Buitenland

Wonen en werken in Costa Rica

Domien Deschutter koos in 2019 zonder enige twijfel voor Costa Rica. Hij verkocht zijn huis, nam afscheid van familie en vrienden en vertrok samen met zijn hond naar Midden-Amerika.

Keuze van het hart

Domien (36 jaar) wou loskomen van de dagelijkse sleur en stress: "Ik had in België een leuke job en een goed loon. Maar ik miste iets. Ik schreef me in 2019 in voor een TEFL-cursus (TEFL = Teach English as a Foreign Language). Na afloop van zo'n cursus krijg je een certificaat waarmee je Engels mag geven in het buitenland. Het leek me leuk om die cursus in Costa Rica te volgen. Zo kon ik dat land in enkele weken ontdekken en nadien schrappen van mijn bucketlist."

Na de cursus zou Domien terugkeren naar België. Maar hij bloeide open door het klimaat, de prachtige natuur en het fijne contact met lokale bewoners. Het verhaal werd nog mooier toen hij zijn toenmalige vriendin leerde kennen. Hij twijfelde niet, volgde zijn hart en koos voor Costa Rica.

Bureaucratische jungle

Domien verdwaalde al snel in de bureaucratische jungle: "Procedures om een werkvergunning te krijgen zijn heel ingewikkeld. Het maakt niet uit welke vaardigheden of diploma's je hebt. Ik ben hier vandaag nog altijd mee bezig. Je hebt dus wel wat doorzettingsvermogen en creativiteit nodig. En vooral de juiste mensen om alles goed geregeld te krijgen."

Dankzij een toeristenvisum geeft Domien ondertussen Engelse les in een van de vele taalacademies van Costa Rica. "Ik werkte al op verschillende plaatsen. Dit verliep wel wat moeizaam door de coronacrisis en slecht management. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn hier niet goed. Ik verdien bijvoorbeeld 1/3de van mijn loon in België. Maar ik voel hier minder stress en mijn huidig werk geeft mij voldoening."

Alles begon op café

"Ik woon in San Rafael de Heredia, in de centrale vallei van Costa Rica. Op een half uurtje rijden van de hoofdstad San Jose. Eerst bij een gastgezin, maar nu huur ik een huis. In het begin kende ik niemand. Maar dat veranderde toen ik mijn Spaans moest bijschaven. Wat is de beste manier om sociale contacten te leggen en Spaans te oefenen? Een cafébezoek! En zo maakte ik kennis met de mensen en de taal."

'Pura Vida' (het pure leven)

Domien merkte in zijn contacten enkele cultuurverschillen: "Het is een cliché, maar de mensen zijn niet echt punctueel. Dat valt op als je uit België komt. Daarnaast zijn ze wel redelijk behulpzaam. En ook meer gericht op het gezin. 

Er heerst een hoge werkloosheid en velen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het levensmotto is hier dan ook 'Pura Vida'. Dit betekent 'het pure leven'. Als het meevalt, valt het mee, zit het tegen, dan zit het tegen… maar we doen verder."

Twee seizoenen

Costa Rica is een droombestemming. Domien: "De prachtige natuur is niet te vergelijken met België. Daarnaast bestaan er hier eigenlijk maar twee seizoenen. De temperaturen zijn aangenaam, maar het weer is behoorlijk onvoorspelbaar. Als ik de hond uitlaat word ik soms totaal onverwacht verrast door een fikse regenbui."

België

Domien voelt zich thuis in Costa Rica. Voorlopig keert hij nog niet terug naar België. "Ik mis mijn familie, het wekelijkse etentje met mijn ouders en broer, de Belgische keuken en bieren en terrasjes op een zomeravond. Maar ik hou van dit land en mijn leventje hier."

 

Facebook: Belgian Guy in Costa Rica

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 
Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Wonen en werken in Oekraïne

Vlad verhuisde vier jaar geleden van Antwerpen naar Kiev. Begin dit jaar belandde hij in een nieuwe, gruwelijke realiteit. Hoe is het om te wonen en werken in een land in oorlog?

Wonen en werken op zee

Olivier vaart de wereld rond op een baggerschip. Momenteel spuit hij een strand op in Brazilië. “Heel bijzonder is de ‘evenaarsdoop’. Daar kijken we al van bij ons vertrek naar uit.”

Wonen en werken in Suriname

Juffrouw Eva nam vorig jaar afscheid van haar leerlingen in de lagere school. Haar plan? Een jaar lesgeven in Suriname. En ontdekken hoe het leven is aan de andere kant van de wereld.