Loopbaan

Respectvol ontslag

Ontslag krijgen of geven. Maak er een positieve ervaring van. Vicky Buelens doorbreekt met haar boek 'FiredUP' het taboe rond ontslag. "Werkgevers en werknemers kunnen daar samen voor zorgen. Door menselijker en respectvoller afscheid van elkaar te nemen. Zo wordt ontslag iets positief."

Vicky Buelens (46 jaar) is advocaat gespecialiseerd in ontslagrecht. Ze begeleidt en coacht werkgevers en werknemers. Vorige maand publiceerde ze haar vierde handboek over ontslag. Ze geeft ons enkele tips.

Neem ontslag niet persoonlijk

Rond ontslag hangen vaak gevoelens van schaamte, twijfels en onrust. Vicky: "Mensen zien ontslag als een persoonlijk falen. Hun zelfvertrouwen krijgt een deuk en de financiële onzekerheid vergroot die negatieve gevoelens.

Ik wil het taboe rond ontslag doorbreken. Beschouw het niet als een persoonlijke afwijzing. Een groot deel van de ontslagen is ingegeven door economische redenen. Die hebben niets met jou te maken. En zeggen niets over jou als persoon. 

Krijg je ontslag? Dan was er blijkbaar geen goede match. Bekijk dit als een opportuniteit. Als jouw kwaliteiten in bedrijf x niet 100% tot hun recht kwamen of gewaardeerd werden, dan is er een veel betere plaats in bedrijf y. Je bent geen minderwaardig persoon. Het klikte gewoon onvoldoende op zakelijk vlak."

Respectvol uit elkaar gaan

Ontslag wordt volgens Vicky positiever ervaren als je respectvol uit elkaar gaat. "Daarvoor is vertrouwen heel belangrijk. Bijvoorbeeld door de ontslagregels te respecteren. Er is geen vertrouwen als je werkgever een foute opzeggingsvergoeding uitbetaalt. Of als jij je niet houdt aan je afspraken. 

Stel je werkgever praktische vragen over je ontslag. Wat met je vakantiedagen of firmawagen? Of zoek zelf uit wat je rechten en plichten zijn, en die van je werkgever. Als je weet waar je aan toe bent en je respecteert de afspraken en regels, ervaar je het ontslag als positiever."

Perspectief 

Perspectief op iets nieuw helpt je ook om positief om te gaan met ontslag. 

Vicky: "Mijn cliënten zien het soms niet onmiddellijk, maar perspectief is er altijd. Je moet er enkel in geloven en ervoor gaan. Er zijn altijd interessante jobs waarvoor je in aanmerking komt. Panikeer niet en ga actief op zoek naar een job die beter bij jou past. Je komt er nadien echt beter uit. Dat zie ik in de praktijk."

Vermijd de rechtbank

Als advocaat pleit Vicky in gerechtelijke procedures waarin beslist wordt over ontslagkwesties. "In de rechtbank beland je in een mindset van 'gelijk halen' en 'winnen'. Maar bij een ontslag zijn zaken als een goede aanbevelingsbrief en een respectvol afscheid van collega's meer waard dan een paar 100 euro extra opzeggingsvergoeding. 

Kies daarom voor een gesprek en zoek een win-winregeling. Voel je bijvoorbeeld dat er teveel emoties zijn waardoor een gerechtelijke procedure dreigt? Laat je dan bijstaan door iemand die het vanop een afstand bekijkt, bijvoorbeeld een advocaat. Of vraag een time-out en hervat het gesprek enkele dagen later als er meer rust is. Dat helpt je om naar een beter afscheid toe te werken."

Tips voor wie nog niet met ontslag te maken heeft

Heb je een fijne job en lijkt ontslag ver van je bed? Volg deze tips:

  • Praat: probeer regelmatig en eerlijk te praten met je werkgever over je werk en welzijn. Word je ooit toch ontslagen? Dan is er al een open en respectvolle houding en weet je van elkaar waar je staat.
  • Leer bij: zoek uit waar je goed in bent en waar je passies en talenten liggen en leer hierover bij. Zo maak je jezelf aantrekkelijk voor andere werkgevers en werk je aan je inzetbaarheid. Dit vergroot je kansen op een nieuwe job na een eventueel ontslag.

Meer tips of hulp nodig?

E-mail: Vicky Buelen

Ook interessant

Zo word je zichtbaar

Wil je dat jouw baas aan je denkt bij een promotie of salarisverhoging? Dan is het belangrijk om uit te pakken met je successen. Negen tips om zichtbaar te worden.

 

Pensioenwijsheid

Drie collega’s die met pensioen gaan vertellen over hun beste en slechtste beslissingen, en geven loopbaantips. “Het is niet omdat je de lat lager legt dat je hoger springt.”

Tijd voor afscheid

Bedrijven investeren veel energie in het rekruteren van mensen, maar voor wie vertrekt is er minder tijd. Dat is zonde want met een goed exitgesprek haal je veel uit zo’n vertrekmoment.