Buitenland

Wonen en werken in Portugal

Elke maand in een andere stad wonen. Dat was Sofies plan voor 2020. Eind dit jaar zou ze haar favoriet kiezen en zich daar vestigen. Januari bracht ze door in Valencia, februari in Berlijn en maart in Lissabon. En toen viel het stil. Tot in juni de grenzen terug open gingen. Sofie: 'Ik ben onmiddellijk terug naar Lissabon gereisd.'

Sofie: 'Toen ik in maart noodgedwongen terug naar België moest voelde ik dat ik nog niet klaar was met Lissabon. Het was een uitgemaakte zaak om daar de draad terug op te nemen. Intussen vind ik het hier zo leuk, dat ik besloten heb om er te blijven. 

Rustig

Ik woon in het centrum van Lissabon en dat bevalt me heel erg. In België woonde ik net buiten de stad en moest ik voor alles de fiets nemen. Nu stap ik buiten en sta ik meteen middenin de stad. 

Door corona is het wel erg rustig. Dat is geen goed nieuws voor wie afhankelijk is van het toerisme, maar het woont wel aangenaam. Het is momenteel heerlijk om door de stad te dwalen. 

Reisblog

Ik werk als zelfstandig copywriter. Ik schrijf en herschrijf webteksten voor bedrijven. Op dat vlak is er weinig veranderd. Of ik nu online vanuit België of Portugal werk, dat maakt voor mij of mijn klanten niks uit. 

Bovendien heb ik voor mijn reisblog 'Wonderful Wanderings' altijd al veel gereisd. Ik ben het dus gewoon om te werken vanop verschillende locaties. 

Charme

Ik ben helemaal verslingerd aan de overvloed van zonlicht hier. Ik hou ook van de eigenheid, kleur en charme van de gebouwen. Dat is eens wat anders dan al dat beige, grijs en wit dat je bij ons ziet. 

De inwoners ervaar ik als erg vriendelijk, open en benaderbaar. Er is ook een actieve gemeenschap van online ondernemers. Die had ik in België niet. 

Ik maak elke dag een grote wandeling. Dan ga ik naar een van de parken in de stad of wandel ik langs het water. En ik probeer graag allerhande restaurantjes uit. 

Commerce

Ik ben hier nog niet zo heel lang en denk dat je cultuurverschillen altijd wat minder merkt in de grote steden dan in kleinere dorpjes. 

Dit gezegd zijnde, valt het op dat ze over het algemeen een weinig commerciële aanpak hebben. Je kan hier bijvoorbeeld perfect je glas leegdrinken en nog een uur blijven zitten zonder dat iemand vraagt of je nog wat wil bestellen. Vaak moet je zelf de aandacht trekken van het personeel.

En ja, het is cliché, maar zo waar: alles gaat hier toch wel wat trager. Zeker op administratief vlak is de efficiëntie vaak zoek.

Eigen plek

Momenteel voelt het nog een beetje nieuw. Niet als een vakantiebestemming, maar als ergens om verder te ontdekken. Ik geniet ervan om m'n eigen plekje te creëren in Lissabon. 

Ik hoop dat Lissabon snel m'n thuis wordt. Al zal de plek waar m'n ouders wonen ook altijd m'n thuis blijven. Uiteindelijk heeft dat meer met een gevoel te maken dan met waar je het meeste tijd doorbrengt.

Mijn verdere plannen? De rest van het land verkennen. Portugees leren. En m'n zaak uitbreiden en op termijn misschien zelfs lokaal uitbouwen. Wie weet?'

Website: letmewritethatdownforyou.com

Reisblog: wonderfulwanderings.com

 

Elke Duprez

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Engeland

Annelies: “Engeland heeft nog zoveel ongerepte natuur! Er is echt niets fijner dan een lange wandeling in de natuur gevolgd door een pint bier en een maaltijd in een lokale pub.”  

Wonen en werken in Spanje

Katrien heeft een job bij Toerisme Vlaanderen en woont in Barcelona. "Werken voor m’n thuisland vanuit de stad van m’n dromen, dat is echt 'the best of both worlds.'"

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”