Buitenland

Wonen en werken in Portugal

Ellen is een echte wereldreiziger. Zelfs de coronacrisis hield haar niet tegen om het buitenland op te zoeken. "Omdat reizen steeds moeilijker werd, ging ik op zoek naar een tijdelijke job in het buitenland. Dat ging vlotter dan verwacht." Benieuwd hoe zij dit heeft aangepakt? Laat je inspireren...

Gezocht: job in het buitenland

Ellen Depaemelaere (34) groeide op in het West-Vlaamse Waregem. Een jaar geleden ruilde ze België in voor het kleurrijke Portugal. "Een professionele buitenlandervaring stond al lang op mijn 'wishlist'. Corona duwde die plannen vorig jaar in een stroomversnelling. Ik ging op zoek naar tijdelijk werk in het buitenland."

Op de VDAB-website vond Ellen een interessante functie in Portugal: een job van 1 jaar bij een grote internationale speler die zich specialiseert in klantencontacten voor andere bedrijven. Ze waagde haar kans en mocht starten als 'Customer Service Representative' voor een e-commerce platform.

Goede raad is goud waard

Ellen: "Voor mijn vertrek nam ik de rubriek 'wonen en werken in het buitenland' op de VDAB-website grondig door. Ik had ook een gesprek met een internationale bemiddelaar van VDAB. Een echte aanrader als je je vertrek goed wil voorbereiden.

Daarna ging ik aan de slag in Portugal. Ik verzorgde het contact met klanten. Dit verliep via allerlei kanalen, zowel mondeling als schriftelijk. Misschien geen droomjob, maar wel een ideale start. Want na drie maanden promoveerde ik tot 'Quality Analyst'. Ik was tevreden want ik hield van de multiculturele werkomgeving en de technologische vooruitgang in het project."

Onvergetelijke tijd

Campo de Ourique in Lissabon werd de thuisbasis van Ellen. Ze woonde in een gezellig appartement met enkele huisgenoten. "Via mijn bedrijf had ik snel een dak boven het hoofd. Ik voelde me er onmiddellijk thuis. Ik had een eigen kamer, een leuk dakterras en vanuit de gemeenschappelijke keuken genoot ik elke avond van de prachtige zonsondergang. 

Campo de Ourique is een dynamische, aangename wijk. Er zijn veel gezellige, knusse straatjes afgewisseld met grotere wegen die je naar andere toffe buurten leiden. De meeste voorzieningen zijn op wandelafstand, maar je kan ook gemakkelijk het openbaar vervoer nemen."

Woorden en gebaren

De Portugese taal vormde de grootste uitdaging voor Ellen: "Ik werd vaak in het Portugees bediend. Geschreven Braziliaans/Portugees begrijp ik goed. Maar de Portugezen spreken snel en de klank lijkt anders dan op papier. 

Gebaren hielpen bij het communiceren. Als Portugezen merken dat je moeite hebt, doen ze ook wel hun best om zich verstaanbaar te maken. En je pikt voortdurend woorden op door naar de winkel te gaan, reclameborden te lezen..."

Adembenemend Portugal

Ellen: "In Portugal krijg je een instant authentiek mediterraans gevoel. De kleurrijke huizen gaan me het meest bijblijven. Ze springen onmiddellijk in het oog. Ze maken de zonnige omgeving nog vrolijker."

In haar vrije tijd ontdekte Ellen de mooiste plekjes van Portugal. "Ik bezocht adembenemende dorpen op rotsen aan de zee (Azenhas do Mar), kustgemeenten met dat authentieke Portugese karakter en magische panoramische uitzichten (Miradouros). Er zijn ook verschillende parken en eetgelegenheden tussen het groen en je kan naar hartelust shoppen in het centrum van Lissabon."

Jezelf leren kennen

Intussen is de job van Ellen afgelopen en verblijft ze opnieuw in België. "Dankzij mijn ervaring in Portugal ontdekte ik dat ik graag informatie en kennis deel. Ik wil me daarin verder specialiseren en heb me ingeschreven voor een masteropleiding."

Ellen moedigt iedereen aan om ook eens naar het buitenland te gaan. "Dat is echt interessant voor je persoonlijke en professionele groei."

 

E-mail: ellendepaemelaere@gmail.com

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Engeland

Annelies: “Engeland heeft nog zoveel ongerepte natuur! Er is echt niets fijner dan een lange wandeling in de natuur gevolgd door een pint bier en een maaltijd in een lokale pub.”  

Wonen en werken in Spanje

Katrien heeft een job bij Toerisme Vlaanderen en woont in Barcelona. "Werken voor m’n thuisland vanuit de stad van m’n dromen, dat is echt 'the best of both worlds.'"

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”