Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

Terug van weggeweest

Opnieuw aan de slag gaan bij je ex-werkgever. Kan dat? Natuurlijk! Het komt vaker voor dan je denkt, en het heeft zo zijn voordelen.

De tijd dat een ontslag een afscheid voor altijd was, ligt al een poosje achter ons. Veel bedrijven schrikken er vandaag niet voor terug om ex-werknemers opnieuw te verwelkomen.

En zo vreemd is dat niet. Want als ex-werknemer heb je een aantal streepjes voor op nieuwe medewerkers die het bedrijf nog niet kennen:

 • Je bent sneller ingewerkt want je kent de bedrijfscultuur al.
 • Je kan beroep doen op een netwerk, want wellicht ken je nog enkele collega's van vroeger.
 • Je kan met de vaardigheden die je in andere bedrijven opdeed een nieuwe wind doen waaien.

Valkuil

Let wel op: vertrok je destijds omdat je je ergerde aan bepaalde mensen of procedures? Of stootte je op hindernissen waardoor je niet naar behoren kon functioneren?

De kans bestaat dat je daar nu weer tegenaan gaat lopen. Dus voor je solliciteert bij je ex-werkgever doe je er goed aan om:

 • even de tijd te nemen om je te herinneren waarom je vertrok.
 • je licht op te steken bij de contacten in je netwerk die banden hebben met je ex-werkgever. Praat met hen over je plan om terug te keren, en over de huidige sfeer in het bedrijf. 

Heb je het gevoel dat de werksituatie er vandaag gunstig voor je is? Ga er dan voor!

Bruggen bouwen

Terugkeren naar een ex-werkgever is natuurlijk een pak makkelijker als je er destijds in schoonheid vertrok. Hoe neem je afscheid op een fijne manier? Zes tips:

 • Behandel de baas en collega's die je achterlaat met respect.
 • Bedank iedereen voor de samenwerking.
 • Doe je best tot je laatste dag en werk af wat je kan. 
 • Stel een duidelijke briefing op voor je opvolger, en zorg ervoor dat alle bestanden of materialen makkelijk terug te vinden zijn.
 • Vier je vertrek. Bijvoorbeeld met een afscheidsborrel. Zo geef je een positieve wending aan je afscheid.
 • Blijf investeren in de relaties die je hebt opgebouwd: ging je met bepaalde collega's al eens een koffie drinken? Doe dit ook nog eens als je weg bent. Je ex-collega's zijn een belangrijk onderdeel van je netwerk.

 

Hilde keerde, na een professionele zijsprong van 19 jaar, terug naar VDAB

Hilde: 'Ik werkte 8,5 jaar bij VDAB toen ik besloot om andere oorden op te zoeken. Ik was opleidingscoördinator voor de regio Kortrijk-Roeselare toen ik slaagde voor een examen om statutair te worden. Maar om verschillende redenen zat die vaste benoeming er in mijn job als coördinator -een job die ik zeer graag deed- niet in. 

Daarom vertrok ik naar een andere dienst binnen de Vlaamse overheid, waar ik wel vast benoemd kon worden. Ik ben vele jaren weg geweest, tot ik voelde dat ik klaar was voor iets nieuws. Toen zag ik dat ze bij VDAB een HR-generalist zochten, een functie die me enorm aansprak. Ik heb geen moment getwijfeld en solliciteerde.

Het feit dat ik na 19 jaar terug zou keren, schrikte me niet af omdat ik altijd graag bij VDAB heb gewerkt. Natuurlijk was het spannend, want ik wist dat alles anders ging zijn: veel van de collega's waarmee ik vroeger werkte zijn al met pensioen, ik ging aan de slag in een andere regio en ik moest door corona voltijds thuiswerken -wat niet evident is als je nieuwe collega's wil leren kennen.

Ik ben nu enkele maanden terug aan de slag bij VDAB en ik moet zeggen: ik ben goed opgevangen door mijn nieuwe collega's. Ondanks het thuiswerk. Van iedere onbekende die ik mail om me voor te stellen, krijg ik het antwoord 'Welkom bij VDAB'. Dat vind ik aangenaam. Het getuigt van een vriendelijke werkcultuur. Het voelt alsof ik nooit ben weggeweest.'

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Geen ambitie, mag het?

Zwoegen en zweten. Volledig vrijwillig en voor dat ene doel: de carrièreladder beklimmen. Maar wat als je niet per se hogerop wil? We vroegen 4 ‘ambitieloze’ werknemers wat hen drijft. 

Respectvol ontslag

Ontslag geven of krijgen. Maak er een positieve ervaring van. Vicky Buelens, auteur van het boek 'FiredUp', geeft tips.