Welzijn

Emotie-eten

Grijp je vaak impulsief naar eten tijdens het werken? Niet omdat je honger hebt, maar als troost, beloning of afleiding? Dan kan dit op termijn serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe komt het dat je emotie-eet en hoe raak je er van af? Enkele tips.

emotie-eten ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Een naderende deadline? Een klant die je uitscheldt? Je baas die je planning dwarsboomt met allerlei nieuwe taken? Of gewoon een werkdag waarop je je verveelt?

Als je een emotie-eter bent, zorgen emoties als stress, frustratie of verveling ervoor dat je in een opwelling naar eten grijpt. Niet omdat je honger hebt, maar wel omdat het je even een goed gevoel geeft als je je zelf volpropt.

Maar dat ontspannen gevoel duurt niet lang. Want na de laatste hap voel je je al snel schuldig of beschaamd omdat je te veel hebt gegeten. En meteen daarna heb je opnieuw een onrustig gevoel en grijp je naar nog meer eten.

Meestal eet je op die momenten geen gezonde voeding, maar suiker- of vetrijke snacks die je zo snel mogelijk wil binnenschrokken.

Op termijn kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmproblemen en overgewicht.

Hoe kom je af van emotie-eten?

 1. Hou een overzicht bij van alles dat je eet 

  Vaak ben je je niet bewust van wat je allemaal naar binnen werkt op een dag. Gaan de koekjes er vlot in terwijl je achter je computerscherm zit te werken? Stapelen de lege blikjes frisdrank zich op aan het einde van de dag? Of stort je je na een drukke werkdag standaard op een grote zak chips?

  Als je een overzicht bijhoudt van wat je allemaal eet, zie je in hoeveel je precies eet en drinkt en op welke momenten je naar ongezonde snacks grijpt.

 2. Ga na wat jou triggert 

  Op welke momenten ga je emotie-eten? Wat zijn de triggers om impulsief naar eten te grijpen? Probeer die situaties zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo kan je ze herkennen in de toekomst en je gewoonten veranderen.

  Hoe voel je je op het moment dat je je toevlucht zoekt in eten? En hoe voel je je nadat je snacks hebt zitten binnenschrokken?

  Zo zie je in dat eten je vaak geen beter gevoel bezorgt. Denk daaraan als je naar de koekenkast loopt. Als je je het schuld- of schaamtegevoel herinnert, wil je dat gevoel vermijden en laat je de koekjestrommel dicht.

 3. Haal geen ongezonde snacks in huis 

  Wat er niet is, kan je niet opeten. Bescherm jezelf door ongezonde snacks als snoep, chocolade en chips simpelweg niet in huis te halen.

  Als je nog steeds de drang voelt om te knabbelen, moét je wel kiezen voor gezondere tussendoortjes.

 4. Eet voldoende en regelmatig 

  Eet je de hele ochtends niks? Probeer je tijdens het middageten angstvallig op je calorieën te letten? Dan krijg je een uur of 2 na de lunch weer honger. En omdat je in het midden van je werkdag geen voedzame maaltijd kan koken, stort je je dan wellicht op snelle snacks.

  Beter neem je een stevig ontbijt en een volwaardige lunch. Zo voel je minder de noodzaak om je tussendoor op eten te storten.

 5. Zoek een nieuwe uitlaatklep 

  Ga op zoek naar een alternatief als je je onrustig voelt. Troost jezelf niet met eten, maar ga even wandelen of zing mee met je favoriete muziek.

  Zorg ook dat je na een moeilijke werkdag je zinnen kan verzetten. Ga sporten, lees een boek, neem een warm bad of ga eens naar de sauna. Zo kan je je volledig ontspannen en grijp je minder snel naar eten.

 6. Pak de grond van je problemen aan 

  Probeer je dieperliggende problemen op te lossen. Krijg je stress omdat je baas je met te veel werk opzadelt? Heb je hierdoor ook geen fut meer om zelf nog gezond te koken, en trek je daarom maar een zak chips open? Kaart dit dan aan. Zo kan je hier verandering in brengen.

Professionele hulp

Lukt het je toch niet om met deze tips emotie-eten de baas te kunnen? Zoek dan professionele hulp bij een psycholoog om samen aan je onderliggende emoties en gedachten te werken.

Ook interessant

Wintermythes

Is het ongezond om je snot op te houden als je verkouden bent? En helpt een glas glühwein op de kerstmarkt om de kou te trotseren? We doorprikken 5 wintermythes. 

Meer werkplezier

Is werkplezier iets abstracts voor je? Jammer, want je bent ongeveer een derde van je dag aan het werk. Met onze 4 concrete tips krijg je meer plezier in je job.

Zeg eens iets

Vond je het als kind verschrikkelijk om een spreekbeurt te geven? En klapte je dicht als de juf je onverwacht een vraag stelde? Dan is de kans groot dat je introvert bent.