Welzijn

Introvert op het werk, dat mag!

Het woord nemen tijdens vergaderingen, netwerken, zichtbaar zijn voor je baas… We denken dat we ons extravert moeten gedragen om iets te bereiken op het werk. Volgens Tinne Janssens van Management Spark klopt dat niet. "Een goed team heeft extraverte, maar ook introverte mensen nodig."

introvert ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Heb je een meer introverte persoonlijkheid, dan haal je je energie vooral van binnenuit. Je raakt uitgeput als je lang onder de mensen bent en hebt daarna tijd voor jezelf nodig om op te laden. Bijvoorbeeld door alleen te gaan wandelen, lezen… Als je meer extravert bent, is het andersom. Dan krijg je energie door interactie met anderen. Je verliest energie en wordt ongelukkig als je lang alleen bent.

Ongeïnteresseerd en arrogant

Tinne Janssens begeleidt teams en individuen via coaching, workshops en trainingen om beter te functioneren. Ze is gespecialiseerd in het thema introversie. Volgens haar bestaan er heel wat vooroordelen over introversie op de werkvloer.

Tinne: “Mensen hebben wel eens de neiging om te denken dat medewerkers met introversie ongeïnteresseerd of arrogant zijn omdat ze niet graag deelnemen aan sociale activiteiten​. 

Bovendien lijken ze minder productief omdat ze niet vaak het woord nemen of langer nadenken als ze een taak uitvoeren.

Doordat introversie als een negatieve eigenschap wordt beschouwd, proberen sommige medewerkers met introversie hun gedrag aan te passen. Dit maakt hen ongelukkig en op termijn leidt het tot angst, burn-out en depressie.” 

Introversie omarmen

“Dat is heel jammer want zo gaat er een hoop talent, energie en werkgeluk verloren”, aldus Tinne. “We zouden medewerkers met introversie net moeten omarmen. Een goed team heeft naast personen met extraverte eigenschappen zoals energiek, actief, krachtig, stoutmoedig, assertief… ook personen met introverte kwaliteiten nodig. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zelfstandig werken
  Collega’s met introversie zijn graag op zichzelf en werken goed alleen. Dat geeft hen de tijd en ruimte om alle aspecten te overwegen en erover na te denken. Ze hebben een sterke innerlijke motivatie om door te werken, zelfs bij een laag prestatieniveau van het team.
 • Analytisch vermogen
  Collega’s met introversie kunnen goed observeren, luisteren aandachtig en denken na voor ze spreken. Hun nuchtere en objectieve kijk op zaken is meestal ‘spot-on’. Ze stellen de juiste vragen op het juiste moment.
 • Grondige aanpak
  Collega’s met introversie pakken hun werk weloverwogen aan. Ze bekijken alle feiten en houden rekening met eerdere ervaringen en inzichten. Als ze iets uitleggen, hebben ze zich goed voorbereid en gaan ze stap voor stap door de materie zodat iedereen mee is.
 • Kalme persoonlijkheid
  Collega’s met introversie zijn meestal ingetogen. Ze zijn van nature beheerst en doordacht. In moeilijke omstandigheden houden ze hun emotionele reacties onder controle. Ze blijven meestal kalm, zelfs wanneer het team onder druk staat.
 • Focus
  Collega’s met introversie kunnen zich goed concentreren op wat belangrijk is. Ze laten zich niet gemakkelijk verleiden door bijzaken. Dat komt goed van pas wanneer er tijdens een vergadering afgeweken wordt van het probleem of de agenda.
 • Teamspeler
  Collega’s met introversie zijn vaak attent en hulpvaardig. Ze willen begrijpen hoe andere teamleden in elkaar zitten. Zo kunnen ze rekening houden met hun behoeften en gevoeligheden. Ze betrekken teamleden ook bij hun beslissingen. Dat stimuleert de samenhorigheid in het team.”

Zes tips

Hoe zorg je er als werkgever voor dat mensen met introversie zich thuis voelen in je bedrijf en zich gewaardeerd voelen? Tinne geeft enkele tips:

 • Voorzie enkele rustige werkplekken.
 • Laat het toe om met een hoofdtelefoon te werken.
 • Geef genoeg tijd om informatie te verwerken en opdrachten voor te bereiden.​
 • Geef iedereen de kans om iets te zeggen tijdens een vergadering.
 • Toon begrip als collega’s zich even terugtrekken om op te laden.​
 • Maak deelname aan niet noodzakelijke vergaderingen, sociale evenementen, netwerkevenementen, groepsopdrachten…​ vrijblijvend.

 

Ook interessant

Wintermythes

Is het ongezond om je snot op te houden als je verkouden bent? En helpt een glas glühwein op de kerstmarkt om de kou te trotseren? We doorprikken 5 wintermythes. 

Meer werkplezier

Is werkplezier iets abstracts voor je? Jammer, want je bent ongeveer een derde van je dag aan het werk. Met onze 4 concrete tips krijg je meer plezier in je job.

Emotie-eten

Grijp je vaak impulsief naar eten tijdens het werken? Niet omdat je honger hebt, maar als troost, beloning of afleiding? Tips om komaf te maken met emotie-eten.