Buitenland

Wonen en werken in Burkina Faso

Helena woont en werkt al twee jaar in het West-Afrikaanse Burkina Faso. Een bestemming die niet voor de hand ligt. Maar Helena twijfelde niet: "Ik droom al lang van Afrika. Ik kan het niet verklaren maar dat continent doet iets met me. Ik hou van de warme menselijke contacten, de verdraagzaamheid en prachtige cultuur."

Van tripjes naar een vast verblijf

Drie jaar geleden bezocht Helena (27 jaar) Afrika voor het eerst: "Ik was leerkracht in België en profiteerde van de schoolvakanties om naar Senegal re reizen. Ik combineerde mijn vakantie met vrijwilligerswerk. Ik voelde me er onmiddellijk thuis."

De aantrekkingskracht was groot. In het voorjaar 2019 ging ze op zoek naar werk in West-Afrika. 

Helena: "Na een tip van een collega solliciteerde ik bij 'Nederlands onderwijs in het buitenland' (NOB). Dit is een organisatie die scholen in het buitenland ondersteunt met lessen over Nederlandse taal en cultuur. Zij zochten een leerkracht Nederlands voor een school in Burkina Faso. Ik had de juiste achtergrond en mocht beginnen."

Thuis komen

In juli 2019 vertrok Helena uit België. Ook in Burkina Faso voelde ze zich onmiddellijk thuis. "De school stelt een huisje ter beschikking niet ver van mijn werk. Ik woon in een fijne en rustige buurt. Ondanks de taalbarrière ken ik mijn buren ondertussen goed. Ik kan altijd op hen rekenen. Ze bieden spontaan eten en hulp aan indien nodig. Dat typeert Burkina Faso. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, zacht en aangenaam."

Helena kent ook andere buitenlanders die in Burkina Faso wonen. "Je maakt deel uit van de buitenlandse gemeenschap. Zo kwam ik veel te weten over het reilen en zeilen in dit land, zoals de cultuurverschillen en gewoontes."

Cultuurverschillen

Helena: "Door de culturele en religieuze verschillen moet je wel wat opletten. Ik bedek bijvoorbeeld mijn bovenbenen. Uit respect steun ik ook belangrijke Islamitische feesten met een kleine financiële gift voor het feest of de aankoop van een geit of schaap.  

Ik vind het mooi dat alle gemeenschappen hier vredig samenleven. Iedereen respecteert elkaars cultuur en geloof. Tijdens een Islamitisch feest koken mijn buren voor mij. Bij een Christelijk feest kook ik voor hen."

Het leven zoals het hier is

Helena geeft drie uur per dag les. In de voormiddag bereidt ze haar lessen voor en helpt ze de school met inschrijvingen, aankoop van materiaal, subsidieaanvragen... In haar vrije tijd gaat ze zwemmen, iets drinken of op weekend met vrienden. "Er zijn hier goede sportfaciliteiten voor tennis, squash en golf. En we organiseren ook wel eens een feestje.

Helaas strijdt Burkina Faso momenteel tegen terrorisme. Daardoor zijn verplaatsingen beperkt: 'We blijven meestal in de hoofdstad, Ouagadougou, of gaan soms naar de tweede grootste stad van het land. Andere trips zijn niet mogelijk. We moeten dus creatief zijn in onze vrije tijd. Maar ik voel me hier heel veilig. Binnen de stad merken we haast niets van de strijd tegen het terrorisme."

Afrikaanse tijd

"Mijn ergernissen beperken zich tot kleine dingen. Je vindt al je boodschappen bijvoorbeeld niet op 1 plaats. Voor groenten, fruit en andere producten moet je telkens naar meerdere verkopers. Dat maakt winkelen intensiever. En geïmporteerde producten zoals chocolade, tonijn in blik, broccoli, appels zijn ook veel duurder. Een pot Nutella kost hier bijna 8 euro.'

In het begin ergerde ik me ook aan de 'Afrikaanse tijd'. Je weet nooit wanneer de schrijnwerker of loodgieter komt als je een afspraak hebt. Maar dit went na verloop van tijd."

Een plek voor de toekomst

Na twee jaar is Helena nog altijd verliefd op Afrika. "Voorlopig blijf ik in Burkina Faso. Ik heb echt het gevoel dat dit de plek is waar ik lang naar heb gezocht. Ik heb hier ondertussen mijn vriend leren kennen. Hij is Burkinees. De toekomst ziet er mooi uit."
 

E-mail: helena.olyslager@gmail.com 

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 
Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Wonen en werken in Oekraïne

Vlad verhuisde vier jaar geleden van Antwerpen naar Kiev. Begin dit jaar belandde hij in een nieuwe, gruwelijke realiteit. Hoe is het om te wonen en werken in een land in oorlog?

Wonen en werken op zee

Olivier vaart de wereld rond op een baggerschip. Momenteel spuit hij een strand op in Brazilië. “Heel bijzonder is de ‘evenaarsdoop’. Daar kijken we al van bij ons vertrek naar uit.”

Wonen en werken in Suriname

Juffrouw Eva nam vorig jaar afscheid van haar leerlingen in de lagere school. Haar plan? Een jaar lesgeven in Suriname. En ontdekken hoe het leven is aan de andere kant van de wereld.