad van m’n dromen, dat is echt 'the best of both worlds.'"

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”