Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

53 jaar en plots werkloos

Paul weet hoe het is om na zijn 50ste van werk te veranderen. Hij getuigt over zijn periode van werkloosheid en zijn zoektocht naar een nieuwe baan. "De eerste dag van mijn werkloosheid viel op 1 mei, Dag van de Arbeid. Hoe ironisch wil je het hebben?"

Paul Dewilde werkte 10 jaar in de bewakingssector. Eind 2020 koos hij vastberaden voor een carrièreswitch na een geslaagde selectieprocedure bij Infrabel. Hij nam ontslag en begon aan een betaalde opleiding 'Traffic controller'. Enkele maanden later, eind april 2021, legde Paul zijn laatste examen af. Hij slaagde niet voor de opleiding. Zijn contract werd beëindigd. 

En Paul was plots werkloos op zijn 53ste.

Schok

Paul vertelt over die eerste weken na zijn ontslag: "Het was een schok. Ik wou als 'Traffic controller' een nieuwe wending geven aan mijn loopbaan voor de komende 10 tot 15 jaar. Een interessante job met werkzekerheid bij een goede werkgever. Maar die stabiliteit viel plots weg. Mijn toekomstplan, waarvoor ik veel had opgegegeven, lag in de prullenbak.

Daarnaast voelde ik ook de financiële gevolgen. Een lagere uitkering van de RVA, geen vakantiegeld, geen eindejaarspremie, geen maaltijdcheques… Dat merkte ik snel, bijvoorbeeld aan de kassa in de supermarkt. 

Gelukkig kon ik rekenen op begrip van mijn omgeving. Ik hoefde me niet te schamen omwille van mijn mislukte carrièreswitch."

'Trial and error'

Paul vloog erin: "Ik wou de knop zo snel mogelijk omdraaien en begon onmiddellijk te solliciteren. Ik legde mezelf veel druk op waardoor ik te weinig keek naar wat ik echt wou doen. Sector? Functie? Bedrijf? Het maakte niet uit. Ik had geen sollicitatiestrategie.

Ik reageerde simpelweg op de vacatures die me leuk leken. Ik had niet altijd de juiste competenties of affiniteit met de job. Maar goed, noem het maar de 'trial-and-errormethode'."

Vrijgekomen tijd omarmen 

"Na een goed gesprek met VDAB kreeg ik ruimte om mijn zoektocht zelf vorm te geven. Ik kreeg enkele maanden geen actieve begeleiding van VDAB, op voorwaarde dat ik zelf oplossingen zocht. Dat gaf me rust. Na verloop van tijd omarmde ik ook mijn vrije tijd. Geen hectische ochtendspits en meer tijd voor het huishouden en voor ontspanning. 

Mijn wandelingen en hobby's werden momenten van zelfreflectie. Ook de reacties op sollicitaties gaven me meer inzicht in mezelf en welke job ik echt wou doen. Daardoor ging ik gerichter solliciteren."

In totaal schreef Paul meer dan 50 sollicitatiebrieven. "5 werkgevers nodigden me uit voor de gespreksronde. In augustus 2021 kreeg ik eindelijk goed nieuws. Vanaf september mocht ik beginnen als arbeidsbemiddelaar!"

Sollicitatietips voor 50+ers

Volgens Paul hebben 50+-ers heel wat troeven: "Ervaren werknemers zijn meer 'down to earth', hebben al meer meegemaakt waardoor ze problemen pragmatisch oplossen en nuchter blijven in moeilijke situaties. Wees dus niet ontmoedigd als je op latere leeftijd opnieuw werk moet zoeken."

Enkele tips en geleerde lessen van Paul:

  • Rust: gun jezelf eerst een rustmoment als je net ontslagen bent. Geef het ontslag een plaats.
  • Zelfreflectie en oriëntatie: neem voor je solliciteert de tijd om uit te zoeken waarin je goed bent en wat je graag doet. 
  • Benut de krapte op de arbeidsmarkt: de huidige krapte in bepaalde sectoren biedt kansen. Volg een opleiding en solliciteer voor jobs die je altijd graag had willen doen.
  • Kies bewust vacatures: solliciteer niet voor eender welke functie. Ga na of de vacature wel iets voor jou is. Bel op voorhand naar het bedrijf. Of als het mogelijk is, volg een infosessie over de job of doe een oriënterende test.
  • Durf te schrappen: vertel in je cv, brieven en gesprekken niet alles. Hou je verhaal overzichtelijk en bondig. Benadruk enkel je ervaring, vaardigheden en affiniteit die relevant zijn voor die job. Dit wil ook zeggen dat je je cv en brieven aanpast op maat van elke nieuwe sollicitatie. 
  • Kom met een verhaal: zeg niet 'ik zoek werk', maar vertel wat je te bieden hebt dankzij jouw rijke carrière, hobby's, interesses... Profileer jezelf en maak zo een onderscheid met jongere sollicitanten. Ligt de nadruk in de vacature bijvoorbeeld op sociale vaardigheden? Vertel dan hoe jij zo'n goede mentor bent geworden in de afgelopen jaren op het werk of tijdens je hobby. 

Blog van Paul

Paul schreef wekelijks hoe het was om werkloos te zijn en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Hij deelde herkenbare en onverwachte momenten in zijn blog op vdab.be. 

... De grote schoonmaak tijdens de eerste dagen na ontslag. Het gevoel om de laatste maaltijdcheques uit te geven. De kleine 'gelukjes' tijdens de dagen van werkloosheid. Het stilletjes dromen van extralegale voordelen van een nieuwe job...

Bedankt Paul, om je verhaal te delen! Veel succes in je nieuwe job.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Vijftigplussers welkom

Werk zoeken als 50-plusser is niet gemakkelijk. Dat inspireerde de dertigers Moerman en Vandenhende om rekruteringskantoor Nestor op te richten. Nestor biedt alleen jobs aan van bedrijven waar oudere kandidaten welkom zijn.

50+’er zkt. werk

We worden steeds ouder en dus is het logisch dat we ook langer werken. Maar hoe geraak je als vijftigplusser aan een job? We vroegen het aan Marleen, die op haar 57ste werkloos werd.

Vijftigplusser vindt werk

Werk vinden als vijftigplusser: het kan. Geert (62) getuigt: “Op mijn 59-ste ging ik aan de slag bij Infrabel als verkeersleider. Nooit gedacht dat ik nog zo'n kans zou krijgen."