Buitenland

Wonen en werken in Zuid-Afrika

Tania woont en werkt in een paradijselijk wildreservaat in Zuid-Afrika. Ze vertelt: “Toen ik vanmiddag naar huis wandelde, zag ik een kudde geiten. Een van de dieren had een volle buik en ging liggen. Ik dacht: stel je voor dat ze gaat lammeren. En ja: 15 minuten later lag er een levendige tweeling op de grond. Te mooi voor woorden.”

Het verhaal van Tania (31) begon in 2004. “Ik was voor het eerst in Zuid-Afrika, samen met een vriendin. We reisden van de Kaap naar Johannesburg. Toen ik in Sani Pass was, een van de mooiste plekjes van het land, leerde ik Hansie Van Rooyen kennen. Ik wandelde op een 3000 m hoog plateau boven het koninkrijk Lesotho en zag dat er in bevroren watervallen rare mannetjes hingen met gele plastiek broeken aan. ’s Avonds ontmoette ik een van die mannen in ons hotel: Hansie. Hij stond, in z’n gele broek, pap te koken. We raakten in gesprek en hij legde ons uit dat we hem hadden zien ijsklimmen. De dag erna bood hij ons een lift aan. We reden met hem mee tot bij zijn woonplaats: het uMkhunyane Eco Reservaat, vlakbij de grens met Swaziland. Tijdens die rit sloeg de vonk over, en… intussen woon ik hier bij hem.”

Manager in het wild

Tania werkt als manager in het reservaat. Ze legt uit: “uMkhunyane is een paradijselijke plek van 7000 ha voor iedereen die wil genieten van de Afrikaanse natuurpracht. Er leven giraffen, zebra’s, struisvogels, kudu’s, gemsbokken en 34 andere wildsoorten. We hebben wel geen olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden en leeuwen, dus de bezoekers kunnen het park veilig op hun eentje verkennen. Te voet, met de fiets, te paard of met een 4x4. Voor wie het al voelt kriebelen: surf eens naar www.umkhunyane.co.za. Daarnaast organiseer ik in het reservaat ook trainingen voor bedrijven en scholen. Op zo’n unieke natuurplek, komen mensen sneller tot de essentie van dingen. En ik ben ook nog deeltijds coördinator bij Cunina, een Belgische ngo die zich focust op de educatie van kinderen in ontwikkelingslanden.”

In Zuid-Afrika werken, is totaal anders dan in België. Tania vertelt: “Er zijn hier veel minder regels en wetten waardoor het makkelijker is om nieuwe ideeën uit te werken. Bovendien zijn er nog heel wat dingen die nooit eerder gedaan zijn. Als je een ondernemersmentaliteit hebt, is Zuid-Afrika een heerlijk land. Maar, je moet wel met de cultuurverschillen om kunnen. De Zulu-bevolking hecht bijvoorbeeld meer belang aan praten dan aan doen, kent geen verantwoordelijkheid voor eigen daden, gelooft nog in geesten en heeft ‘alle tijd’. Een van mijn grootste ergernissen is dat alles hier zo traag gaat.”

Gevoel van onveiligheid

Naast de cultuurverschillen, moest Tania ook nog aan andere zaken wennen. Ze somt op:

  • Aan de hitte in de zomer.
  • Aan het feit dat je alles zelf moet doen. Er worden hier geen loodgieters, veeartsen, metsers, enz. gebeld. Je doet het gewoon zelf.
  • Aan een leven zonder goede chocola en kaas.
  • Aan het feit dat de blanke Zuid-Afrikanen bang zijn, en ervan houden om elkaars onveiligheidsgevoel te bevestigen.
  • Aan een leven zonder familie en vrienden die een geschiedenis met je delen die ver terug reikt.

Intussen voelt Tania zich helemaal thuis in uMkhunyane. Tania: “Ik ben ontzettend dankbaar dat ik op zo’n prachtige plek in de natuur kan leven. Ik zou het niet zien zitten om in Zuid-Afrika in een stad of dorp te wonen. ‘k Zou me ergeren aan het lawaai en het teveel aan mensen die allerlei dingen najagen en daar allerlei dingen voor doen... Te druk en te veel. Geef mij maar wilde dieren, lammerende geitjes en mijn ijsklimmer.”

 

E-mail: info@umkhunyane.co.za

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."