Solliciteren

Ghosting

Je leest het in alle kranten: werkgevers vinden geen geschikt personeel. En als er toch een goede kandidaat opduikt, verdwijnt die soms van de aardbol om nooit nog iets van zich te laten horen. Welkom in de frustrerende wereld van ghosting.

Stel: je hebt een match met een sollicitant. Die is volledig waar je naar op zoek bent en de klik is wederzijds. Tijdens het sollicitatiegesprek zaten jullie op dezelfde lijn en je droomt al over een toekomst samen… Tot je kandidaat niets meer laat horen. Je bent geghost! 

Het is een fenomeen dat met de krapte op de arbeidsmarkt begint op te duiken in rekruteringsland, maar al langer bestaat in de datingwereld. Je kent het misschien: je gaat een paar keer op date met iemand, alles gaat goed en ineens verbreekt je 'love interest' alle contact en verdwijnt. Als een geest.

Deze trend is overgewaaid naar de professionele wereld en ook hier is 'overaanbod' een mogelijke oorzaak. Net zoals singles keuze te over hebben om nieuwe mensen te leren kennen via Tinder en andere datingapps, kunnen werkzoekenden kiezen uit talloze werkgevers, die vaak hopeloos op zoek zijn naar geschikt personeel.

Vroeger was het vaak het bedrijf dat niks meer liet weten na een sollicitatiegesprek, maar de rollen zijn nu omgedraaid.

Hoe voorkom je dat je geghost wordt?

  • Reageer snel: beantwoord sollicitaties onmiddellijk en doe geschikte kandidaten zo vlug mogelijk een duidelijk voorstel. Hoe langer je wacht bij elke stap van het rekruteringsproces, hoe groter de kans dat de kandidaat ergens anders toehapt.
  • Zorg voor een transparant sollicitatieproces: vertel sollicitanten duidelijk hoeveel sollicitatierondes er zijn, wat je van hen verwacht en wanneer ze een reactie krijgen van je. Zo bouw je een band op waarbij de kandidaten het gevoel krijgen dat ze je kunnen vertrouwen.
  • Wees open: wees eerlijk over je sterke en zwakke punten als werkgever. Op die manier leer je elkaar grondig kennen en kunnen zowel jij als de kandidaat bepalen of de 'match' er wel degelijk is. 
  • Gebruik geen spookvacatures: sommige werkgevers of rekruteringsbureaus maken gebruik van nepvacatures om cv's te verzamelen voor de toekomst en laten de kandidaten nooit iets weten. Zo bouw je geen al te beste reputatie uit en zijn kandidaten minder geneigd om nog bij je te solliciteren.

Waarom je als sollicitant maar beter geen werkgever ghost

Het lijkt misschien gemakkelijk om gewoon niets meer van je te laten horen in plaats van een werkgever of rekruteerder duidelijk af te wijzen, maar toch doe je dat maar beter niet.

Je weet nooit dat jullie wegen elkaar later nog kruisen. Zowel grote bedrijven als rekruteringsbureaus houden een dossier bij van elke kandidaat die doorheen de jaren de revue is gepasseerd. Als je als 'ghoster' bekend staat, is de kans klein dat je nog gecontacteerd wordt voor een andere vacature in de toekomst.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Rekruteren in de vakantie

Veel bedrijven doen het de komende weken rustig aan als het op rekruteren aankomt. Is dit wel een goed idee? Vijf goede redenen om tijdens de vakantie wel aan te werven.

Niet geselecteerd? Kop op!

Iedereen maakt het mee: slecht nieuws na een sollicitatie. Vijf tips om positief om te gaan met een afwijzing.

Ging mijn sollicitatie goed?

“En? Hoe is het gegaan?” Dat is meestal de eerste vraag die je krijgt na een sollicitatiegesprek.