Loopbaan

Namen onthouden

In een nieuwe job, op netwerkevenementen of in vergaderingen kom je veel mensen tegen. De namen en gezichten vliegen je om de oren, en voor je het weet ben je ze weer allemaal vergeten. Gelukkig bestaan er trucs om namen beter te onthouden.

Misschien vraag je je af: waarom zou ik de moeite doen om al die namen te onthouden? Hoeveel van die nieuwe mensen kom ik later nog tegen? En in een nieuwe job zal ik mijn collega's wel later beter leren kennen, zeker?

Toch kan het je vooruithelpen om namen te onthouden. Door iemand aan te spreken met de naam, toon je dat je nog weet wie de andere persoon is. Het kan het verschil zijn tussen een deur openen of ze toedoen. 

Je herinnert je die potentiële klant niet van op een netwerkavond? Er komt nooit een samenwerking. Je weet niet meer hoe je nieuwe collega heet? Je geeft de indruk dat die niet interessant genoeg is om te onthouden en start op de verkeerde voet.

Als je opnieuw de naam moet vragen, toon je ook dat je geen goed geheugen hebt. Niet ideaal in een professionele context.

Herhaal

Luidop herhalen is de beste manier om iets te onthouden. Ontmoet je een nieuwe collega? Zeg dan niet alleen je eigen naam, maar herhaal ook de naam van de ander. 'Dag Leen, ik ben Tom.'

Is het een moeilijke naam? Vraag dan naar de spelling en waar de naam vandaan komt. Zo heb je het er even over, herhaal je de naam nog een paar keer en blijft hij beter hangen.

Bovendien toon je zo interesse in je nieuwe collega, wat de ander ook zal appreciëren. Het is meteen een leuk onderwerp voor smalltalk.

Herhaal later die dag voor jezelf de namen nog eens van de nieuwe mensen die je hebt ontmoet. Zo leg je de link in je hersenen opnieuw tussen de mensen en hun namen, en is de kans groter dat je ze onthoudt.

Associeer

Door namen te associëren met bepaalde kenmerken, zijn ze makkelijker te onthouden.

Leer je iemand nieuw kennen? Probeer dan te zoeken naar gelijkenissen met personen met dezelfde naam.

Ontmoet je een Erik die luid lacht? Denk dan aan de lach van Erik Van Looy.

Ontmoet je een nieuwe collega Jan die groot is? Noem hem in je hoofd dan Lange Jan.

Uiteraard zijn deze associaties enkel bedoeld voor jezelf en hoef je ze niet te vertellen aan anderen.

Maak het jezelf gemakkelijk

Vraag in vergaderingen of op evenementen gerust naar een naamkaartje of stuur een connectieverzoek op LinkedIn. 

Je kan ook zelf een document bijhouden met een overzicht van namen, functies en enkele uiterlijke kenmerken.

In een nieuwe job kan het handig zijn om het organogram af en toe te raadplegen om de namen nog eens op te frissen.

Toch vergeten?

Zeker als je een grote groep nieuwe mensen ontmoet, is het bijna onmogelijk om de naam van iedereen te onthouden.

Weet je niet meer welke naam iemand heeft? Vraag hem gerust opnieuw en leg uit dat je moeite hebt met namen. Het kan charmant overkomen dat je dit toegeeft, en misschien is het voor de ander wel herkenbaar.

Probeer de andere tips daarna wel te gebruiken, want iemands naam vergeten blijft niet charmant.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Eerste weken in een nieuwe job

Starten in een nieuwe job is niet evident. We vonden drie moedige mensen die het afgelopen jaar van werk veranderden. Liesje: “De eerste weken heb ik een paar keer gehuild ‘s avonds.”

Een bijzondere start

Op 30 maart ging Job aan de slag bij VDAB als UX-designer. Hoe is het om te starten in een nieuwe job als je je huis niet uit mag?

Eerste werkdag

Na intensief solliciteren heb je eindelijk een job te pakken, proficiat! De volgende stap is een goede indruk maken op je nieuwe collega’s. Die opdracht begint meteen, op de eerste werkdag op je nieuwe werkplek. Waar kan je op letten? Acht tips om je eerste dag glansrijk door te komen.