Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

Voorspellingen na corona

"De coffeecorners gaan verdwijnen. Vroeger waren het idyllische plaatsen waar je kon socializen, nu zijn ze een potentiële bron van besmettingsgevaar." Frank Witlox voorspelt hoe het kantoorleven eruit gaat zien na corona.

We vroegen drie experts hoe de arbeidsmarkt en het kantoorleven eruit gaan zien als de coronacrisis voorbij is. Laatste in de rij is Frank Witlox, voorzitter van de vakgroep Geografie UGent en het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Hij doet zes voorspellingen. 

1. Eindelijk een volledige doorbraak van thuiswerk

Onderzoek naar de rol en het belang van telewerk gaat al vele jaren terug, maar toch kwam thuiswerk niet echt van de grond. 

De voornaamste reden was het wederzijdse wantrouwen tussen werkgevers en werknemers. 

Werkgevers waren bezorgd of de werknemers wel voldoende presteerden en werknemers vonden het niet leuk om gecontroleerd te worden door een computersysteem dat checkt of ze ingelogd zijn.

Door de coronacrisis blijkt dat thuiswerken in een aantal sectoren lukt als het moet. 

De productiviteit is zeker niet slechter. Integendeel: sommige studies tonen aan dat de productiviteit zelfs hoger is. 

Voor de medewerkers zijn de voordelen ook meer dan duidelijk. Een comfortabelere  work-life-balans. Wel met een belangrijke kanttekening: moet je werken met jonge kinderen in een appartement, dan is thuiswerk minder aangenaam. 

Als de coronacrisis is gaan liggen, schat ik dat de meeste bedrijven 2 dagen thuiswerk per week gaan toelaten. 

Ik denk ook dat werkgevers steeds meer telewerk-activiteiten gaan outsourcen naar lageloonlanden. Niet de taken die intellectuele handelingen vereisen, maar wel de repetitieve activiteiten.

2 Minder co-working

Het papierloze kantoor waarbij medewerkers op een plaats gaan zitten die vrij is, is minder evident. 

Zeker op middellange termijn. Wie gaat nu zomaar aan een bureau zitten waar iemand anders de dag voordien zat? Hiervoor is de smetvrees te groot.

3 Coffeecorners verdwijnen

Ook de coffeecorners zijn passé. Vroeger waren dit idyllische plaatsen waar je kon socializen, maar nu zijn ze een potentiële bron van besmettingsgevaar. 

Ik denk dat mensen weer hun eigen koffiemachine gaan meebrengen. Iets wat vroeger net geband werd uit veiligheidsoverwegingen. 

Doordat de koffiehoeken verdwijnen, worden sociale contacten minder. 

4 Verhuur van kantoren zakt in

Doordat meer medewerkers thuiswerken, gaan bedrijven minder geneigd zijn om nog extra kantoren te huren. Ik denk dat die markt, zeker tijdelijk, gaat inzakken.

Er zullen ook meer kantoren leegstaan.

5 Bedrijfswagens minder belangrijk

Door het vele thuiswerk worden bedrijfswagens minder belangrijk als deel van de loononderhandeling. 

Aangezien het aandeel bedrijfsverplaatsing verkleint, wordt het fiscale voordeel minder aantrekkelijk.

Als nieuwe belangrijke extralegale voordelen, zie ik een thuisbureau-inrichting, snelle laptop en sterke internetverbinding. 

6 Meer propere lucht

Ik hoop dat we na de coronacrisis niet terug in hetzelfde straatje ziek worden (letterlijk en figuurlijk), en dat we nu echt de shift gaan maken naar een andere vorm van duurzamere mobiliteit. 

Als mensen meer blijven thuiswerken, kan het verkeer beter gespreid worden. Dit brengt tijdelijk zeker soelaas.

Een of twee dagen telewerken per week, zou al een deel van het probleem kunnen oplossen en voor meer propere lucht zorgen. 
 

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Gezond trakteren

We gebruiken 'gezond' en 'trakteren' niet vaak in dezelfde zin. Toch kan je je collega’s verwennen, zonder een aanslag te plegen op hun gezondheid. Lekkere en originele ideeën.

Jij thuis en je collega's op kantoor

Werk je afwisselend thuis en op kantoor? Dan bestaat de kans dat je sommige collega’s minder ziet. Zes tips om niet van elkaar te vervreemden.

Energiezuinig thuiswerk

Werk je een dagje thuis? Verlucht ‘s morgens je werkplek en vul een thermos met koffie of thee. Elf tips om energie te besparen.